Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Al doilea Razboi Mondial. (Partea II) Cotitura radicala
1.206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles de Gaulle
1.421 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Itzhak Rabin - Personalitati care au marcat istoria lumi
1.354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiunea Market Garden-Batalia pentru Arhem
1.548 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zidul Berlinului - O parte a Cortinei de Fier
1.945 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
  Zidul Berlinului / Germania (1961-1989)
1.379 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Momente de rascruce ale istoriei--Batalia de la Salamina
1.036 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Roma 1994 Valorile familiei
1.578 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Evadarea lui Napoleon din Insula Elba
679 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Batalia Berlinului - martie,aprilie 1945

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.07.2013  Adauga la favorite 5.228 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Batalia Berlinului a fost una dintre ultimele batalii finale doua grupuri de armate sovietice au atacat Berlinul pe directiile sud si est. Batalia a durat de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii mai. Mai inainte ca lupta sa se incheie, Adolf Hitler s-a sinucis.

Aparatorii orasului s-au predat pe 2 mai 1945. Au mai existat cateva centre izolate de rezistenta, care au incetat lupta pana la predarea neconditionata a Germaniei de pe 8 mai (9 mai pentru URSS) 1945.


Fortele disponibele pentru apararea orasului erau compuse din cateva divizii secatuite ale armatei si Waffen-SS, efective ale politieei, adolescenti din Tineretul Hitlerist si batrani din Volkssturm, unii dintre ei veterani ai primului razboi mondial.

In vest se afla Divizia de Infanterie Motorizata a XX-a Germana, la nord Divizia de Parasutisti a IX-a, la nord-est Divizia Panzer Muncheberg, la sud-est Divizia de Panzergrenadieri Voluntarii SS a XI-a Nordland, (la est de Aeroportul Tempelhof), iar Divizia de Panzergrenadieri a XVIII-a se afla in rezerva, in districtul central.

Soarta Berlinului era pecetluita, dar rezistenta aparartorilor a continuat cu darzenie. Sovieticii au avansat in oras pe mai multe directii principale:
dinspre sud-est, de-a lungul Frankfurter Allee, pana in Alexanderplatz;
dinspre sud de-a lungul Sonnen Allee pana in Belle Alliance Platz,
pana in Potsdamer Platz pana la Potsdamer Platz;

din nord pana langa Reichstag.

Reichstagul, podurile Havel, Spandau si Moltke si Alexanderplatz au fost locurile in care s-au dat cele mai grele lupte, sovieticii fiind obligati sa cucereasca casa una cate una si etaj cu etaj, angajandu-se de multe ori in lupte corp-la-corp. Contingentele ne-germane din SS au lupta cu o darzenie iesita din comun, pe de-o parte pentru ca erau motivate ideologic, pe de alta pentru nu credeau ca, odata cazuti prizonieri, nu ar fi fost executati ca tradatori.


Pe 28 aprilie, Heinrici a refuzat sa execute ordinul lui Hitler de a a apara Berlinul cu orice pret si a fost inlocuit la comanda de generalul Kurt Student in ziua urmatoare.

Pe 30 aprilie, in timp ce trupele sovietice avansau spre centrul Berlinului, Adolf Hitler s-a casatorit cu Eva Braun, dupa care s-a sinucis impreuna cu proaspata sa mireasa. Generalul Weidling, comandantul militar al capitalei germane, a ordonat aparatorilor Berlinului sa se predea pe 2 mai. In ciuda ordinului, in special subunitati fanatice ale SS-ului, dar si ale adolescentilor din Tineretul Hitlerist au continuat sa lupte cu indarjire. De-abia pe 8 mai, ultimii aparatori germani, inclusiv cei comandati de Wilhelm Mohnke, s-au predat ca urmare a semnarii capitularii neconditionate de Germania Nazista


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.