Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regii Frantei: Ludovic al XIV-lea, Regele Soare
47 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludovic al XIV-lea si afacerea otravurilor:
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un om ,un destin -Charles X, rege al Frantei
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradinile de la Chateau de Marqueyssac
1.344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele murdare ale palatului Versailles
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele murdare din Versailles
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele murdare ale lui castelului VERSAILLES
344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Splendoare fara Igiena * Viata la Versailles
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Splendoare fara Igiena * Viata la Versailles
116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anna de Austria si Cei trei muschetari
1.581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ludovic al XIV-lea al Frantei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.02.2013  Adauga la favorite 1.677 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fiul regelui Ludovic al XIII-lea si al Anei de Austria s-a nascut la Saint-Germain-en Laye in 1638, si a primit numit Louis-Dieudonne („dar de la Dumnezeu") pentru ca se naste dupa 23 de ani in care parintii sai nu avusesera niciun copil. Ludovic al XIV-lea a domnit timp de 72 de ani, 3 luni si 18 zile, fiind astfel printre cei mai longevivi monarhi din lume.

Ludovic al XIII-lea moare in 1643, iar fiul sau de nici 5 ani ii urmeaza la tron sub conducerea de facto a unei regente controlate de cardinalul Mazarin. Primii ani ai regentei au stat sub semnul unei revolte conduse de marii nobili si membri ai Parlamentului parizian. Familia regala a fost chiar alungata din Paris de doua ori si au fost tinuti sub arest in palatul regal. Anii revoltelor si-au pus amprenta asupra caracterului tanarului rege, care ulterior a domnit bazandu-se pe credinta ca autoritatea si ordinea trebuie sa se opuna haosului. De asemenea, Mazarin i-a insuflat copilului credinta originii divine a monarhiei si ca regele trebuie sa se identifice cu Franta.

Domnia lui Ludovic incepe practice in momentul mortii cardinalului Mazarin, in 1661. Regele nu va mai apela la ministeriatul unui nou cardinal, punand astfel capat perioadei in care statul a fost practic condus de acesti cardinali-ministri (Richelieu si Mazarin). Guvernarea lui Ludovic a stat sub semnul teoriei dreptului divin al regilor si, implicit, a lipsei restrictiilor domniei monarhice. Regele a fost propriul sau prim-ministru si a guvernat cu ajutorul a doar cativa ministri alesi, fara sa se bazeze prea mult pe Adunarea Starilor Generale (Parlamentul francez). In pofida traditiei, i-a exclus din consiliu pe toti membrii familei regale si pe membrii vechii nobilimi militare.

Mostenirea lui Ludovic al XIV-lea

Perioada lui Ludovic al XIV-lea e considerata a fi una dintre cele mai bogate epoci artistice din istoria Frantei. Sub patronajul Regelui-Soare iau nastere Academia pentru Pictura si Sculptura (1663), Academia de arhitectura (1671), Academia de Muzica (1672) si Academia Franceza, creata in 1635 de cardinalul Richeliu, trece sub control regal in 1671. In perioada domniei sale, literatura franceza infloreste prin operele clasice ale lui Moliere, Racine si La Fontaine, toti aflandu-se sub protectia regala

Politica externa dusa de Ludovic al XIV-lea este si astazi subiectul unor discutii aprinse intre istorici. Unii il critica din cauza ambitiilor nemasurate si a usurintei cu care se implica in conflicte, in timp ce altii sustin ca la baza politicii sale a stat inotdeauna interestul Frantei. In orice caz, in timpul domniei sale Franta a castigat zece noi provincii, un imperiu peste oceane si a devenit prima putere pe continent. Victoriile sale politice si dezvoltarea culturala i-au adus Frantei admiratia intregii Europe fata de succesul, puterea si spiritul sofisticat francez. Obiceiurile, valorile si modul de viata francez au devenit un model pentru curtile regale europene, iar in aceasta perioada franceza se impune ca limba a elitei.

Napoleon spunea despre Ludovic al XIV-lea ca a fost nu doar un mare rege, dar si singurul rege al Frantei care sa merite titlul de monarh. Filosoful german Leibniz il considera unul din cei mai mari regi din toate timpurile, iar Voltaire spunea despre anii domniei sale ca a fost o epoca etern memorabil, „Marele Secol" al Frantei.

Absolutismul Regelui Soare si prosperitatea epocii sale isi gasesc cea mai fidela expresie la Versailles. Marele palat, cu gradinile sale splendide, arhitectura sofisticata si designul interior, a fost modalitatea artistica prin care Ludovic al XIV-lea a inteles sa-si demonstreze puterea nemarginita. Sala Oglinzilor, cea mai prestigioasa parte a complexului devenit resedinta regala in 1682, a fost decorata, sub atenta indrumare a regelui, in asa fel incat sa infatiseze grandoarea si marile succese ale monarhului. (omitand desigur partile mai putin bune ale politicii regale).

Curiozitati

Regele a avut cinci copii cu sotia sa, Maria Tereza a Spaniei, si alti 13 copii nelegitimi cu amantele sale. Toti cei cinci copii legitimi ai sai au murit inaintea sa, astfel ca la moartea lui a urmat la tron un stranepotul in varsta de 5 ani, ducele de Anjou.

Din cauza ca avea doar 1.62m, Ludovic obisnuia sa poarte tocuri inalte si peruci luxoase care sa-l faca sa para mai inalt.

Regele a murit in 1715, cu 4 zile inaintea celei de a 77-a aniversare a sa, si se pare ca ultimele sale cuvinte ar fi fost „Eu plec, dar statul va dainui pentru totdeauna". Cat despre faimoasa declaratie, „L'Etat, c'est moi", istoricii de azi tind sa considere ca a fost atribuita in mod eronat Regelui Soare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.