Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pascal Bruckner
661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 5
1.185 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 3
1.357 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 4
1.286 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Masina care a schimbat lumea: Computerul / part 1
1.300 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Traditii si obiceiuri de Paste
1.323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a ucis-o pe Cleopatra,Regina Egiptului ?
3.407 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Mihai Sora
82 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In cautarea Pastelui - Adevarul
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Luigi Pirandello
1.468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Blaise Pascal

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.03.2013  Adauga la favorite 1.070 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franta - d. 19 august 1662, Paris) a fost un matematician, fizician si filosof francez avand contributii in numeroase domenii ale stiintei, precum constructia unor calculatoare mecanice, consideratii asupra teoriei probabilitatilor, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune si vid. In urma unei revelatii religioase in 1654, Pascal abandoneaza matematica si stiintele exacte si isi dedica viata filozofiei si teologiei.

In onoarea contributiilor sale in stiinta numele Pascal a fost dat unitatii de masura a presiunii, precum si unui limbaj de progamare.

S-a nascut in Clermont la 19 iunie 1623 (acum Clermont-Ferrand), in regiunea Auvergne din Franta. Blaise Pascal a fost al treilea copil al lui Etienne Pascal si singurul sau fiu. Mama lui Blaise a murit cand acesta avea doar trei ani, micul Blaise fiind foarte afectat de aceasta pierdere. In 1632, Etienne si cei patru copii ai sai au parasit Clermont pentru a se stabili la Paris, iar tatal, un matematician cu vederi mai neortodoxe asupra educatiei, a stabilit ca Blaise nu va invata nimic despre matematica pana la varsta de 15 ani. Impulsionat de aceasta interdictie, la varsta de 12 ani, Blaise a inceput sa invete geometrie de unul singur, descoperind ca „suma unghiurilor unui triunghi este egala cu 2 unghiuri drepte“. Cand a aflat tatal sau, s-a imbunat si i-a permis lui Blaise sa aiba o copie a „Elementelor“ lui Euclid.

La varsta de 14 ani, Blaise Pascal a inceput sa-l insoteasca pe tatal sau la intrunirile lui Mersenne de la Paris, la care participau Roberval, Auzout, Mydorge, Desargues, ultimul devenind un model pentru tanarul Pascal. Pe la varsta de 16 ani, Blaise a prezentat la aceste intruniri cateva teoreme despre geometria proiectiva, incluzand hexagonul mistic al lui Pascal.

In decembrie 1639, familia Pascal a parasit Parisul pentru a locui la Rouen unde Etienne a fost numit colector de taxe pentru Normadia de Sus si unde Blaise publica in februarie 1640 Essay on Conic Sections (Eseu despre sectiunile conice). Dupa ce a lucrat 3 ani, intre 1642 si 1645, Pascal a inventat primul calculator mecanic, Pascaline pentru a-l ajuta pe tatal sau in munca sa de colector de taxe.

In 1646 tatal sau s-a ranit la picior si a trebuit sa se recupereze acasa, in grija a 2 frati mai tineri dintr-o miscare religioasa, care au avut o influenta asupra tanarului Pascal care a devenit profund religios. Tot din aceasta perioada dateaza si primele incercari de studii asupra presiunii atmosferice, iar in 1647 demonstreaza ca vidul exista, dupa ce la 25 septembrie el si Descartes s-au contrazis asupra acestui adevar. In 1648 Pascal a observat ca presiunea atmosferei scade cu inaltimea si a dedus ca vidul exista deasupra atmosferei.

In septembrie 1651, Etienne Pascal moare, iar intr-o scrisoare adresata uneia din surori da un adanc inteles crestin mortii in general si mortii tatalui sau in particular, idei care formeaza baza pentru lucrarii sale filozofice ulterioare, Les pensees.

Din mai 1653, Pascal scrie Recit de la grande experience de l'equilibre des liqueurs (Tratat despre echilibrul lichidelor) in care explica legea presiunii. In urma corespondentei cu Fermat din vara anului 1654 a pus bazele teoriei probabilitatii. In aceasta perioada are si probleme de sanatate, dar continua lucrul pana in octombrie 1654. Pe 23 noiembrie 1654, in urma unei experiente religioase isi dedica viata Crestinatatii.

Dupa aceasta data, Pascal face vizite la manastirea Jansenista Port-Royal des Champs la cca. 30 de km sud-vest de Paris si publica lucrari anonime reunite in Lettres provinciales, in 1656. Intre 1656 si 1658 scrie Les pensees, cea mai cunoscuta lucrare teologica a lui Pascal.

Moare la 39 de ani pe 19 August 1662, in urma extinderii tumorii maligne din stomac si este inmormantat St. Etienne-du-Mont in Paris.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.