Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ashara and Merira Kwesi - Etiopia
1.298 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai proaste locuri de munca din lume
120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Meode de calcul
983 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eritreea
873 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1Desertul Danakil,2Efectele radiatiilor din Fukushima
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata alaturi de fiare - Rudele noastre apropiate (2001)
1.356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chivotul lui Dumnezeu
1.162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  The History of Earth - Istoria Pamantului
650 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sudan
1.521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Rimbaud
1.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Etiopia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.03.2013  Adauga la favorite 1.153 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Etiopia este singura tara din Africa ce nu a fost niciodata colonizata pe deplin. Vizitatorii sunt de obicei uimiti de frumusetea naturii si de bogatia culturala si istorica incredibila. Diversitatea izbitoare a peisajului, traditiilor antice si a localnicilor lasa o impresie ce contrasteaza cu stereotipul unui teritoriu sfasiat de anii de seceta si foamete.

Etiopia este o tara ce abunda in contraste si extreme, invitand calatorii la explorare, de la inaltimile de peste 4.300m ale muntilor, pana la adancimile Depresiunii Danakil, situata sub nivelul marii. Descoperiti cultura si traditiile abisiniene care dateaza de peste 3.000 de ani, experimentati folclorul islamic antic, precum si ritualurile si ceremoniile sacre ale Bisericii Ortodoxe Etiopiene.

Deseori descrisa ca Leaganul Umanitatii, Etiopia este locul in care s-au descoperit cele mai vechi ramasite umane din lume si unde, in acelasi timp, in capitala Addis Abeba oamenii fara locuinta cutreiera strazile in cautare de mancare, bani si o viata mai buna.

Etiopia se afla intre frumusetea naturii si semnele de saracie, unde lacurile, muntii si animalele salbatice concureaza cu cei saraci si infometati pentru atentie. De obicei, Etiopia este trecuta cu vederea de traseele turistice, insa atractiile unice ale tarii incep sa fie apreciate, iar cea mai veche natiune independenta din Africa isi intampina vizitatorii cu un mozaic de etnii, o istorie mandra si o abundenta de peisaje uluitoare.

Principalele atractii turistice

• Vizitati capitala Addis Abeba, aflata la o altitudine de 2.440m. Vizitati Muzeul National, Palatul Menelik, Palatul Jubilee, Piata eskal, Catedrala Sf Gheorghe si Muzeul de Etnologie.

• Admirati Aksum, capitala regala antica a primului regat etiopian, renumita pentru obeliscurile de granit antice, ramasitele arheologice si bisericile care pretind a adaposti Chivotul Legii.

• Nu ratati cascadele Nilul Albastru, unele dintre cele mai spectaculoase cascade din nordul Africii. Acestea se afla la 35km de Bahar Dar.

• Lasati-va prinsi de atmosfera misterioasa a Gondar, capitala Etiopiei intre 1623 si 1855, locul in care se afla ruinele multor castele.

• Faceti un pas inapoi in timp la Lalibela, faimoasa pentru bisericile in stanca din secolul XII. Se spune ca Bete Medhane Alem este cea mai mare biserica monolit din lume.

• Vizionati un spectacol rar in Harar: barbatii atrag hienele in oras la apus, pentru a le hrani. Locul este si un faimos oras musulman cu ziduri, 99 de moschee si centrul comertului cu cafea.

• Faceti un safari in una dintre cele 14 rezervatii salbatice ale Etipiei. Puteti merge cu o masina de teren, pe jos, cu un ghid sau pe magar.

• Puteti merge in subteran, langa Dire Dawa, unde exista dovezi de asezari preistorice. Ghidul este obligatoriu.

• Inotati in Rift Valley, in special in lacul Langano ce are o statiune ce va ofera posibilitati de surfing si schi nautic. Izvoarele naturale in Parcul National Awash si Sodere Filwoha creeaza piscine pretuite pentru proprietatile curative.

