Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  10 dintre cele maiinteligente rase de caini
2.342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Tiparul electric
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Porumbel
1.552 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  LUPII - De la conflict la convietuire
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un urs Grizzly versus patru lupi
1.584 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Cartita sobolan fara par
2.725 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale ca noi.Adoptia animalelor
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Olm
1.725 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pastravul
1.526 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crocodil
1.945 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Giordano Bruno - Calugarul rebel

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.04.2013  Adauga la favorite 1.448 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Giordano Bruno (n. ca.1548, Nola/Campania - d. 17 februarie 1600, Roma) a fost un teolog si filosof umanist italian din epoca Renasterii.

Condamnat si ars pe rug de Inchizitie pentru conceptia sa panteista si pentru convingerea asupra infinitatii lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victima a obscurantismului.

Nascut la Nola in provincia Campania din sudul Italiei, adevaratul sau nume era Filippo. Si-a luat numele de Giordano cand a devenit calugar dominican in manastirea "San Domenico" din apropierea orasului Napoli. In 1572 a devenit preot.

In manastire studiaza filosofia lui Platon si Aristotel precum si operele teologice ale lui Toma din Aquino. Este atras insa si de scrierile ermetice de origine egipteana si elenistica, care circulau in acel timp. Fiind inca din tinerete un ganditor liber si un non-conformist, care nu se impaca cu regulile stricte ale ordinului calugaresc, este nevoit in 1575 sa fuga din manastire, pentru a scapa de acuzatiile de erezie ce ii erau aduse.

Se stabileste pentru o scurta perioada la Geneva, unde devine calvinist, dar este si aici excomunicat si se refugiaza in Franta.
In Franta ramane timp de sapte ani, la Toulouse si Paris, apoi la Londra intre 1583 si 1585, sub protectia ambasadorului francez si a poetului englez Philip Sydney.

In acesti ani are o activitate prodigioasa, scrie peste 20 de lucrari, printre care dialogurile "De l'infinito, universo e mondi" ("Despre infinitatea universului si a lumilor", 1584), "De la causa, principio e uno" ("Despre cauza, inceput si unitate", 1584). Giordano Bruno sustine ca stelele sunt asemanatoare soarelui, ca universul este infinit si contine un numar infinit de lumi populate de fiinte inteligente. In "Cena de le Cenere" ("Cina cenusii", 1585) expune teoriile lui Copernic, totusi intr-o forma confuza, iar in lucrarea "Gli eroici furori" ("Pasiunile eroice" 1585) apara iubirea platonica prin care omul se apropie de Dumnezeu. In 1586, dupa o disputa pe teme teologice, paraseste Franta si, dupa multe peregrinari, se stabileste la Helmstedt in Germania, unde reuseste sa tipareasca mai multe lucrari.

Dar si aici intra in conflict cu autoritatile religioase, de data aceasta protestante.
In 1591 accepta o invitatie a nobilului venetian, Giovanni Moncenigo, si revine in Italia, la Venetia, unde da lectii ca profesor particular, este insa arestat de Inchizitie, care il extradeaza la Roma.

Dupa sase ani de detentie, in care timp este supus la nesfarsite interogatorii, fiind acuzat de blasfemie, comportament imoral si erezie, este adus in fata tribunalului inchizitorial, prezidat de cardinalul Bellarmino. Refuzand sa-si abjure convingerile, este condamnat pentru erezie si ars pe rug la 17 februarie 1600 in piata "Campo dei Fiori" din Roma.

Toate operele sale au fost interzise si, in 1603, au fost puse la index ("Index librorum prohibitorum"). Impreuna cu constrangerea lui Galileo Galilei de a-si abjura public in 1633 propriile convingeri, condamnarea lui Giordano Bruno constituie unul din momentele cele mai intunecate ale Contrareformei catolice. La locul martiriului sau, in piata "Campo dei Fiori", administratia orasului Roma i-a ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea o statuie, dedicata libertatii de gandire.

Patru sute de ani dupa executarea sa, Biserica Catolica, prin glasul papei Ioan-Paul II, si-a exprimat "profunda durere", regretand eroarea comisa prin condamnarea la moarte a lui Giordano Bruno.

Gandirea sa a influentat filosofia din timpurile ce i-au urmat, in special pe filosoful olandez Baruch Spinoza, care in secolul al XVII-lea a anticipat dezvoltarea monismului, ca mod de reprezentare a lumii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.