Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Janis Joplin -biografie
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David Bowie-biografie
1.403 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea nespusa a lui Freddie Mercury
662 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Julian Barnes
1.446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bobby Fischer impotriva lumii
1.155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bobby Fischer impotriva lumii
617 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sean Connery
615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Jimi Hendrix -- Biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.02.2013  Adauga la favorite 1.124 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
JIMI HENDRIX – nascut Johnny Allen Hendrix la 27 nov.1942, in Seattle, USA. A murit la 18 sept. 1970, in Londra, Anglia
Perioada de activitate: 1963 – 1970.
Stiluri muzicale abordate:
Blues-Rock, Hard Rock, Acid rock, Psychedelic rock




Daca a existat in muzica rock vreo stea cazatoare, aceea a fost cu siguranta Jimi Hendrix. In cei 4 ani in care a fost un superstar, a realizat cu chitara electrica mai mult decat orice alt chitarist de dinaintea lui sau decat cei care au urmat. Canta la chitara in modalitati in care nimeni altcineva nu putea, si dupa el chiar nu a mai existat un chitarist mai bun. Putea sa cante cu chitara la spate, sau cu dintii, sau chiar cu chitara in flacari. Pe scena, in fata a mii de persoane, LIVE, canta de neimaginat.., iar dupa cum afirma unii dintre cei mai apropiati prieteni ai sai dincolo de scena.. atunci cand canta pentru prieteni era mai presus de prestatiile din concert.




Jimi a a invatat sa cante la chitara la varsta de 12 ani, pe cand copilarea in Seattle, Washington, fiind influentat de legendele blues B.B. King si Robert Johnson. La inceput a cantat pentru formatii locale doar pentru racoritoare si hamburgeri.
In 1959, la 17 ani, s-a inrolat in Air Force, unde a servit ca parasutist pana cand, datorita unei accidentari, ‘cariera’ sa militara s-a incheiat. Pana in anul 1963 el canta(se) pentru Little Richard, The Isley Brothers, Wilson Pickett, Jackie Wilson s.a. ca al 2 lea chitarist sau chitarist de rezerva. Desi stangaci, el a cantat cu chitara pentru dreptaci, folosind-o rasturnata. Nu si-a incercat sansele de unul singur pana in anul 1965, dupa ce l-a ascultat pe Bob Dylan cantand. S-a abtinut sa porneasca o cariera solo pana in acel moment, nepasandu-i de vocea pe care o avea, dar daca Dylan poate sa se descurce cu vocea sa care suna destul de ciudat, el – Jimi de ce nu ar putea ? Mai intai, s-a facut cunoscut cantand blues in cluburi din Greenwich Village, New York, sub numele Jimmy James, trupa sa numindu-se Blue Flames. S-a raspandit repede in oras zvonul existentei unui chitarist nou care putea sa scoata din chitara sa Fender Stratocaster sunete nemaiauzite de cineva pana atunci.




Muzicieni de prin tot orasul veneau sa-l vada cantand, iar unul dintre ei, aflat in vizita in oras, era basistul trupei Animals – Chas Chandler. Impresionat profund, Chandler il convinge pe Jimi sa se mute in Anglia, promitandu-i ca-l va face faimos. In Anglia, Chandler devine managerul lui Hendrix, ii aduce un basist – Noel Redding si un baterist – Mitch Mitchell, formand astfel Jimi Hendrix Experience. Trio-ul a urcat foarte repede culmile succesului in US si UK, unde piesele Hey Joe, Purple Haze, The Wind Cries Mary au ajuns in top10 in prima jumatate a anului 1967.
Albumul de debut al lui Jimi impreuna cu Experience, intitulat Are You Experienced?, a fost lansat, initial, doar in Anglia, la inceputul anului 1967. Acest album a afisat nu doar calitatile de chitarist de exceptie ale lui Hendrix, ci si abilitatea sa de a scrie versuri pt piesele albumului (Hey Joe, Purple Haze, The wind Cries Mary, cum aminteam si mai sus, au ajuns in TOP10 in Anglia). In iunie 1967, el s-a intors in America pentru a participa la Monterey Pop Festival, unde a trebuit sa cante dupa un show de zile mari facut de cei de la The Who. Dupa ce publicul l-a privit pe Peter Townshend (The Who) distrugandu-si chitara pe scena, ridicand astfel miza spectacolului, Jimi a incheiat dand foc chitarei sale.




La inceput a cantat in turnee prin Statele Unite, deschizand concertele pentru mai multe trupe. Dar nu trece foarte mult timp, panca cand porneste la drum cu propriul turneu. Albumul Are You Experienced? desi a fost lansat in US intr-o versiune putin diferita de versiunea lansata in UK, a avut parte de un succes urias. Hendrix a inregistrat, in scurta viata, doar 3 albume concepute in studio, Are You Experienced?, celelalte doua fiind: Axis: Bold As Love lansat in 1968, si dublul LP ELectric Ladyland, inregistrat acelasi an. Ambele albume fiind considerate mai experimentale decat albumul de debut.Ultimul album aduce ceva nou in lumea muzicii prin folosirea inedita chiar a studio de inregistrari pe post de instrument, realizare posibila cu ajutorul inginerului de sunet: Eddie Kramer. La inceputul anului 1969, Jimi desfiinteaza The Jimi Hendrix Experience. In luna mai, este arestat in Toronta, Canada pentru posesie de heroina, dar mai tarziu a fost gasit nevinovat.




