Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regele Carl XVI Gustaf al Suediei
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caloriferul si povestea lui
101 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  14 februarie
924 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: "J.R." in Epoca de aur
736 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  R.D.G. Lumea pierduta a comunismului partea 1/3
180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucian Blaga
816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Richard Wagner - viata si opera
1.766 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele Orasului Interzis partea a II-a
175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eduard Einstein fiului bolnav abandonat de marele savant
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blestemul statuilor grecesti
1.358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Erling Kagge

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.06.2013  Adauga la favorite 983 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pentru exploratori, Terra nu mai are doar doi poli, ci trei: Polul Nord, Polul Sud si Varful Everest. Iar incercarea de a atinge aceste puncte extreme ale planetei poarta numele de „Provocarea celor Trei Poli". Numai 15 oameni se pot lauda cu faptul ca au reusit sa ajunga, fara a zbura, la aceste capete ale lumii. Primul dintre ei... un avocat norvegian, Erling Kagge.


Admiratia pentru conationalii Roald Amundsen si Thor Heyerdahl (exploratori ai zonelor polare) l-a facut de mic sa viseze aventuri. Si-a dorit sa schieze la poli, sa escaladeze cei mai inalti munti si sa colinde oceanele lumii. Visul sau suprem era sa fie primul om care atinge cei trei poli. I-a reusit, si acum, Erling Kagge „se poate lauda" ca este cel mai cunoscut explorator polar norvegian in viata si unul dintre cei mai mari ai timpurilor noastre.
Spiritul aventurier se simte inca din tinerete. Astfel, pana in 1989, an in care a terminat Facultatea de Drept a Universitatii din Oslo, Kagge navigase deja de doua ori peste Oceanul Atlantic, ajungand la Capul Horn (cel mai sudic punct al statului Chile si al continentului american) si in Antarctica. Ulterior, a inceput sa se pregateasca pentru expeditiile care i-au adus recunoasterea si recordurile mondiale.


La 8 martie 1990, Kagge, alaturi de Borge Ousland si de Geir Randby, pleaca, pe schiuri, din Insula Ellesmere, Canada, intr-o expeditie spre Polul Nord. Din pacate, Randby s-a accidentat si a abandonat. Ceilalti au continuat drumul si au reusit sa parcurga cei 800 km in 58 de zile, ajungand la Polul Nord la 4 mai, fara a primi provizii suplimentare pe intregul parcurs al calatoriei.
Doi ani si jumatate mai tarziu, Kagge face al doilea pas pentru realizarea visului si tinteste Polul Sud. De unul singur, dar cu muzica lui Jimi Hendrix tinandu-i companie, porneste din Insula Berkner (Antarctica). Dupa 1.340 km si 51 de zile pe schiuri, fara niciun fel de ajutor, ajunge la baza Scott-Amundsen, de la Polul Sud, la 8 ianuarie 1993. Intr-unul dintre interviurile acordate dupa aceasta reusita, el povestea: „Mancam in fiecare zi aceeasi mancare si, cu toate acestea, avea un gust din ce in ce mai bun".

Inainte de a implini 30 de ani atinsese cei doi poli. Un singur lucru mai trebuia sa faca pentru a stabili un record mondial: trebuia sa escaladeze Everestul. Si la 8 mai 1994 a urcat in cel mai inalt punct de pe glob. Rememorand momentul in care s-a aflat la 8.848 de metri inaltime, norvegianul marturisea amuzat: „Primul gand, dupa sentimentul de usurare trait, a fost: «Cum ma mai dau jos de aici?»".

Groapa Marianelor, neinteresanta
Succesul expeditiilor sale i-a adus faima si recunoastere. Dar si noi provocari. Dupa cei doi poli si cel mai inalt varf muntos, i s-a propus sa mearga in Groapa Marianelor, cel mai adanc loc de pe Pamant. Norvegianul a refuzat insa, argumentand ca o asemenea incercare nu i-ar testa in niciun fel calitatile, ci doar pe cele ale echipamentelor necesare scufundarii.


Nemaiavandu-si nimic de demonstrat, a renuntat la expeditii de anvergura si, timp de un an, a studiat filozofia la Universitatea Cambridge. In 1996 a infiintat Editura Kagge Forlag. Steaua norocoasa nu l-a parasit nici in afaceri, iar patru ani mai tarziu, firma sa a achizitionat cea mai veche editura din Norvegia, „J.W. Stenersens", fondata in 1892. In prezent, Kagge Forlag este una dintre cele mai de succes edituri din intreaga Scandinavie, dovedind ca motto-ul exploratorului: „Daca poti visa la ceva, atunci poti realiza acel lucru" este demn de urmat de oricine.

- Dezamagit de echipamentele pe care ar fi trebuit sa le achizitioneze pentru a le folosi in expeditia la Polul Nord, a conceput unele noi



Erling Kagge a scris patru carti „Nordpolen: Det siste kapplopet" („Polul Nord: Ultima cursa") - 1990, „Alene til Sydpolen" („Singur pana la Polul Sud") - 1993, „Pole to Pole & Beyond" („De la pol la pol si mai departe") - 1994 si „Philosophy for Polar Explorers: What They Don’t Teach You in School" („Filozofia pentru exploratorii polari - Ce nu va invata la scoala") - in 2000. Ultima dintre acestea a fost un adevarat best-seller in Norvegia. Succesul de care s-a bucurat s-a datorat, in principal, stilului lejer al compozitiei. Volumul, dedicat fiicelor sale, are fotografii cu papusi Barbie, grafice despre realizarea visurilor, cuprinde citate din Tony Soprano (personaj mafiot dintr-un serial tv) si marturii din expeditiile autorului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.