Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mit si istorie: Maria Tanase(II)
608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie: Maria Tanase(III)-
623 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania povestita de Phil Burrows
498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Bran intre adevar si legenda
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Bran" - Intre adevar si legenda
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Lincoln - Lincolnshire, Anglia
1.439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie – Maria Tanase (1)
521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Troia -Intre mit si realitate
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Malbork, Polonia
1.244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Huniazilor
1.449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Castelul Bran, de la istorie la mit

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.03.2013  Adauga la favorite 1.271 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Unul dintre cele mai impunatoare monumente istorice ale Romaniei se afla in Pasul Bran-Rucar. Astfel, Castelul Bran se situeaza la aproximativ 30 de kilometri de orasul Brasov, pe soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Campulung Muscel, prima capitala a Tarii Romanesti, acolo unde se intalnesc Muntii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.

Construit pe o stanca, Castelul adaposteste in prezent muzeul Bran, muzeu ce se intinde pe cele patru etaje ale sale. Si desi turistii straini vin anual in cautarea legendei Contelui Dracula, iar ghidul accentueaza latura mitica a acestuia, istoria Castelul
Prima atestare documentara a Castelului Bran este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran.

Intre anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor.

La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad Tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul Tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate.



Istoria Castelului Bran continua, iar la data de 1 decembrie 1920, Consiliul orasenesc al Brasovului doneaza acest castel Reginei Maria a Romaniei Mari, ca un simbol al recunostintei datorat contributiei sale la infaptuirea Marii Uniri din 1918.

Castelul a fost restaurat in perioada 1920-1927 sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman. In timpul Reginei Maria, Castelul Bran a cunoscut perioada sa de glorie ca resedinta regala, fiind unul dintre locurile sale preferate. De asemenea, ghidul ii informeaza pe turistii dornici de povesti ca inima Reginei Maria a fost ingropata, pentru o scurta perioada de timp, la Bran.

Desi in anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, primeste prin testament acest Castel, in 1948 familia regala a fost alungata din tara de catre regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului roman.

La zece ani dupa instalarea regimului comunist in Romania, Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Starea de degradare a Castelului a dus la inchiderea acestuia in anul 1987 si la redeschiderea sa abia in anul 1993, ca urmare a lucrarilor de restaurare.



In prezent, Castelul Bran este proprietatea urmasului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg.



Motivul principal pentru care turistii straini aleg sa viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat in jurul acestuia. Astfel, cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau a lui Vlad Tepes, este legata incontestabil de Castelul Bran.

Mitul Contelui Dracula are la baza romanul de fictiune „Dracula", aparut in Marea Britanie, in 1897, avandu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker. Personajele din romanul „Dracula" sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele Contelui Dracula si sfarsitul acestuia au la baza credintele populare legate de existenta unor forte ale raului, precum vampirii sau strigoii.

Domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a fost asociat cu Dracula, desi datele istorice nu confirma prezenta indelungata a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovata prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hranea cu sangele dusmanilor.



Castelul Bran este cunoscut de turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este si unul dintre motivele pentru care a fost inclus de catre jurnalistii de la CNN intr-un top 10 al castelelor medievale.

„Administratorii Castelului Bran, dar si oficialii turismului din Romania insista sa scoata in evidenta legatura dintre castel si Vlad Tepes, sursa de inspiratie pentru Bram Stoker atunci cand a scris «Contele Dracula». Conexiunile sunt subtile, dar nu se poate nega farmecul infricosator al acestei structuri masive. Unele dintre piesele de mobilier expuse au apartinut Reginei Maria a Romaniei, o nepoata a reginei Victoria, care, dupa ce a refuzat cererea in casatorie a regelui George al V-lea al Angliei, s-a maritat cu regele Romaniei", este prezentarea facuta fortificatiei de catre realizatorii topului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.