Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Martorii Shoah-ului: chipuri si amintiri
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curentul electric
1.444 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Codex Seraphinianus
1.124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Herlea
1.454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Harold Pinter
843 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce a fost asasinata Printesa Sissi
650 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Destine-femei celebre-Imparateasa Sissi
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alessandro Volta si prima Baterie Electrica din istorie
1.547 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Descoperirile umanitatii – Curentul electric
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Merisi da Caravaggio
762 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Luigi Pirandello

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2013  Adauga la favorite 1.472 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (2 voturi )
   
 
La 28 iunie 1867 se naste la Agrigento,Sicilia,Luigi Pirandello,intr-o vila numita Haos,unde familia se refugiase in timpul unei epidemii de holera.Tatal,Stefano Pirandello,care in 1860 si 1862 luptase alaturi de Garibaldi,se stabileste aici pentru a supraveghea cateva mine de sulf luate in antrepriza.

In 1863 se casatoreste cu Caterina Ricci-Gramitto,sora camaradului sau de arme, Rocco Ricci-Gramitto.Luigi isi petrece primii ani la Porto Empedocle,pe malul marii.

Dupa ce si-a facut primele studii la Agrigento,Luigi isi incepe pregatirea umanista ,simtindu-se din ce in ce mai atras de literatura.Dupa ce termina liceul la Palermo,Liugi se intoarce la Arigento pentru a-si ajuta tatal sa administreze minele de sulf. Revine la Palermo ,unde se inscrie la Facultatea de litere si filozofie.In1887 Luigi Pirandello se transfera la Universitatea din Roma, unde va loc

ui in casa unchiului sau,Rocco.In1889 publica prima culegere de poezii,Rau vesel.Din cauza unui incident cu un profesor ,e nevoit sa abandoneze Universitatea din Romasi isi continua studiile la Bonn.Aici traduce Elegiile romane ale lui Goethe si compune Elegiile renane.In1891 obtine diploma de absolvire a Universitatii din Bonn, cu o teza asupra problemelor fonetice in dialectele greco-sicule.

Ramane in Bonn, in calitate de lector de limba italiana. In 1892 se imbolnaveste de difterie, apoi de pneumonie, iar la sfarsitul anului se intoarce in Italia.In1893 se stabileste la Roma si scrie primul sau roman, Exclusa.In1894 se casatoreste la Agrigento cu Maria Antinietta Portulano, fiica unui asociat al tatalui sau. Publica prima sa culegere de nuvele,Iubiri fara iubire. In1895 scrie al doilea roman Schimbul si publica Elegiile renane.In iunie se naste primul sau fiu.

In1897 incepe sa predea ca suplinitor,limba italiana la Scoala normala superioara din Roma.Ise naste o fiica.In 1898 ,fondeaza,impreuna cu doi prieteni, revista literara Ariel, unde publica prima sa drama intr-un act-Epilogul,intitulata ulterior Menghina.In 1899 scrie comedia in trei acte Daca nu e asa,pe care ulterior o va intitula Dreptatea celorlalti.

I se naste al doilea fiu.In 1903 un accident distruge mina de sulf in care tatal lui isi investise averea,iar sotia lui,dota.Scriitorul are mari probleme financiare ,gandindu-se chiar la sinucidere. Scrie romanul Raposatul Mattia Pascal.In 1908 scrie doua volume de eseuri -Arta si stiinta si Umorismul,care ii inlesnesc numirea ca profesor titular la Scoala normala superioara din Roma.

Scrie Batranii si tinerii si Lamai de Sicilia.In 1915 publica Se filmeaza care va aparea in 1925 cu titlul Caietele lui Serafino Gubbio,operator.Intre 1916-1920 scrie Tichia cu clopotei, Chiupul, Voluptatea onoarei, Jocul rolurilor, Barbatul, fiara si virtutea. In 1920 are loc prima intalnire a lui Pirandello cu cinematograful. Mario Camerini semneaza prima versiune cinematografica a piesei Dar nu e un lucru serios.In 1921 se toarna filme dupa trei nuvele ale sale.

Au loc reprezentatii cu piesele Sase personaje in cautarea unui autor, Henric alIV-lea,Sa-i imbracam pe cei goi.In 1929 este ales membru al Academiei italiene. In 1930 i se toarna la Hollywood filmul Asa cum ma vrei tu cu Greta Garbo.In 1934 primeste Premiul Nobel pentru literatura. La 10 decembrie 1936,Luigi Pirandello moare, lasand neterminata ultima sa piesa, Uriasii muntilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.