Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nevastuica - cel mai mic carnivor din Europa
1.749 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calugarita -un animal de companie aparte
1.909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lemurii
2.719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale fata in fata : Leul vs.Crocodril !
2.373 vizite - 0 comentarii
adaugat de victoria
 
  Dragonii cu barba
1.473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tatuul urias
2.026 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mini Rex
393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cobaii
1.785 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa de porci Kune Kune,
2.811 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atentie! Obezitatea le scurteaza viata cu minimum 5 ani
1.204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Iepurele - animal de companie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.02.2013  Adauga la favorite 2.008 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Atentie la cabluri! Iepurii rod tot. Dintii lor cresc in permanenta. Daca nu-i tocesc, nu mai pot manca
Sunt micuti, pufosi si foarte simpatici. Nu e de mirare ca tot mai multi oameni ii prefera ca animale de companie. Daca v-ati hotarat sa va luati acasa iepurasi, iata cateva informatii care sa va ajute la cresterea lor.

Daca nu rod ceva, iepurilor le cresc dintii si ajung sa nu mai poata manca. De obicei, cablurile de prin casa nu scapa de “coltii" micilor animale, astfel, e indicat sa le ascundeti si sa le izolati. In schimb, puneti prin casa ramurele uscate pe care le pot roade.
O alta problema ar fi ca, daca ii lasati liberi prin casa, isi fac nevoile peste tot. Evident, pot fi obisnuiti, in timp, cu locurile lor de luat masa, de somn si de facut nevoile. Sunt destul de inteligenti. De asemenea, fiind animale foarte sperioase, se obisnuiesc cu un numar limitat de persoane, si anume cele din familie.
Ca orice animal de companie, iepurele trebuie sa aiba program de socializare cu stapanul, sa aiba parte de afectiune, gesturile omului fiind cat mai blande. Nu simt nevoia sa fie scosi la plimbare. Ei pot trai toata viata in spatii restranse. Singura conditie e ca acestea sa fie luminoase, aerisite, dar fara curenti de aer. Un colt al lor, cu talaj sau fan, in care sa se retraga si ingropa, e absolut necesar.
Nu-i hraniti cu dulciuri sau cartofi!
Iepurii se hranesc cu orice este vegetal. Le puteti da mere, morcovi sau salata, insa nu citrice, fasole, mazare sau lucerna, nici ceapa, usturoi sau cartofi cruzi, acestia din urma fiind toxici. De asemenea, nu trebuie sa se atinga de dulciuri sau de alimente cu E-uri sau coloranti. Apa proaspata nu trebuie sa le lipseasca.
Pot face boli de piele
Iepurii tinuti permanent in casa nu trebuie vaccinati si nici nu se spala. Singura lor problema de sanatate este cea legata de boli de piele, transmisibile la om. Semnele sunt mici zone cu puncte rosii, unde se scarpina, portiuni unde ii cade blanita. Si ei pot capata paraziti externi. Pentru aceasta, exista picaturi speciale care se pun la ceafa.
Probleme de comportament la iepuri

Ati avut acum cateva luni un iepuras dulce, adorabil si, dintr-o data, a devenit opusul iepurasului dragalas de Paste – acum este un monstru. Fuge de dumneavoastra, nu isi mai face nevoile in cutie, musca, zgarie si nu vrea sa fie tinut in brate.

Nu aveti de ce sa va temeti; este teribila perioada de adolescenta din viata iepurasului dumneavoastra. Intrebati orice parinte de adolescent si va va spune cat s-a schimbat. Mai tineti minte cand aveati 13 ani? Iepurasul este la fel - hormonii il fac sa isi modifice comportamentul; se instaleaza maturitatea.

Nu exista nici o rezolvare rapida. Exista totusi o “rezolvare" de alt gen, care va ajuta fantastic de mult: sterilizarea femelei sau castrarea masculului. Acest lucru va pune capat purtarilor urate (scuipatul, muscatul, pierderea obisnuintei de a folosi cutia).

Dupa patru luni, puteti sa va castrati/sterilizati in siguranta iepurasul, daca gasiti un veterinar bun. Trebuie sa stiti ca iepurasului ar putea sa ii ia o luna ca sa se linisteasca, asa ca nu va asteptati la rezultate imediate.
Iepurele care musca si siguranta dumneavoastra
In primul rand, iepurele nu are nevoie de injectii contra turbarii, asa cum au pisica si cainele, sau alte injectii preventive. Muscatura de iepure este mai mult o ciupitura, totusi ea poate strapunge pielea si sa doara. Iata cum sa evitati sa fiti muscat de chiar cel mai dulce iepuras:
Niciodata sa nu bagati mana in cusca iepurelui ca sa il scoateti afara daca este cu fata la dumneavoastra. Singura aparare a unui iepure cand se vede incoltit este sa muste. Deschideti cusca, scarpinati iepurasul intre urechi, iar cu cealalta mana rotiti-i corpul pentru a-i intoarce fata de la dumneavoastra. Apoi scoateti-l afara, adapostindu-l la pieptul dumneavoastra. Sprijiniti-i intotdeauna picioarele din spate.
In cazul unui iepure cu adevarat agresiv, cautati sa folositi o cusca portabila cu o tratatie gustoasa pentru a-l ademeni sa intre singur in ea. O cusca portabila este mijlocul cel mai bun de a transporta iepuri la si din custile lor.
Niciodata sa nu ii curatati cusca fara sa il mutati mai intai. Multi ingrijitori sunt muscati in spitalele veterinare si adaposturi cand scot mai intai cutiile pentru nevoi, ziarele si jucariile, timp in care iepurasii se uita maniosi cum le sunt distruse caminele. Nu uitati – mai intai, iepurasul afara!
Niciodata sa nu treziti iepurasul cand doarme pe o parte. Copiii sunt adesea muscati in felul acesta, incercand sa se joace cu iepurasul familiei in timpul orelor lui de somn. Iepurii sunt “crepusculari", asta insemnand ca sunt cel mai activi in zori si in amurg, in perioada insorita a zilei preferand sa doarma. Lasati-l in pace in acea perioada.
Niciodata sa nu bagati mana in cutia sau in ascunzatoarea lui, sa nu il vanati pe sub pat sau canapea, altfel o cautati cu lumanarea. Asteptati sa iasa singur de unde este.
Iepurele care musca in mod consecvent
Deseori, veti descoperi ca un iepure care musca a fost rau tratat cand a fost mic. El a fost abuzat, lovit cu un obiect sau cu piciorul. Oricarui animal ii trebuie mult timp ca sa isi recapete increderea in oameni, chiar daca nu dumneavoastra sunteti persoana care l-a molestat. S-ar putea sa ii ia un an sau mai mult.

Asigurati-va ca iepurasul dumneavoastra nu are nici o problema de ordin medical. Problemele de dinti si durerea il pot face pe un iepure sa muste. O vizita la un veterinar bun poate elimina aceste probleme.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.