Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.958 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
1.882 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.092 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.415 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.240 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria Regelui David / Documentar subtitrat RO

 
 
 
 
 
Adaugat de sarba 18.03.2013  Adauga la favorite 1.557 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
David - Personalitati Care Au Marcat Istoria Lumii

David (ebraica: דָּוִד, דָּוִיד, ebraica moderna David, tiberiana Dāwiḏ; ISO 259-3 Dawid; araba: داود‎ Dāwūd; Strong's: Daveed) este un personaj biblic ce a fost, conform Bibliei ebraice si Coranului, al doilea rege al Regatului unit al Israelului, succesorul lui Saul si tatal lui Solomon, si conform evangheliilor Noului Testament, Matei si Luca, stramosul lui Iisus. Se considera ca a trait intre 1040–970 ien, domnind peste regatul lui Iuda intre 1010–1002 ien,[1] iar peste Regatul unit al Israelului intre 1002–970 ien.[1]



Viata si domnia sa sunt descrise in :1 Samuel, 2 Samuel,1 Imparati si 1 Cronici. Este foarte cunoscut si pentru faimoasa lupta cu Goliat pe care il invinge folosind o prastie(1Samuel 17).


David este un personaj important in traditia religioasa si culturala evreiasca, crestina si islamica. In Biblie, David, sau David HaMelekh, este regele Israelului si al poporului evreu.

Traditia biblica sustine ca un descendent direct al lui David va fi Mesia, iar traditia crestina considera ca acest Mesia este Iisus.
Este descris ca un rege drept si intelept, nu fara greseli insa, ca un razboinic, muzician si poet apreciat, fiind considerat autorul mai multor psalmi din cartea Psalmilor.


Este venerat ca sfant in biserica catolica.


David cel biblic

David, fiul lui Isai, din tribul Iuda, isi incepe cariera ca militar in slujba predecesorului sau Saul, regele fondator al Israelului, cu a carui fiica Micol se casatoreste, potrivit traditiei, dupa victoria asupra filisteanului Goliat. Conform cu 1 Samuel 17:45-50 David l-ar fi ucis pe Goliat cu prastia, insa conform cu 2 Samuel 21:19 pe ucigasul lui Goliat din Gat nu il chema David ci Elhanan.[6][7] Popularitatea lui David trezeste suspiciunea lui Saul si-l obliga pe acesta sa se refugieze in regiunea de granita a Iudeei, apoi in slujba dinastului filistean al cetatii Gath.


Dupa moartea lui Saul in lupta de la Gilboa impotriva filistenilor, David este proclamat initial rege in sud, in Iudeea, avand ca resedinta orasul Hebron, apoi dupa disparitia lui Isboset, fiul si succesorul lui Saul, este recunoscut ca suveran si in Israel, realizand astfel unirea celor 12 triburi israelite sub autoritatea sa. Sprijinindu-se pe o puternica armata permanenta si profitand de o conjunctura internationala favorabila – slabirea Egiptului si declinul puterilor hegemone ale Mesopotamiei, Asiria si Babilonia – David reuseste sa extinda sensibil hotarele, creand, conform mitului biblic, singura data in istorie, un imperiu israelit (in mod real acest imperiu a existat doar in imaginatia autorilor istoriei deuteronomiste[8]).


In trei campanii, David sfarma puterea filistenilor si instituie controlul asupra cetatii Gath; moabitii de pe malul rasaritean al raului Iordan sunt supusi, arameii care vizau controlul Transiordaniei sunt infranti iar Hanun, regele din Ammon, devine vasal Israelului. Campanii dificile sunt purtate impotriva Regatului Edom de la hotarele meridionale ale Israelului pana la nimicirea acestuia. Relatii prietenesti sunt stabilite cu Fenicia si indeosebi cu Hiram, regele Tirului, cu Talmai din Gesur si cu Regatul Hamat.
Remarcabil om de stat, talentat comandant de osti si stralucit diplomat, David schiteaza structurile organizatorice ale noului stat centralizat ce se intindea de la Marea Mediterana la Eufrat si la Marea Rosie.

Ocupand apoi si fortificand Ierusalimul, David face din vechiul oras al iebusitilor capitala politica si religioasa a regatului, in care cultul monoteist al lui Iahwe este impus ca religie de stat. David incepe pregatirile de constructie a Templului care va fi inaltat de fiul si succesorul sau Solomon (965 – 928 i.Hr.).


Aparatul administrativ acum instituit numara in randurile sale numerosi ofiteri dar si cadre talentate din randul populatiilor neisraelite. Rascoalele conduse de fiul sau Absalom, de Seba s.a., reprimate fara mare dificultate, reflecta opozitia cercurilor tribale din nord, nemultumirile de ingradirea autoritatii lor. Muzician si poet de talent, David (autorul prezumtiv al Psalmilor) devine, la scurt timp dupa moarte, personaj de legenda.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.