Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Imagini rare cu Constantin Brancusi filmat la lucru
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Brancusi sau scoala de a privi
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Brancusi.Coloana sau Lectia despre infinit
410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul Buc de la granita cu Ucraina
772 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea locuitorilor din catunele Muntilor Apuseni
686 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un lucru straniu survenit in calatoria spre Luna (3/3)
786 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femeile din viata lui Brancusi
430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uman ep 3
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  UMAN ep 2
202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dinastia Romanov – Gloria si decaderea
724 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

60 de minute filmate de Brancusi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.07.2013  Adauga la favorite 954 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O ora de secvente filmate de Brancusi intre 1923 si 1939, in atelierul sau din Paris, in Anglia si in Romania, mai ales la Targu Jiu. O lectie despre lumina si despre folosirea luminii, simplitate si rasfat, prieteni, munca grea si joaca. Totul, in linistea filmului mut.

Brancusi ne arata cum sa-i privim lucrarile: “Pasarea maiastra" e asezata in asa fel, incat absoarbe lumina si devine singura lumina; “Nou-nascutul" e leganat pentru a i se observa fragilitatea si felul cum oglindeste lumea; “Pestele" e rotit pe un suport pentru a strabate si a fi strabatut de o raza – lumina ca miscare; “Leda" ni se infatiseaza ca reflexie, ca directie a luminii ori ca traiectorie urmaritoare. As paria ca Brancusi era pasionat de teoria relativitatii si incerca sa o aplice: curbarea luminii si atractia ei de catre masele mari de materie.



Femei care il viziteaza si care se suie pe rocile albe din atelier sa danseze si sa se alinte. Florence Meyer (sora mai mare a celei care avea sa fie Katharine Graham – proprietara ziarului Washington Post), cu superbele ei picioare de dansatoare, pozeaza in costum de baie langa o bucata de Coloana Infinita, rasfatandu-se. Apoi, trei femei surazatoare intr-un compartiment de tren care strabate Anglia. Barbatul e in spatele camerei.



Brancusi, mereu cu o tigara in coltul gurii in timp ce lucreaza. Femeile fumeaza si ele, cu gesturi firesti. Si gandul te duce, imediat, la fanatismele prezentului, la fumatorul devenit paria. Ne-am pierdut o bucatica de omenie.



Lumina din curtea atelierului, lumina de pe cerul Parisului la artificii, lumina de pe chipul unei femei care hraneste lebede, lumina din curtea unde o catea isi hraneste puii, lumina care zboara frant cu o pasare captiva.



Prietenie: Brancusi, Marcel Duchamp, Ezra Pound si doua femei, sarbatorind inaugurarea semineului din atelier. Lumina calda, penumbra, se ciocnesc pahare fara picior, probabil vin rosu, totul e cald, totul e acolo.



Brancusi in salopeta de lucru, taranul care transforma piatra, care bate, ciopleste, taie, modeleaza, slefuieste. Suntem la el acasa, ca intr-o curte de la tara, si el mestereste. Barba alba cu mustata inca neagra; copilarie, bunici, rosturi.



Targu Jiu, 1938. Un orasel cu strazi de pamant unde toata lumea e imbracata curat: taranii sunt tarani si “domnii" sunt domni. Ii si itari, rochii si palarii, nimic ostentativ. Ba da: strajerii lui Carol al II-lea, in uniforme de sarbatoare aproape identice cu ale noastre, pionierii anilor ’70-’80. Aceleasi camasi albe, cravate cu nod, basti si fuste plisate, plus miscarile sincronizate in fata oficialitatilor, demonstratii ale absurdului. Dictaturile se mostenesc.


Sentimentul de lipsa de la Masa Tacerii, albul stralucitor al Portii Sarutului, singuratatea sacrificiului la Coloana fara de Sfarsit.

Potrivit site-ului amazon.com, aceste 60 de minute reprezinta toate secventele filmate care au ramas de la Brancusi


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.