Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Charles Dickens - Sciitorul cu 10 copii / Part 3/3
1.381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles Dickens - Sciitorul cu 10 copii / Part 2/3
1.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles Edouard Delort
1.237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Realismul[
1.091 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  British Museum
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doina Botez ilustreaza povestile Sidoniei Dragusanu
1.208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Landscapes Watercolor Art,part.2
1.435 vizite - 0 comentarii
adaugat de gadesigner
 
  Sidonia Dragusanu -ilustratii de M. Radulescu &Siegfried
1.661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Jean-Francois Millet
969 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enid Blyton - scriitoare
1.740 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Charles Dickens - Sciitorul cu 10 copii / Part 1/3

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.06.2013  Adauga la favorite 1.261 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Se naste la 7 februarie 1812, in Portsmouth, Hampshire, ca fiu al lui John si al Elizabethei Dickens. In 1817, familia sa se muta in Chatham, Kent, in 1822 mutandu-se din nou, in cartierul Camden Town, Londra. Primii ani ai vietii au fost unii foarte fericiti, petrecandu-si timpul liber in compania romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett si Henry Fielding. Familia sa facea parte din nobilimea de mijloc si i-a asigurat educatia la o scoala privata, dar totul avea sa se schimbe dupa ce tatal sau a pierdut o suma mare de bani in distractii si straduindu-se sa-si mentina pozitia sociala, familia fiind trimisa la inchisoarea datornicilor.

La varsta de 12 ani, Dickens este destul de matur ca sa munceasca zece ore pe zi in fabrica de crema de ghete a lui Warren (aflata in apropiere de statia de cale ferata Charing Cross), pentru sase silingi pe saptamana. Cu acesti bani trebuie sa-si achite cazarea si sa incerce sa-si ajute familia. Dupa o perioada de timp, situatia familiei se imbunatateste in urma unei mosteniri venite din partea familiei tatalui.

Familia Dickens iese din inchisoarea saracilor, dar mama il lasa pe Charles sa lucreze in continuare la fabrica de crema de ghete. Dickens n-o va ierta niciodata si acest resentiment, precum si situatia grea a clasei in mijlocul careia si-a trait o parte din copilarie vor deveni teme majore ale operei sale. Avea sa-i spuna mai tarziu biografului sau: „Niciun sfat, nicio aprobare, nicio incurajare, nicio consolare, niciun sprijin din partea nimanui de care sa-mi amintesc, asa ca, ajuta-ma, Doamne!".

Din 1827 a inceput sa lucreze ca functionar intr-un birou de avocatura, avand sansa sa ajunga avocat. Nu i-a placut insa aceasta profesie si dupa o scurta perioada de timp, in care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist, relatand dezbaterile parlamentare si calatorind prin Anglia cu postalionul, ca sa scrie despre campaniile electorale. Reportajele sale vor fi publicate sub titlul „Schite de Boz" (in engleza Sketches by Boz), Boz fiind pseudonimul sau literar. Va continua sa publice in ziare cea mai mare parte a vietii. In acesti ani publica primul sau roman, The Pickwick Papers.

Pe 2 aprilie 1836 se casatoreste cu Catherine Hogarth, impreuna cu care va avea zece copii. In acest an accepta un post de editor la Bentley's Miscellany, unde va ramane pana in 1839. Alte doua ziare la care a publicat foarte mult au fost Household Words si All the Year Round.

In 1842, calatoreste impreuna cu sotia in Statele Unite ale Americii, calatorie pe care o descrie in „Notele americane" care vor sta la baza romanului Martin Chuzzlewit. Scrierile sale sunt foarte bine primite de public si se vand la preturi mari. In 1856, popularitatea si banii castigati pe carti ii permit sa cumpere proprietatea Gad’s Hill, acea casa enorma din Higham, Kent, prin care se plimba in copilarie si in care visase sa traiasca.

In 1868 divorteaza de sotia sa, dar aceasta va locui la Gad’s Hill pana la moarte.Dickens continua sa lucreze si sa faca turnee de promovare a romanelor sale, iar in 1868 face a doua calatorie in SUA, unde remarca schimbarile survenite in urma Razboiului Revenit in Anglia, deasemenea isi continua turneele in Scotia si Irlanda. In timpul unui astfel de turneu sufera un prim infarct in anul 1869 dupa care urmeaza o perioada de odihna. Desi la inceput au fost fericiti, Catherine era acum obosita si nu-i mai putea oferi lui Dickens energia de care avea nevoie. Primele semne de insatisfactie aparusera in 1855, cand mersese sa se intalneasca cu prima lui iubire, Maria Beadnell, care era de asemenea casatorita.

Pe 9 iunie 1865, in timp ce se intoarcea din Franta, unde fusese sa o vada pe Ellen Ternan (o actrita pe care o cunoscuse in 1857), Dickens este implicat intr-un accident de cale ferata in care sase vagoane ale trenului in care se afla aluneca de podul peste care acesta trecea. Singurul vagon de clasa intai care ramane pe sine este cel in care se afla Dickens, impreuna cu Ellen si mama acesteia. Petrece un timp intre viata si moarte, pana cand vin ajutoare si cand pleaca in sfarsit, isi aminteste de manuscrisul neterminat al romanului Our Mutual Friend (Prietenul nostru comun) si se intoarce la vagon. Reuseste sa evite un posibil scandal, cauzat de prezenta Ellenei si a mamei acesteia, dar incidentul lasa urmari grave in starea lui de spirit. Ellen va continua sa-i fie prietena si, probabil, amanta, tot restul vietii.

Petrece mult timp in intalniri cu publicul cititor, unde citeste din cele mai bune romane ale sale. Fascinatia sa pentru teatru ca mijloc de evadare din real este reflectata in romanul Nicholas Nickleby.

Pe 2 decembrie 1867 are prima intalnire cu cititorii in Statele Unite, la New York. Aceste intalniri cer insa mult efort si vor contribui la deteriorarea starii lui de sanatate. Se stinge din viata la 9 iunie 1870, in urma unui atac de cord. Este inmormantat in Coltul poetilor din Catedrala Westminster.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.