Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Wagner arte frumoase si povesti
2.167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  In memoriam -Larry Hagman
1.802 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Cornel Todea
1.959 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georges Moustaki-In memoriam
1.864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Saracia Distruge Omenia
1.693 vizite - 0 comentarii
adaugat de Danny
 
  Regizorul Tudor Marascu a murit
1.598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Campania - Saracia Distruge Omenia
1.741 vizite - 0 comentarii
adaugat de Real
 
  Erdogan,demonstratiile din Turcia - Teoria Conspiratiei
1.462 vizite - 0 comentarii
adaugat de elvira
 
01:21
  Dimineata de februarie, ciuguleala pe cinste
1.523 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
01:05
  Un nou stil de mobila
1.573 vizite - 0 comentarii
adaugat de roxanadornescu
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> News, reporter
 

 

Irina Petrescu-In memoriam

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.03.2013  Adauga la favorite 2.128 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Actrita Irina Petrescu , pe numele real Carmen Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941 in Bucuresti.

Irina Petrescu a incetat din viata 19 martie 2013
la Spitalul Elias din Capitala, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta


Iubind un baiat care dadea examen la Arhitectura, vroia sa se inscrie la aceeasi facultate, dar parintii au obligat-o sa mearga la Filologie, sectia Limba franceza, nu a intrat dar a fost remarcata intr-o zi de regizorul Savel Stiopul care a venit la masa ei in restaurantul Continental si i-a cerut sa dea o proba pentru un film al sau.

Filmul nu s-a mai facut, dar proba i-a fost aratata lui Liviu Ciulei, care cauta - si a gasit - o interpreta pentru rolul Ana, o tanara de 18 ani inegalabila pentru 'Valurile Dunarii'. Avea doar 17 ani! Majoratul, adica momentul in care a implinit 18 ani, l-a sarbatorit chiar pe Dunare, la filmare. Mai exact, dupa ziua de filmare, au fost trasi la mal de un remorcher.

La intrarea in portul Galati s-au pornit explozii de artificii, explodau si mici bombite pe apa. Toate astea fiind puse la cale de artificierul , Daraban, un om extraordinar! Odata ajunsi la mal, Francisc Munteanu a luat o sticla de sampanie, a deschis-o cu mare dichis si, dupa ce a turnat in cupe improvizate, a ciocnit cu ea si i-a urat: "La multi ani, Irina! Tu de astazi esti majora!".
Pentru Institut s-a pregatit tot cu Savel Stiopul, care a insistat sa dea examen, si a intrat cu versuri din Eminescu si cu o fabula de Marcel Breslasu.

Tatal ei a fost medic-ofiter , era din Muscel – o zona curat romaneasca, iar bunicul din partea mamei, din Snagov. Adica, ii place sa creada ca a mostenit si ceva din Neagoe Basarab, si ceva din Vlad Tepes, iar mama sa de o frumusete angelica au murit impreuna intr-un groaznic accident de masina.
Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, promotia 1963, clasa prof. Ion Sahighian si David Esrig.

Rolul din " Rautaciosul adolescent", al lui Gheorghe Vitanidis, i-a adus, in 1968, premiul pentru Cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Moscova dar cel mai reusit film in care a jucat ramane „Duminica la ora 6", al lui Pintilie", un film memorabil si pentru jocul pe care-l face alaturi de acel James Dean autohton, cum a fost numit adesea Dan Nutu, stabilit de multi ani in SUA.
Desi a interpretat roluri memorabile in cinematografie, a ales teatrul si este o fidela actrita a Teatrului Bulandra din Bucuresti.

" Eu m-am oprit definitiv la teatru si nu as schimba acest lucru, sigur si pentru ca acum nu mai pot juca
decat bunici, matusi, pentru care nu exista partituri in film. E foarte greu de acceptat compozitia dupa ce ai jucat ani si ani de zile ingenua, mai mult sau mai putin frumoasa. Eu fac compozitie in teatru de multi ani si ma bucur teribil, nu doresc sa fiu o frumusica, o iubita, o logodnica, o suferinda din amor in teatru. In aceasta meserie cred in buna-credinta a actorului, in cinste, in neminciuna. Imi pare paradoxal. Meseria noastra este a facaturii, a minciunii, dar trebuie sa existe un adevar, o credinta, o sinceritate pe care publicul o cauta si o cerceteaza fara gres. Tot ce este impostura usoara sau violenta, publicul o resimte oricat de senzational ar fi efectul maiestriei actoricesti. Refuz impostura si o simt ca spectator, pentru ca sunt si un foarte bun spectator de teatru.

E foarte greu de acceptat compozitia dupa ce ai jucat ani si ani de zile ingenua, mai mult sau mai putin frumoasa. Eu fac compozitie in teatru de multi ani si ma bucur teribil, nu doresc sa fiu o frumusica, o iubita, o logodnica, o suferinda din amor in teatru. In aceasta meserie cred in buna-credinta a actorului, in cinste, in neminciuna. Imi pare paradoxal. Meseria noastra este a facaturii, a minciunii, dar trebuie sa existe un adevar, o credinta, o sinceritate pe care publicul o cauta si o cerceteaza fara gres. Tot ce este impostura usoara sau violenta, publicul o resimte oricat de senzational ar fi efectul maiestriei actoricesti. Refuz impostura si o simt ca spectator, pentru ca sunt si un foarte bun spectator de teatru.

Mi-e groaza de ce viata grea ii asteapta acum pe actorii tineri. Scena este teribil de cruda si de nemiloasa si arata toate defectele de caracter ale actorului. Trebuie sa ai grija sa fii cat mai curat, cat mai sincer, cat mai adevarat, pentru ca scena e cruda si te tradeaza." PARADOX "Meseria noastra este a facaturii, a minciunii, dar trebuie sa existe un adevar, o credinta, o sinceritate pe care publicul o cauta si o cerceteaza fara gres" (

In 2007 la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a primit Premiul de Excelenta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.