Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cavaleria Rusticana- Pietro Mascagni (Franco Zeffirelli)
1.354 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Boema -Puccini
1.353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mircea Stefanescu - Micul infern / Tetru TV / 108 min
2.499 vizite - 0 comentarii
adaugat de pache
 
  Marat/Sade (1967) - Regizor: Peter Brook / 118 minute
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de polux
 
  Sara Smighelschi 5 minute de roast
464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Locomotiva (1996) (Teatru TV) / 106 minute
562 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vivaldi - Gloria la La Pieta / Live 28 minute
1.281 vizite - 0 comentarii
adaugat de vara
 
  Arhipelagul Lenoir (1979) Teatru radiofonic / 61 minute
1.173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gasca de aur - Fratii Grimm (Romania 1997) / 78 minute
2.003 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Tchaikovsky - Lacul Lebedlor- Kirov Ballet / 115 minute
2.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Teatru, Spectacol
 

 

Lucia de Lammermoor (Donizetti) / 140 minute

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.01.2013  Adauga la favorite 1.203 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lucia - Patrizia Ciofi
Edgardo - Rolando Villazon
Enrico - Roberto Frontali
Raimondo - Roberto Scandiuzzi
Arturo - Florian Laconi
Alisa - Marie-Nicole Lemieux
Normanno - Christian Jean

Dirijor - Marco Guidarini
Orchestra - Orchestra filarmonicii din Nice
Corul - Corul operei





Lucia di Lammermoor este o opera in 3 acte de Gaetano Donizetti, dupa un libret de Salvatore Cammarano, bazat pe romanul lui Walter Scott "The Bride of Lammermoor".

Capodopera a romantismului italian, una dintre ultimele mari creatii preverdiene, in care belcanto-ul este investit cu valente expresiv - dramatice. Este cea mai celebra tragedie donizettiana.

Ca si in cazul multor alte opere ale lui Gaetano Donizetti, si succesul "Luciei di Lammermoor" depinde de o distributie de prima mana. In timp ce partitura lui Edgardo trebuie interpretata de un tenor ce depaseste granitele belcanto-ului, indreptandu-se care Giuseppe Verdi, Lucia si Enrico sunt reprezentanti tipici ai acestui stil.

Premiera operei a avut loc la 26 septembrie 1835 la Napoli, Teatro San Carlo. Ea s-a soldat cu un succes imens si datorita cantaretilor Fanny Tacchinadri-Persiani (Lucia) si Gilbert Duprez (Edgardo). Triumful s-a repetat la Viena (1837), Paris (1837), Londra (1838), Amsterdam (1839), New Orleans (1841), New York (1843).


Actul I

Lordul Enrico Ashton, dusman de moarte al familiei Ravenswood, reusise, printr-o serie de faradelegi, sa distruga aproape toata aceasta familie si sa-i acapareze averea. Situatia lui era insa critica, deoarece cazuse in dizgratia reginei. Ca ultima solutie, intrevedea casatoria surorii sale, Lucia, cu lordul Arturo - favorit al curtii, casatorie pe care o dorea cat mai grabnica. In timp ce marturisea aceste ganduri slujitorului sau, Enrico este anuntat ca in preajma castelului se afla ascuns Edgardo di Ravenswood, singurul mostenitor al familiei dusmane ramas in viata. Furia si ura lui rabufnesc si mai puternic, afland ca Lucia este indragostita in taina de acest tanar. In gradina castelului, Lucia povesteste credincioasei sale confidente, Alisa, cum in plimbarile-i singuratice, a avut impresia ca zareste in oglinda vechii fantani chipul trist si insangerat al sotiei unuia dintre membrii familiei Ravenswood, ucisa candva de acesta, din gelozie. Imaginea aceea infricosatoare reuseste sa o alunge din minte doar datorita clipelor de fericire traite alaturi de iubitul ei. Soseste Edgardo, care o anunta ca va pleca intr-o misiune de incredere, ceea ce il obliga sa amane casatoria, pastrand in taina logodna lor. Inainte de a se desparti, el ii daruieste inelul sau, simbol al legamantului si credintei jurate.
Actul II

Dupa plecarea lui Edgardo, Lucia traieste intr-o puternica tensiune provocata de grija pentru iubitul de la care nu primeste nici o veste si de teama ca fratele ei intentioneaza sa o marite cu un lord aflat in gratiile reginei. Intr-adevar, Enrico o cheama si-i prezinta aceasta casatorie ca pe o datorie fata de onoarea familiei pe care doar ea ar mai putea-o salva. Lucia respinge orice incercare de convingere; ea a jurat credinta unui om si o va pastra. Viclean si pregatit pentru acest refuz, Enrico, care avusese grija sa distruga toate scrisorile trimise de Edgardo, ii arata surorii sale o scrisoare falsa, anume ticluita, ca din partea logodniculul ei, prin care acesta o dezleaga de juramantul dat, fiindca el "iubeste o alta femeie". Lovitura, pe cat de neasteptata, pe atat de grea, raneste adanc sufletul curat al Luciei. Totusi, ea refuza si acum sa-si calce juramantul. Intr-o ultima incercare, Enrico ii spune ca respingerea acestei casatorii va duce la condamnarea lui la moarte. Intervine insa Raimondo, care ii cere sa-si indeplineasca datoria fata de familie, si Lucia cedeaza. Ea este pusa sa-i semneze contractul de casatorie in mijlocul oaspetilor. Edgardo, venit pe neasteptate, o acuza de tradare pe logodnica necredincioasa, in timp ce Enrico vrea sa-l dea afara din castel. Inainte de a iesi, Edgardo arunca inelul de logodna in fata Luciei si o blestema. In atmosfera de veselie care domneste printre oaspetii invitati la aceasta casatorie, este adusa o veste cumplita: Lucia a innebunit si si-a ucis sotul. Prada halucinatiilor, cu ochii rataciti, aceasta apare tinand in mana un pumnal patat de sange. Ea retraieste cu inchipuirea clipele fericite alaturi de Edgardo, apoi mintea i se tulbura de naluciri amenintatoare.

Actul III

In cimitirul unde erau inmormantati stramosii sai, Edgardo a venit sa-si ia adio de la tot ce-l mai lega de viata, care nu mai avea sens fara dragostea Luciei. Se aud pasi in intuneric; este adusa vestea nebuniei Luciei. Edgardo vrea sa alerge sa o vada, dar este prea tarziu: clopotul castelului anunta moartea nefericitei. Convins acum de credinta si dragostea ei, Edgardo adreseaza o ultima chemare sufletului nepatat si, cu o lovitura de pumnal, isi curma viata


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.