Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  David Thompson
1.176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Alaska
1.972 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatile dacice din muntii Orastiei
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Carpati un documentar de exceptie
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Mittelgebirge
1.489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frumoase biserici abandonate din muntii Romaniei
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viziteaza Romania. Peisaje incredibile
1.156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Intre YAZIDIS, "satanistii" din muntii IRAK-persecutat
325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cautari uimitoare Povesti din SUA
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Fagarasi
944 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Muntii Stancosi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.04.2013  Adauga la favorite 2.042 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Muntii Stancosi (conform originalului din engleza, Rocky Mountains, pronuntie ɹɒkiˈmaʊntənz), numiti si Rockies ) sunt munti de incretire situati in vestul Americii de Nord, continand sporadic si cativa vulcani.
Muntii Stancosi se intind pe o lungime de 4.500 - 5.000 km avand latimea maxima de 500 - 600 km in statul Colorado, iar de la parcul national Yellowstone spre nord muntii se despart in mai multe lanturi muntoase avand latimi mai mici, de circa 50 pana la 120 km.






Muntii se intind din Mexic (cu muntii Sierra Volcanica Transversal, Sierra Madre del Sur, Sierra Madre Occidental si Sierra Madre Oriental), prin statele SUA: Montana, Idaho, Wyoming, Colorado si New Mexico, pana in Canada, unde, pe coasta Oceanului Pacific, se continua cu Muntii Columbia si se incheie in Alaska cu lanturile muntoase Alasca Brook si Elias. Muntii Cascadei, Cascade Mountains, si Coast Mountains nu apartin de Muntii Stancosi.

Muntele cel mai inalt al lantului Muntilor Stancosi este Mount McKinley din Alaska, cu 6.194 m urmat de Mount Logan din Canada cu 5.959 m si Mount Elbert cu 4401 m inaltime.

Rocky Mountains, ce par a fi o "coloana vertebrala" a Americii de Nord, sunt de fapt continuarea Anzilor Cordilieri din America de Sud, care par a fi coloana vertebrala a continentului american de sud. In Muntii Stancosi se afla renumitul parc national Yellowstone-Nationalpark numeroase centre ale sporturilor de iarna si zacaminte bogate.

Muntii cei mai vechi s-au format inainte cu 600 - 700 miloane de ani, fiind munti uriasi, dar in urmatoarele 400 miloane de ani au fost supusi proceselor de eroziune, fiind aprope complet nivelati numai in sud sunt urme ramase de la acesti munti.

Muntii Stancosi sunt munti mai tineri ce au luat nastere in urma cu 70 de milioane de ani perioada de Orogeneza, procesul lor de formare fiind in urma cu cca. 30 de milioane de ani terminat formandu-se totodata o regiune de podis numit Basin and Range Province , pe atunci muntii avand inaltimea de azi a muntilor Himalaya.

Rocile Muntilor Stancosi sunt in marea majoritate roci metamorfice si magmatice (vulcanice) mai ales in San Juan Mountains. Rocky Mountains au inatimea medie de 2000 - 3000 de m, varfurile mai inalte fiind in nord Glacier-Nationalpark acoperiti cu ghetari, tot in partea de nord se gaseste un podis intins Marele Bazin limitat de munti. Scoarta sau crusta terestra este foarte subtire in parcul national Yellowstone, fapt prntru care aici se pot observa diferite formatiuni alcatuite de activitatea vulcanica ca: Geysire si izvoare termale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.