Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regele Arthur - Legenda medievala
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Miller
1.215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Merlin: Influenta mentorului magic al regelui Arthur
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Golden si Memorile unei Geishe
1.179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Guinevere si femeile din legenda regelui ARTHUR
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Matematica magica
549 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Arthur
1.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata problematica a clasei muncitoare eduardiene
302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Condamnat la moarte (SUA 1962) Drama 85 min
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Filarmonica din Viena
967 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Arthur Rimbaud

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.03.2013  Adauga la favorite 1.073 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jean Nicolas Arthur Rimbaud (*20 octombrie 1854, Charleville-Mezieres - †10 noiembrie 1891, Marsilia) a fost un poet francez, figura centrala a literaturii moderne, precursor al simbolismului.

A inceput sa scrie poezii deja la varsta de 10 ani, in 1870 publica prima sa scriere "Les etrennes des orphelins". In acelasi an, la 29 august, fuge de acasa la Paris, unde vagabondeaza si este inchis intr-o casa de corectie pentru minori. Este eliberat de un prieten al familiei, Georges Izambart, care-l readuce acasa. La varsta de 17 ani, in 1871, scrie poemul esoteric "Le Bateau ivre" ("Corabia beata"), pe care i-l prezinta poetului Paul Verlaine. In aceste creatii de debut se simte influenta lui Charles Baudelaire, dar - in acelasi timp - se recunoaste propria sa originalitate in asociatiile metaforice neasteptate si in amestecul intre constiinta de sine si resemnare, care va fi prezent si in operele ulterioare. La propunerea lui Paul Verlaine, Rimbaud se stabileste in 1871 in locuinta acestuia din Paris, unde intretin pana in anul 1873 o relatie homofila. Se ajunge la ruptura definitiva in 1873, cand Verlaine, incercand sa-l ucida, ii produce o ranire grava.





Paul Verlaine si Arthur Rimbaud (jos, in stanga tabloului), tablou de Henri Fantin-Latour
Acest episod este redat de Rimbaud in poemul in proza "Une Saison en enfer" ("O vreme petrecuta'n iad", 1973), care - prin dinamismul si radicalitatea stilistica a compozitiei - marcheaza un punct de cotitura in istoria literaturii. Tot din aceasta perioada dateaza ciclul de poeme in proza "Les Illuminations" ("Iluminarile"), creatii vizionare, pline de explozie poetica a tiparelor conventionale. In acest ciclu se gaseste celebrul "Sonnet des voyelles" ("Sonetul vocalelor"), in care, fiecareia din cele cinci vocale, i se atribuie o anumita culoare.

Urmeaza o viata de peregrinari si vagabondaj prin Anglia, Germania, Italia, Java si Cipru, lucrind ca prezentator de circ, mercenar, supraveghetor la o cariera de piatra etc. Din 1880 este negustor de cafea, piei de animale si arme in Africa de nord si ia parte la expeditii in Etiopia si Somalia. In afara unei bogate corespondente cu familia, de la varsta de 20 de ani, Rimbaud nu a mai scris nimic in domeniul literaturii. Bolnav fiind, se intoarce in 1891 la Marsilia, unde moare la 10 noiembrie, in dureri salbatice din cauza unei gangrene,la varsta de 37 de ani. Orasul sau natal, Charleville-Mezieres, a organizat in anul 2004 o serie de manifestari comemorative, in cadrul "Anului Rimbaud".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.