In luna august, este cel care canta la inchiderea celebrului festival de la Woodstock, unde concerteaza cu o trupa de moment, numita Band Of Gypsies, pe care el a format-o special pt acest concert impreuna cu bateristul Buddy Miles si basistul Billy Cox. Memorabil ramane de la reprezentatia sa de la Woodstock, modul in care a cantat The Star Spangled Banner.
In formatul acesta, a lansat un album de inregistrari live. La scurt timp, aceasta formula esueaza insa, si The Experience se reuneste, insa nu pentru mult timp. Ramas singur,din nou, Hendrix inregistreaza noi piese, insa fara sa planifice lansarea unui nou album, datorita dificultatile intampinate in a gasi un grup potrivit de muzicieni pentru a inregistra si porni in turneu. Dar, la mijlocul anului 1970, Hendrix ii aduce din nou pe Mitchell si Cox, pt a-l sprijini in turnee si pentru a incepe inregistrarile unui nou dublu album, pe care Jimi ar fi intentionat sa-l intituleze First Rays Of the New Rising Sun. Mai multe piese erau deja inregistrate pentru noul album, dar, din pacate, Hendrix moare pe 18 sept 1970, inecat in propria voma, iar albumul nu este finalizat. Jimi Hendrix a inregistrat o cantitate uriasa de material nelansat in timpul vietii sale, material ce a fost motiv al unei lungi dispute in tribunal.




In 1995, aceasta disputa este incheiata, iar drepturile asupra posesiunilor lui Hendrix, ii revin lui Al Hendrix, tatal chitaristului. Impreuna cu Janie, sora vitrega a lui Jimi, tatal sau au angajat pe John McDermott si pe inginerul de sunet al lui Jimi – Eddie Kramer pentru a prelucra cele 3 albumele dar si inregistrarile nelansate, in vederea unor scoaterii pe piata a unor editii CD. Astfel , in aprilie 1997, sunt relansate albumele lui Jimi, cu un sunet foarte mult imbunatatit. Mai tarziu, au aparut in magazinele de muzica si compilatii precum First Rays Of the New Rising Sun, sau South Saturn Delta ( cu piese precum: Cry Of Love, Rainbow Bridge, War heroes, Crash Landing). Au urmat si alte materiale de arhiva: Radio One, extins mai tarziu pe un dublu cd – BBC Sessions (1998), iar in 1999 este lansat intreg concertul lui Jimi Hendrix de la Woodstock, precum si alte materiale LIVE inregistrate pe vremea cand Jimi concerta cu Band Of Gypsies, lansate sub numele Live At The Fillmore East.

DISCOGRAFIE JIMI HENDRIX

Albume de studio

Albume lansate pana in 1970
1967 Are You Experienced
1967 Axis: Bold as Love
1968 Electric Ladyland
1969 Smash Hits
1970 Band of Gypsys

Albume lansate post-mortem
1970 Monterey International Pop Festival
1971 Cry of Love
1971 Rainbow Bridge
1971 Isle of Wight
1971 Experience Vol. 1
1972 Experience Vol. 2
1972 Hendrix in the West
1972 Jimi Hendrix (Polydor Album)
1972 Live at Winterland (Jimi Hendrix Album)
1972 War Heroes
1973 Jimi Hendrix (Soundtrack from the Film “Jimi Hendrix")
1973 Loose Ends
1975 Crash Landing
1975 Midnight Lightning
1978 The Essential Jimi Hendrix (Vol. 1)
1979 The Essential Jimi Hendrix (Vol. 2)
1980 Nine to the Universe
1982 The Jimi Hendrix Concerts
1983 The Singles Album
1984 Kiss the Sky
1986 Jimi Plays Monterey
1988 Radio One
1990 Cornerstones
1990 The Last Experience Concert: Live at the Royal Albert Hall
1991 Lifelines: The Jimi Hendrix Story (Box Set)
1991 Sessions (Limited Edition Box Set)
1991 Footlights
1991 Stages
1993 The Ultimate Experience
1994 Bleeding Heart
1994 Blues
1994 Jimi Hendrix: Woodstock
1995 Voodoo Soup
1995 Jimi By Himself: The Home Recordings
1997 First Rays of the New Rising Sun
1997 South Saturn Delta
1998 BBC Sessions
1998 Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix
1999 Live at the Fillmore East
1999 Live at Woodstock
2000 The Jimi Hendrix Experience (MCA Box)
2001 Voodoo Child: The Jimi Hendrix Collection
2002 Blue Wild Angel: Live at the Isle of Wight
2003 Martin Scorsese Presents the Blues: Jimi Hendrix
2003 Jimi Hendrix: Live at Berkeley
2005 20th Century Masters Millennium Collection: Best of Jimi Hendrix
2006 Rainy Day Dream Away
2006 Jimi Hendrix His Greatest Hits
2007 Jimi Hendrix Speaks
.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.