Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Jackson Polloc - Nr. 5
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aceasta este arta moderna / 1 din 6
252 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crearea lui Adam - Michelangelo Buonarroti
15 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Herve Lenouvel, pictor in ulei
212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jackson Pollock - Pictura americana
817 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea lui Venus - Sandro Botticelli
11 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea impresionismului:rasaritul pierdut al lui Monet
324 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictura cu flori frumoase de primavara
349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictura 3 D
694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fata cu cercel de perla - Jan Vermeer van Delft
19 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Pictura lui Jackson Pollock

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.05.2013  Adauga la favorite 1.268 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jackson Pollock s-a nascut ca ultimul din cinci frati, tatal, Leroy - zis Roy - exercita diverse meserii mutandu-se dintr-o localitate in alta, mama - Stella May McClure - o femeie autoritara si exigenta, isi rasfata copiii, in special pe cel mai mic. In aceste conditii, Jackson are o tinerete dificila, conditionata de un caracter nevrotic introvertit cu explozii colerice violente, din care cauza este exclus de mai multe ori din scolile frecventate. Gaseste un refugiu in teosofia mistica propagata de Jiddu Krishnamurti, dupa care la fericire se poate ajunge doar prin descoperirea constiintei de sine, doctrina care avea sa-i influenteze intreaga dezvoltare artistica.
In anul 1930 se stabileste la New York, in Greenwich Village, si se inscrie la "Art Students' League" ("Liga studentilor in arta"), frecventand atelierul pictorului Thomas Hart Benton. Primele tablouri ale lui Pollock reprezinta peisaje din natura americana si sunt orientate la stilul naturalist al lui Benton. Mai tarziu se simte influenta picturii murale mexicane (muralismo: Jose Clemente Orozco, David Alfaro Siquieros) si a lui Albert Rider, realizand tablouri vaste cu teme mitologice si totemistice din cultura indienilor americani. In 1935 face o criza depresiva si cauta refugiul in alcool. Reuseste sa se vindece si lucreaza pentru "Federal Arts Project" instituit de "Works Progress Administration" (WPA). In 1938 este insa concediat datorita abuzului de alcool si este internat in spitalul White Plains, unde ramane timp de patru luni. Dupa iesirea din clinica, face un tratament psihanalitic, care nu reuseste sa-l vindece de alcoolism, in schimb il convinge sa-si invinga inhibitia din planul comunicatiei verbale, exprimandu-si starile inconstiente de anxietate cu o lunga serie de desene suprarealiste. Se imprieteneste cu John Graham, director la "Metropolitan Museum of Art" din New York, care ii prezinta pe pictorita Lee Krasner, evreica de origine rusa, crescuta in Brooklyn. Intre ei se dezvolta o relatie amoroasa si Lee il introduce in mediul artistic din New York, unde pictura lui Pollock incepe sa devina cunoscuta si apreciata. Suportul figurativ devine tot mai indepartat si abordarea tot mai spontana. Cunostinta cu Peggy Guggenheim (1943), cunoscuta colectionara de arta, care ii va organiza prima expozitie personala la galeria sa "The Art of This Century" si in continuare alte trei in anii 1943-1947, precum si intalnirile cu Robert Motherwell si Harold Rosenberg, care il atrag in cercul revistei Possibilities, au o mare importanta pentru cariera artistului. Tabloul Stenographic Figure (1943), expus prima data de Peggy Guggenheim, se bucura de un imens succes. In anul 1945 se casatoreste cu Lee Krasner si se stabileste in Long Island. Din anul 1950 reincepe consumul excesiv de alcool, fapt care se resimte in productia sa artistica. In seara zilei de 11 august 1956 sufera un accident de circulatie si moare pe loc, catapultat de la volanul automobilului in trunchiul unui arbore.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.