Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce este Elvetia atat de bogata?
2 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craciunul european al lui Rick Steves
205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria mamaligii
109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biblioteca manastireasca St. Gallen, Elvetia
1.217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Matterhorn, Elvetia
941 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Popoarele lumii: Himalaya, vaile uitate ale Paldarului
136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Constanta
1.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Alpi
1.418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Mann
1.030 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portul din Rotterdam
718 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Elvetia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.03.2013  Adauga la favorite 1.080 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Elvetia (in germana Schweiz[a] ˈʃvaɪts; in franceza Suisse sɥis(ə); in italiana Svizzera ˈzvit͡sːɛra; in retoromana Svizra ˈʒviːtsrɐ sau ˈʒviːtsʁːɐ), denumita complet Confederatia Elvetiana (in latina Confoederatio Helvetica, de unde si abrevierea CH), este o republica federala formata din 26 de cantoane autonome, cu capitala federala la Berna. Tara se situeaza in Europa de Vest,[b] unde se invecineaza cu Germania la nord, cu Franta la vest, cu Italia la sud, si cu Austria si Liechtenstein la est.

Elvetia nu are iesire la mare si este impartita intre Muntii Alpi, Platoul Elvetian si Muntii Jura, intinzandu-se pe o suprafata de 41.285 km². Desi Alpii ocupa cea mai mare parte a teritoriului, populatia elvetiana de aproximativ 8 milioane de persoane este concentrata mai ales in zona Platoului, unde se afla marile orase. Intre aceste orase se numara orasele globale si centrele economice Zurich si Geneva.

Confederatia Elvetiana are o lunga istorie de neutralitate armata—nu a mai fost in stare de razboi din 1815—si a aderat la Natiunile Unite abia in 2002. Ea urmareste, insa, o politica externa activa si este frecvent implicata in procesele de pace din toata lumea.[1] Elvetia este si locul unde s-a nascut Crucea Rosie si este sediul mai multor organizatii internationale, inclusiv al doilea birou al ONU din lume ca marime. La nivel european, este membru fondator al Asociatiei Europene de Liber Schimb si face parte din zona Schengen – desi nu este membra a Uniunii Europene, si nici a Zonei Economice Europene.

Elvetia este una dintre cele mai bogate tari din lume dupa PIB pe cap de locuitor, si are cea mai mare bogatie pe cap de persoana adulta (in termeni de bunuri financiare si nefinanciare) din toate tarile lumii.[2][3] Zurich si Geneva au fost clasate pe locurile doi, respectiv opt in clasamentul calitatii vietii.[4] Tara este pe locul al 19-lea in lume ca PNB si pe locul treizeci si sase dupa paritatea puterii de cumparare. Este al douazecilea cel mai mare exportator si al optsprezecelea cel mai mare importator de bunuri.

Elvetia cuprinde trei mari regiuni lingvistice si culturale: germana, franceza, si italiana, la care se mai adauga vaile vorbitoare de retoromana. De aceea, elvetienii, desi predominant germanofoni, nu formeaza o natiune in sensul unei identitati etnice si culturale. Sentimentul de apartenenta la o tara comuna se bazeaza pe un fundal istoric, pe valori comune (federalismul si democratia directa)[5] si pe simbolistica alpina.[6] Infiintarea Confederatiei Elvetiene este datata prin traditie la 1 august 1291, cand se sarbatoreste si ziua nationala.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.