Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dezvaluiri despre primii oameni preistorici
13 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectie de turca baza-1/10
853 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand a aparut lupa?
1.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1894 SINGER Restaurare masina de cusut
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masina de scris de la inceput la sfarsit
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria sahului
1.570 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In spatele usilor inchise: coruptia in locuri inalte
82 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Izvorul Tamaduirii
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masina timpului: Cronovizorul
1.219 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre inghetata
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cand si unde a aparut masina de spalat rufe!

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.04.2013  Adauga la favorite 762 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Se pare ca masina de spalat rufe a fost inventata in secolul al XVIII-lea. La inceput insa, aceasta era extrem de greu de folosit. Pentru ca era foarte voluminoasa, era imposibil de tinut in locuri mai mici, ci trebuia asezata in spatii foarte mari.

Una dintre primele metode prin care hainele erau curatate era cea utilizata inca din Antichitate, in special in culturile egiptene si cele ale Imperiului Roman. Aceasta poarta numele de batutul rufelor. Practic, hainele se asezau sub talpile barbatilor, care sareau pe ele pana cand considerau ca sunt curate… Se aplica aceasta procedura din anii 900, inaintea erei noastre.

Mai tarziu, s-a inceput sa se utilizeze o anumita tablita lata si mare. Ea era utilizata dupa anul 500 d. Hr. Un element interesant in acest caz este ca se utiliza si urina, alaturi de apa, pentru splarea hainelor.

Pana la aparitia primei masini de rufe, la sfaristul anilor 1700, hainele erau curatate in stilul utilizat de marinari: se puneau intr-un sac sau intr-o punga mare si li se dadea drumul in mare. Mirosul apei curate, dar si algele faceau ca rufele sa devina intr-adevar mai curate.

Pentru prima data a aparut un loc unde se puteau spala hainele in anul 1851, in Statele Unite. Aceasta utiliza, dupa cum se si poate banui cu usurinta, un sistem manual de curatire.

Mai tarziu, a inceput sa se utilizeze si valtoarea pentru curatirea hainelor. Cu ajutorul vitezei de deplasare a apei, care reusea sa formeze vartejuri, rufele erau spalate foarte bine si foarte repede. In Romania, mai exista unele locuri in care aceasta metoda este inca de actualitate.

In anul 1858 a fost introdusa prima masina de spalat, iar 16 ani mai tarziu Blackstone va crea o masina din lemn destinata uzului casnic. Acestea functionau manual, adica erai nevoit sa rotesti de o maneta care pornea mecanismul. Intrucat primele preturi de vanzare ale masinilor de spalat rufe era foarte mici (pana in trei dolari), succesul acestora a fost unul urias. Mai tarziu, au aparut si alti producatori, iar intrucat competitia era stransa, pretul s-a mentinut mic pentru multi ani.

Se pare ca tot din acea perioada, oamenii au inceput sa se gandeasca la modalitatile prin care pot patenta un model de masina de spalat rufe cu motor electric. Ca sa faca acest lucru, trebuiau gasite solutii pentru a porni motorul, care trebuia sa fie foarte puternic.

In cele din urma, la inceputul secolului XX au fost in cele din urma inventate si masinile de spalat electrice. La inceput, acestea erau tintue in niste incapere uriase, intrucat si volumul lor era pe masura. In prezent, mai toate aceste aparate au functii pentru toate tesaturile materialelor din haine si diferite programe care permit setarea spalarii la dorinta utilizatorului.

Pentru ca spalarea manuala era inca foarte utilizata de mai toate familiile, dura aproximativ o zi pentru indeplinirea acestei operatiuni. De cu seara, toate hainele care trebuiau spalate erau stranse si se mergea cu ele la spalatorie pentru a se inmuia. Existau si unele cazuri in care oamenii cu potential financiar care angajau spalatorese profesioniste care faceau toata treaba.

La inceputul anilor ’20, firma Maytag din Statele Unite incepe productia industriala a masinilor de spalat rufe. De curand, aceasta firma a intrat in posesia celor de la Whirpool.

In anul 1958, a aparut prima masina in totalitate automata, comercializata la inceput in Germania, pentru un pret mai mare de doua mii de marci. Mai tarziu a aparut optiunea pentru oameni de a achizitiona produsele in rate, fapt care a condus la o explozie a vanzarilor de masini de spalat. Cu toate acestea si preturile au continuat sa urce, dar si numarul de aparate s-a inmultit in fiecare gospodarie.

La inceput nu gaseai pe piata decat cativa detergenti, utilizabili la toate materialele. Acum, exista o multime de astfel de produse, pentru toate tipurile de haine, de la cele cu mai multe culori, la cele complet albe sau negre, cele din materiale fine sau cele foarte groase, cele cu inalbitor si balsam sau cele pentru cei alergici. Detergentii pot avea mai multe aspecte: sub forma de lichid, de gel sau chiar de tablete. Totusi, cel mai ieftin este cel pudra, pentru ca se spune ca spala cel mai eficient si poate fi folosit la mai multe tipuri de materiale si la mai multe feluri de pete.

In concluzie, drumul parcurs de masina de spalat rufe de la inceputul acesteia pana in prezent se aseamana cu drumul parcurs de oameni in procesul evolutiei lor tehnologice si stiintifice.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.