Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cele 444 de zile ale Crizei ostaticilor din Iran
1.140 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Anul 1987 Cu Ronald Reagan
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Civilizatia avansata de la Atlit-Yam
1.017 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O zi din viata unui dictator / Nebunia puterii
1.398 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Atentat Impotriva Lui Hitler
1.532 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarul despre Robin Hood
845 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ruinele scufundate din Japonia - Enigme ale istoriei
1.214 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Comorile pierdute ale lumii vechi.India
1.396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descoperirea arheologilor- Morminte regale mayase
847 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul pierdut care ar putea rescrie istoria
844 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Ronald Reagan - Biografia unui Presdintte

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.03.2013  Adauga la favorite 1.006 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois - d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) a fost cel de-al patruzecilea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Prin politica sa intransigenta in confruntarea cu Uniunea Sovietica in perioada razboiului rece, a avut o contributie hotaratoare la prabusirea imperiului comunist din rasaritul Europei si la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru urmatoarele doua decenii.

Fiu al unui negustor ambulant de incaltaminte, Reagan a trebuit sa recurga la talentele sale sportive in jocul de "foot-ball" american pentru a-si putea finanta studiile universitare. In 1932 se licentiaza in Stiinte Sociale si devine un apreciat cronicar sportiv la posturile de radio. In 1937 isi incepe cariera de actor de cinematograf in studiourile din Hollywood, interpretand diverse roluri, fara a depasi un nivel mediocru. In timpul celui de-al doilea razboi mondial este capitan in "Air Force", desi nu va fi niciodata trimis sa lupte, din cauza vederii slabe. La o luna dupa ce a ajuns la Fort Mason, este transferat la unitatea cinematografica a USAF, unde produce, locuind acasa, filme de antrenament si intarire a moralului soldatilor[1]. Intre anii 1947-1952 se angajeaza in politica profesionala ca presedinte al sindicatului actorilor din Hollywood, fiind remarcat pentru militantismul lui anticomunist; in aceasta perioada va fi recrutat de F.B.I. ca informator, cu codul “T-10"[2]. Interesul lui pentru politica este marcat, si dealtfel repede remarcat in cercul de cunoscuti, unul dintre ei spunand ca “la el e suficient sa apesi un buton, si suvoiul incepe sa curga"[3]. Reagan va tine acasa discursuri politice oricui, chiar si invitatilor care n-au nici un interes pentru subiect. Era asa obsedat cu lupta anticomunista, ca plictisea vorbind despre acest subiect peste tot, la studio dar si in reuniuni intre amici. Doris Day spunea ca “iti tinea lungi discursuri pe temele care il pasionau". Fosta lui sotie (actrita Jane Wyman) zicea ca “il intrebi cat e ceasul, si-ti raspunde cum e facut"; acasa, cu ocazia unui supeu, Reagan i-a relatat actritei Ann Sheridan un meci intreg de baseball pe care-l ascultase la radio; ajuns la repriza a 4-a, Wyman (sotia lui) ii spune Ronnie, te rog opreste-te, pe Annie n-o intereseaza baseball-ul, fapt care nu l-a impiedicat pe Reagan sa continue cu relatarea tuturor celor 9 reprize. [4]. In anul 1952 se casatoreste cu Nancy Davis, care-i va sta alaturi pentru tot restul vietii.

Reagan intra in mod activ in politica in 1954, cand General Motors ii propune sa tina o serie de conferinte in diversele fabrici ale concernului. Reagan isi creeaza un important cerc de relatii in lumea financiara si industriala, care, in 1964 il determina sa se consacre in mod exclusiv politicii. Participa la campania pentru alegerile prezidentiale, sustinand candidatura reprezentantului republican Barry Goldwater. In 1966, Reagan candideaza pentru functia de guvernator al statului California, obtinand o victorie zdrobitoare. Este reales in 1970.

Zece ani mai tarziu, in 1980, Reagan este candidat al partidului republican in cursa pentru "Casa Alba". Obtine victoria impotriva presedintelui democrat, Jimmy Carter, in starea de spirit a electoratului american, influentata de capturarea ca ostateci a personalului ambasadei americane din Teheran (Iran). Acesti ostateci au fost eliberati in timp ce Ronald Reagan presta juramantul de presedinte pe Colina Capitoliului din Washington, la 20 ianuarie 1981. In ziua de 30 martie 1981, este ranit in urma unui atentat, in urma caruia va ramane cu hemotorax stang pentru tot restul vietii. Se vindeca, dar starea sa de sanatate este permanent marcata de diverse afectiuni in timpul anilor petrecuti la "Casa Alba".

Politica sa ca presedinte al Statelor Unite este caracterizata de optimism si de incredere in calitatile poporului american. Pe plan economic, realizeaza cea mai mare reducere de impozite din istoria americana. In politica externa, se remarca prin deciziile sale ferme, lipsite de compromisuri. In 1983 ordona invazia Grenadei iar in 1986 bombardarea instalatiilor militare din Libia. Sustine lupta de guerila impotriva guvernului pro-castrist din Nicaragua si a mujahidinilor afgani in lupta lor contra ocupatiei sovietice.





Ronald W. Reagan in timpul unei intrevederi cu Mihail Gorbaciov
Incurajeaza Initiativa de aparare strategica SDI (en:Strategic Defense Initiative), cunoscuta (datorita concentrarii asupra apararii spatiale impotriva rachetelor intercontinentale sovietice) sub expresia de "Razboiul stelelor", in confruntarea cu Uniunea Sovietica, pe care o defineste drept "Imperiul Raului" (Empire of Evil - Godless, Communists, Liars and Spies). In 1984, Reagan obtine al doilea mandat prezidential. Urmeaza ani caracterizati de inasprire a "Razboiului rece", in care timp - pe de alta parte - are mai multe intrevederi cu presedintele sovietic, Mihail Gorbaciov, la Geneva, Reykjavik, Moscova si Washington, ajungand - pana la urma - la acordul istoric de eliminare a rachetelor cu raza medie de actiune din Europa. In anchetarea scandalului provocat de vanzarea de arme guvernului din Iran, pentru finantarea fortelor "Contras" din Nicaragua, Reagan ramane indemn de orice culpa. Isi incheie mandatul cu o popularitate in continua crestere. Se retrage la resedinta sa in California; in 1994 se anunta ca sufera de boala Alzheimer. Din acest moment nu mai apare in public, starea sanatatii lui se inrautateste continuu, avand nevoie de o ingrijire permanenta. Ronald W. Reagan moare la 5 iunie 2004, la Los Angeles, in varsta de 93 de ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.