Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria unei motociclete - Harley-Davidson / Partea 6
2.694 vizite - 0 comentarii
adaugat de utile
 
  Istoria unei motociclete - Harley-Davidson / Partea 1
1.030 vizite - 0 comentarii
adaugat de utile
 
  Istoria unei motociclete - Harley-Davidson / Partea 3
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de utile
 
  Istoria unei motociclete - Harley-Davidson / Partea 2
980 vizite - 0 comentarii
adaugat de utile
 
  Istoria unei motociclete - Harley-Davidson / Partea 4
967 vizite - 0 comentarii
adaugat de utile
 
  Muzeul Harley Davidson (Milwaukee, Wisconsin}
1.087 vizite - 0 comentarii
adaugat de utile
 
  Istoria Frantei coloniale - Partea 3:
195 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Imperiului Persan Ahemenid (550-330 i.Hr.)
302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romaniei partea 16 - prezent
1.365 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romaniei partea 9 - Ungaria 2
1.150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria unei motociclete - Harley-Davidson / Partea 5

 
 
 
 
 
Adaugat de utile 19.05.2013  Adauga la favorite 933 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istoria unei motociclete - Harley-Davidson / Partea 5

De ce este atat de deosebit un Harley-Davidson ? Exista numeroase mituri despre aceasta masinarie puternica – mituri care sfideaza orice explicatie rationala. Anul acesta, legendarul motor isi sarbatoreste a 100-a aniversare – o suta de ani in care a fost obiectul multor dorinte pline de pasiune.


In Milwaukee, in anul 1903, Bill Harley si Arthur Davidson au construit o motocicleta si au denumit-o "Silent Frey Fellow" – “Amicul tacut". Cei doi tineri lucrau intr-o casuta de lemn, pe al carei perete lateral pictasera cuvintele "Harley-Davidson Motor Co." Asa s-a nascut legenda.


In primul an au fost construite numai trei motoare. Productia s-a extins apoi si cei doi pionieri au construit opt motociclete in 1905 si 50 in 1906.
In 1907, fondatorii au decis sa isi listeze compania in Registrul Companiilor, sub numele de Harley Davidson Motor Company Incorporated. Dupa numai doi ani, tanara companie avea 35 de angajati, iar productia anuala urcase pana la 1 149 de motociclete.


Astfel fondata, compania a inceput sa construiasca primele motoare numite V-Twin, a caror particularitate o constituie unghiul de 45° al cilindrilor. Cu denumiri diferite, "Flathand," "Knucklehead," "Panhead" sau "Shovelhead," puternicele motoare V2, design-ul si sunetul inimitabil au devenit simbolurile monstrilor Harley-Davidson.
Avand 2 000 de angajati si 28 980 de motociclete vandute, Harley-Davidson cucerise deja piata americana si pe cea mondiala in 1920.


Desi in 1929 criza economica mondiala a afectat si compania Harley-Davidson, managementul inteligent a gasit solutii si pentru acea perioada dificila, si pentru crizele de proportii mai mici care au urmat. In 1994, de pe linia de productie iesea motocicleta Harley-Davidson cu numarul 2 milioane. La ora actuala, Harley Davidson ramane unul dintre cei mai mari producatori de motociclete la nivel mondial, o companie cu o istorie puternica si un viitor la fel de promitator.


Harley-Davidson: numele simbolizeaza acea combinatie unica intre un stil de high-tech senzual si visul american al libertatii si aventurii, imortalizat in filmul clasic din 1969, Easy Rider, filmul care, in cele din urma, a propulsat motocicleta la nivelul de simbol.
Fericirea este facuta din crom si otel.

Inceputurile motocicletei

In 1867, inginerul american Sylvester Howard Roper a inventat prima masinarie cu motor pe doua roti. Aceasta motocicleta cu doi cilindri si motor cu aburi, alimentat cu carbuni, arata ca un hibrid intre o rabla de bicicleta si racheta lui Stevenson.
Desi lumea nu s-a prea inghesuit sa o cumpere, inventia primitiva a lui Roper a anticipat multe dintre caracteristicile motocicletelor moderne – de pilda, acceleratorul controlat manual. Roper a murit la venerabila varsta de 73 de ani, testand o noua motocicleta. Motocicleta lui cu aburi este expusa la Muzeul Smithsonian din Washington DC.


Motocicleta propriu-zisa este, in general, considerata a fi ideea lui Gottlieb Daimler – care ulterior a facut echipa cu Karl Benz, formand corporatia Daimler-Benz.
Construita in 1885, Daimler Reitwagen (trasura pe care se calareste) a fost conceputa pe un cadru de lemn, cu motorul montat vertical, in centru.


De fapt, inventia lui Daimler avea patru roti – o roata in fata, una in spate si doua roti mici pentru stabilizare, montate pe arcuri, in lateral - asa cum au acum copiii care abia invata sa mearga pe bicicleta. Atingea modesta viteza de 12 m/h, prea mult insa, daca ne gandim la rotile sale captusite cu metal, care zdranganeau cumplit.

Mecanisme

Cam in aceeasi perioada cu nascocirea lui Herr Daimler, compania britanica Rover din Coventry lucra la un alt proiect de importanta majora in istoria bicicletei – bicicleta cu pedale. Aceasta ‘bicicleta pentru siguranta’, creata de ei, avea un cadru tubular, din metal, cu roti de dimensiuni egale, cu spite din metal, si era pusa in miscare cu ajutorul unei manivele cu lant.


Desigur, acum suntem cu totii familiarizati cu bicicletele, dar atunci a fost prima data cand oamenii au reusit sa se deplaseze rapid si economic, prin propriile mijloace. Motocicleta a fost inventata pentru cei carora le placea ideea, dar nu aveau chef sa se complice pedaland.


Pana in epoca primului razboi mondial, cele mai multe motociclete se confundau usor cu bicicletele. In primul rand pentru ca, de fapt, exact asta erau – niste biciclete imbunatatite, cu un motor adaugat. Apoi, in 1895, compania franceza DeDion-Bouton a construit un motor care avea sa faca posibila productia de masa si utilizarea pe scara larga a motocicletelor.


Aceste motoare de categorie usoara, in patru timpi, cu un singur cilindru, produceau 0,5 cai-putere, la numai 138cc. Erau suficient de mici pentru a se putea monta pe cadrul unei biciclete si puteau fi plasate aproape de pamant, coborand centrul de greutate al motocicletei si sporindu-i astfel stabilitatea.

Descris de istoricii ingineriei drept “parintele tuturor motoarelor de motocicleta", modelul DeDion-Bouton era un miracol tehnic miniatural.

Impacul sau s-a facut simtit pe ambele tarmuri ale Atlanticului si a fost copiat de toata lumea – inclusid de companiile Indian Motorcycle si Harley-Davidson, aflate dincolo de Atlantic, in SUA


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.