Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Batalia de la Waterloo 1815 / Documentar istoric
2.493 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Trafalgar - Esecul decisiv al lui Napoleon
1.585 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Evadarea lui Napoleon din Insula Elba
679 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Batalia de la Waterloo - 18 iunie 1815
1.104 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Napoleon al III-lea al Frantei - Presedinte si Imparat
1.388 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Napoleon Bonaparte - Ma fac cand vulpe, cand leu
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Adevaruri despre Epoca de Aur - Alo, cuplajul?
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talleyrand, omul tuturor regimurilor
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de moara
 
  Castelul Windsor
1.302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Hannibal, la portile Romei
1.356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Casa Rothschild si infrangera lui Napoleon la Waterloo

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.04.2013  Adauga la favorite 1.386 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nu apar niciodata in topurile oficiale ale celor mai bogati oameni din lume, dar sunt considerati cei mai puternici oameni de pe planeta, influentand istoria ultimelor doua secole.
Este putin probabil ca vreo alta familie sa fi influentat atat de puternic istoria ultimelor doua secole. Influenta membrilor familiei Rothschild a fost atat de mare incat ei sunt creatori ai istoriei.
Cu banii lor, Ducele de Wellington l-a invins pe Napoleon la Waterloo, schimband cursul istoriei. Ei au finantat razboiul de secesiune din SUA, consolidand democratia moderna. L-au sprijinit pe aventurierul Cecil Rhodes, cel care a schimbat fata Africii, au finantat armata britanica in timpul cuceririlor coloniale, au facut afaceri cu im paratii Prusiei si cu tarii Rusiei.
La inceputul secolului trecut, au pus bazele statului Israel, finantand achizitia de terenuri in Palestina. Intuind perfect „vremurile", au construit primele cai ferate din Europa si au finantat inovatia. Referintele asupra afacerilor si averii sunt rarisime, nu apar in topurile miliardarilor si se feresc de publicitate.
Se estimeaza ca, la sfarsitul secolului XIX, averea familiei era de intre 2 si 6 miliarde de dolari, bani care nu se pot calcula in curs, ci mai degraba in procent din totalul afacerilor globale de la vremea respectiva. Averea uriasa a creat mitul Dinastiei Baronilor de Rothschild, o legenda care dainuieste ca atare. Iar legenda are un inceput si o explicatie.
Numismatul care visa globalizare
Amschel Mayer Rothschild iubea literalmente banii, incepandu-si cariera ca negustor de monede vechi la Frankfurt. El este cel care a pus bazele dinastiei, aplicand, in secolul XVIII, un model de business necunoscut la acea data.
A inceput sa speculeze moneda, profitand din plin de vremurile turbulente, cand o valuta sau alta se aprecia sau isi pierdea din valoare in functie de razboaie. Si-a dat seama rapid ca aurul este singura valuta universala si a pus la punct un sistem de transmitere a informatiilor, genial in epoca.
Pentru a putea profita din plin de inovatii si pentru a fi sigur de controlul asupra afacerilor, Amschel Mayer si-a impartit cei cinci fii in principalele zone de influenta ale Europei. Pe Amschel l-a tinut langa el la Frankfurt, Nathan a fost trimis la Londra, James la Paris, Salomon la Viena si Karl la Napoli. Doar Nathan si James au avut urmasi, ei fiind „radacinile" actualei familii, ajunsa la a saptea generatie.
Printr-un sistem de agenti si curieri, folosind porumbei calatori pentru a comunica rapid, Rothschild stia inaintea tuturor ce se intampla in lume. La moartea fondatorului, in 1818, familia era deja una extrem de influenta si avea la dispozitie un set de reguli despre care se spune ca sunt respectate si astazi.
Rothschild in epoca moderna
Doua sunt evenimentele care au schimbat cursul afacerilor dinastiei in epoca moderna. La inceputul secolului trecut nu era niciun mare business in care sa nu fie prezenti si nu vorbim doar de sistemul bancar pe care-l dominau. Royal Dutch Shell, Rio Tinto, De Beers, Standard Oil si multe alte afaceri de acelasi calibru pe care familia Rothschild le controla sau in care avea actiuni. Edmond investise masiv in podgorii si domenii franceze, restul familiei cumparase arta si terenuri peste tot in lume.
Al Doilea Razboi Mondial este primul eveniment care a schimbat felul in care familia facea business. S-au trezit cu proprietatile confiscate sau distruse, majoritatea refugiindu-se in America. Desi se speculeaza, normal, ca familia a finantat regimul nazist si chiar ca Hitler ar fi avut descendenta Rothschild dupa un bunic, imperiul s-a clatinat.
Dupa razboi, famila Rothschild a inceput sa renunte la participatiile din marile companii industriale sau de exploatare a materiilor prime si s-a concentrat pe ce stia mai bine: banci si investitii financiare. A doua lovitura a fost nationalizarea Bank de Rothschild si a altor active franceze de catre regimul socialist a lui Mitterrand, in anii ’80. Au luat-o de la capat cativa ani mai tarziu, in Franta, insa de data acesta s-au retras de pe segmentul de creditare si au ramas pe zona de banci private si de investitii.
Astazi, cateva dintre principalele active ale familiei, cele la vedere, sunt bancile de investitii NM Rothschild & Sons din Londra, Group Edmond de Rothschild din Elvetia sau grupul francez Compagnie Financiere. Potrivit propriilor declaratii, activitatea Rothschild se rezuma la consiliere financiara, la investitii financiare si la sectorul M&A (fuziuni si achizitii), genul de afaceri care ofera control in toate domeniile, plus nepretuita discretie. Si totusi, membri ai familiei pot fi inca intalniti in consiliile de administratie ale gigantilor industriali, ale marilor banci. Mitul nu s-a destramat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.