Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Saint-Denis, necropola regilor Frantei
325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Dumitru, traditii si obiceiuri
437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1 Viata Sf Dimitrie, Izvoratorul de Mir
194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Basilica Sf Petru -Vatican
1.094 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  29 iunie Sf Petru si Pavel
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Nicolae, in traditia romaneasca
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava
135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lui Mos Craciun
1.358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  23 aprile -Sf.Gheorghe
452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Valentin,
426 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Basilica Sfantul Denis

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.03.2013  Adauga la favorite 1.490 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Basilica Sfantul Denis din Paris este locasul de ingropare a mai tuturor monarhilor francezi. Salvata si restaurata de arhitectul Viollet de Duc, basilica Sfantul Denis este situata in suburbia cu acelasi nume din nordul Parisului.
Sfantul Denis nu a fost folosita niciodata si pentru incoronarile regilor, aceasta onoare fiind rezervata cu totalitate Catedralei din Reims. Basilica Sfantul Denis este o imensa cripta regala franceza.

Basilica Sfantul Denis din Paris Basilica Sfantul Denis din Paris

Sfantul Denis este sfantul ocrotitor al Frantei, si, potrivit legendei, acesta a fost si primul episcop din orasul Paris. In cinstea acestuia, localnicii au ridicat un mormant - sarcofag - exact in locul in care acesta a trecut la cele vesnice.
Tot in acel loc, regele Dagobert I al Frantei, care a condus tare intre anii 628 si 637, a fondat abatia Sfantul Denis, cu statut de manastire benedictina. Sarcofagul insusi a fost faurit de Aligius, un aurar de meserie. Acesta a fost descris in foile de inceput despre viata lui Eligius.

Basilica Sfantul Denis din Paris

Pe langa aceasta, Eligius a inaltat, in Paris, si un mausoleum in cinstea sfantului si martirului Denis. Acesta era bogat decorat cu marmura aur si geme. El a mai aplicat in varful monumentului unele decoratii magnifice, iar tronul pentru altar l-a surmontat cu aur in forma circulara. Tot acolo acesta a asezat mere de aur incarcate cu multe bijuteri.

De asemenea, merita mentionat si balconul pentru predica alaturi de poarta de argint si acoperisul tronului, toate inaltate pe picioare de argint. Din pacate, nici una dintre aceste capodopere nu au supravietuit timpului.

Basilica Sfantul Denis din Paris

Abatia Sfantul Denis este locul unde regii Frantei si familiile acestora au fost ingropati timp de mai multe secole, lucru ce a dus la primirea denumirii de "necropola regala a Frantei". In afara de trei regi francezi ce au domnit din secolul al X-lea si pana in 1789, toti ceilalti se afla in acest loc.Cele trei personalitati regale ce nu au fost ingropate in catedrala sunt: regele decapitat Louis XVI, sotia sa, Marie Antoinette a Austriei si sora sa, Elisabeth. Acestia au fost inmormantati in curtea interioara de la Madeleine si acoperiti cu o placa funerara. Corpul lui Dauphin, care a murit de o boala, a fost inmormantat intr-un mormant nemarcat dintr-un cimitir parizian din apropierea Templului.
Ce exeptia a trei membri ai familiilor regale din Franta, toti ceilalti au fost inmormantati in Basilica Sfantul Denis. Cele mai proeminente si interesante morminte sunt cele ale regilor:


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.