Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Edith Piaf biografie partea a-IV-a
1.181 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edith Piaf partea a II-a
1.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edith Piaf biografie partea a-III-a
1.297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea II
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imperiul ochiului: magia iluziei: partea 1
27 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea I
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1. Liviu Ciulei Partea 1
1.778 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  3.Liviu Ciulei Partea 3
1.658 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  2.Liviu Ciulei Partea 2
1.587 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  4. Liviu Ciulei Partea 4
1.555 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Edith Piaf biografie partea I

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.07.2013  Adauga la favorite 1.206 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Edith Piaf (n. 19 decembrie 1915, Paris, Franta - d. 10 octombrie 1963, Grasse, Franta) a fost o actrita, cantareata si textiera franceza de mare succes, care a consacrat, atat in Franta cat si in intreaga lume, genul "chanson realiste" (cunoscut cel mai adesea doar ca chanson).

In cultura franceza si europeana a secolului 20, sansonetista franceza ocupa un loc unic, exprimand prin vocea si interpretarile sale deosebite, angoasa si framantarile unei intregi generatii de francezi si vest-europeni, martori interbelici ai ascensiunii nazismului, respectiv participanti ulteriori ai reconstructiei post-belice a democratiilor europene.

Numele sau adevarat era Edith Giovanna Gassion. Si-a luat pseudonimul "Piaf" (in argot-ul parizian = vrabie) cu ocazia debutului, in anul 1935. De origine sociala modesta, fiica a cantaretei ambulante Line Marsa, de origine italo-algeriana si a acrobatului de circ Louis Gassion, a avut o copilarie grea, fiind crescuta de bunica ei, patroana a unui bordel in Bernay, localitate din Normandie, iar mai tarziu, in cartierul Belleville de la periferia Parisului. Dupa sfarsitul primului razboi mondial, tatal sau este angajat de un circ ambulant si o ia cu el pe Edith, cu care imparte rulota ce-i servea de locuinta. Pentru a-si ajuta tatal, Edith incepe sa cante la colturi de strada, castigand astfel cativa bani.

La varsta de 17 ani, Edith ramane insarcinata in urma unei legaturi cu un anume Louis Dupont. Fiica sa, Cecille, va muri de meningita in anul 1935. Parasita de "P'tit Louis", Edith - in varsta de 20 de ani - decade tot mai mult, frecventeaza straturile cele mai de jos ale societatii pariziene, lumea vagabonzilor, proxenetilor, a traficantilor de droguri, a prostitutiei. Continua sa cante pe strazile Parisului, pentru a-si asigura o existenta de mizerie.

Intr-o seara a anului 1935, Edith il cunoaste pe Louis Leplee, proprietarul cabaretului "Le Gerny's" de pe "Champs-Elysees", care o invita sa cante in localul sau cateva melodii, printre care si compozitii ale lui Vincent Scotto. Aceasta aparitie in public pe scena unui local marcheaza debutul carierei sale artistice. Lui Leplee i se datoreaza si denumirea de "mome Piaf", datorita staturii ei scunde. La "Le Gerny's", Edith inregistreaza primele sale succese. Maurice Chevalier, in plina glorie, si Jacques Canetti, impresar la radio, sunt subjugati de interpretarile lui Edith Piaf. Canetti ii asigura o emisiune la radio si, la sfarsitul anului 1935, ii inregistreaza un disc cu melodia "La foule".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.