Gastronomie

Bucataria traditionala Abyssiniana este complexa si variata. "Berbere" este un sos picant ce contine piper cayenne si alte 12 condimente. Este greoi si bogat si este preparat cu mult unt. Sosul se serveste cu carne de pui, berbec, capra sau vita. Carnea de porc este consumata in Etiopia doar de turistii europeni si americani. Nicio masa nu este completa fara o varietate de legume, gatite sau crude. Branza se consuma putin si nici pestele nu este un fel popular.

La masa, oamenii se aseaza in jurul unui cos rotund (mesob) cuun capac plat, pe care se pune painea in forma de turta (injera) si felurile de mancare. Se mananca cu mainile. La inceputul si la sfarsitul mesei gazda ofera mesenilor prosoape fierbinti. Masa se incheie cu cafeaua.

Istorie

Arheologii au gasit oasele celor mai vechi stramosi ai oamenilor in Etiopia, inclusiv Ardipithecus ramidus kadabba (5,8 - 5,2 milioane de ani vechime) si Australopithecus anamensis (4,2 milioane ani vechime). Numita la inceput Abyssinia, Etiopia este cel mai vechi stat sub-saharian, iar dinastiile Solomonice pretind a fi descendente ale regelui Menelik I, traditional fiul reginei Sheba si al regelui Solomon. Natiunea de astazi este o consolidare a unor regate mai mici care aveau legaturi feudale cu imparatul Etiopiei.

Triburile hamitice au migrat in Etiopia din Asia Mica in timpuri preistorice. Comerciantii semitici din Arabia au venit in regiune in secolul VII IHr. Porturile sale la Marea Rosie erau importante pentru imperiile bizantin si roman. Crestinismul copt a fost adus in regiune in 341 si o varianta a sa a devenit religia statului Etiopia. In vremuri antice, tara a atins apogeul in secolul V, apoi a fost izolata de islamism si slabita de razboaiele feudale.

Etiopia moderna a aparut sub conducerea imparatului Melnik II, care a asigurat independenta prin infrangerea unei invazii italiene in 1896. Acesta a marit Etiopia prin cuceriri. Dezordinea care a urmat dupa moartea sa a adus-o pe tron pe fiica sa, apoi pe varul sau, imparatul Haile Selassie I.

Haile Selassie a interzis sclavia si a incercat sa unifice tara, in care se vorbeau 70 de limbi. In 1931 acesta a creat o constitutie, insa puterea a rams in principal regelui.

Italia fascista a invadat Etiopia in 1935, aceasta fiind anexata Eritreei, in Africa de Est Italiana. In 1941 trupele britanice i-au alungat pe italieni, iar in 1952, Eritreea a fost incorporata Etiopiei.

In 1974 Etiopia a fost declarata stat socialist sub o conducere dictatoriala militara colectiva numita si Derg. SUA si-a incetat ajutorul si au venit ajutoare cubaneze si sovietice. Lt. Col. Mengistu Haile Mariam a devenit seful statului in 1977. In aceasta perioada Etiopia a luptat impotriva secesionistilor din Eritreea si a rebelilor Somali, iar guvernul a luptat impotriva propriuluipopor, intr-o campanie numita "teroarea rosie". Mii de opozanti politici au fost ucisi. Mengistu a ramas lider pana in 1991, cand s-a destramat Uniunea Sovietica.

O grupare a pus stapanire pe capitala in 191, iar o grupare gherila separatista a preluat controlul provinciei Eritreea. Cele doua grupari s-au pus de acord in privinta independentei Eritreei si Etiopia a recunoscut suveranitatea statului.

De la independenta Eritreei, cele doua state nu au reusit sa ajunga la un acord privind granita, fapt ce a rezultat intr-un razboi, ce s-a incheiat in 2000. In 2003, intr-un efort de a rezolva lipsa cronica a alimentelor si dependenta de ajutorul international, Etiopia a relocat 2 milioane de fermieri din terenurile inalte in campiile fertile din vest. Aceasta miscare a rezultata insa in dezastru - majoritatea locuitorilor nu au reusit in continuare sa-si asigure hrana si, mai mult, in teritoriul s-a raspandit malaria.

In 2006, militia islamista a pus stapanire pe capitala si sudul Somaliei. Etiopia a lansat atacuri aeriene impotriva islamistilor, reusind sa recastige Mogadishu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.