Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Delta Dunarii- paradisul aproape pierdut
1.036 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delta Dunarii- paradisul aproape pierdut
1.015 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delta Dunarii- paradisul aproape pierdut
503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scandalul Pacepa (fuga lui Ion Mihai Pacepa)
681 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ALEXANDRU IOAN CUZA si ION ROATA
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania si dictaturile ei - Maresalul Ion Antonescu
612 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maresalul Ion Antonescu si Maria Antonescu !
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri pe care nu le știai despre Ion Creangă
1.576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum au murit Eminescu si Ion Creanga in acelasi an 1889
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ion Ratiu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.03.2013  Adauga la favorite 1.133 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ion Augustin Nicolae Ratiu s-a nascut la Turda, la 6 iunie 1917. A fost fiul lui Augustin Ratiu (avocat de succes, primar, prefect) si stra-stranepot al lui Dr. Ioan Ratiu, liderul Partidului National Roman. Un talentat student la Drept, Ion Ratiu parea destinat pentru o cariera academica, dar in 1938 a fost ales ca sef de promotie al Scolii de ofiteri de artilerie de la Craiova, iar in februarie 1940 s-a alaturat serviciului extern al Romaniei. In aprilie 1940 a fost trimis la Londra ca reprezentant al Ministerului de Externe. Decizia Romaniei de a se alia cu puterile Axei in 1940 l-a consternat pe Ion Ratiu, care a demisionat din functie si a obtinut azil politic in Marea Britanie. I-a fost acordata o bursa pentru studii economice la St. John’s College din Cambridge. In 1945, Ion Ratiu s-a casatorit cu Elisabeth Pilkington in Londra.
Aflandu-se in exil in Londra dupa venirea la putere a comunistilor in Romania in 1946, Ion Ratiu s-a alaturat luptei impotriva comunismului, contribuind constant la programele serviciului roman al BBC, posturilor de radio Europa Libera sau Vocea Americii. In 1957 i-a fost publicata cartea “Policy for the West", o critica radicala a pozitiilor occidentale referitoare la natura regimurilor comuniste. A intrat apoi in afaceri (transporturi maritime si imobiliare), acumuland o avere considerabila. In 1975, anul in care a publicat un nou volum, „Romania Contemporana", Ion Ratiu a decis sa isi canalizeze toata energia in scopul eliberari Romaniei. A condus Asociatia Britanico-Romana intre anii 1965 si 1985 si a jucat un rol-cheie in crearea „Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi" (UMRL), al carei presedinte a fost ales in 1984. Dupa caderea regimului Ceausescu, a continuat sa subventioneze pentru cativa ani publicarea in afara Romaniei a revistei lunare „Romanul Liber", pe care tot el a fondat-o in 1985.
Ion Ratiu s-a intors in Romania in 1990 pentru a candida la presedintie. Desi a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei si desemnat ambasador al Romaniei la NATO, esecul sau in lupta pentru presedintie a fost o mare dezamagire pentru multi. Sustinatorii sai continua sa vorbeasca despre el ca „cel mai bun presedinte pe care Romania nu l-a avut niciodata".
Ion Ratiu a trecut in nefiinta la Londra, inconjurat de familie, si conform dorintelor sale, a fost inmormantat la Turda. La ceremonia funerara care a avut loc la Turda in ianuarie 2000 au luat parte peste 10.000 de persoane.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.