Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Aici s-a nascut Ioan Botezatorul - Ain Karem
1.528 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Fericitul Vladimir Ghika
1.957 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Pogorarea Duhului Sfant – Cincizecimea - Rusaliile
1.396 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Sfantul Andrei
1.352 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ioan Alexandru - Piata Universitatii - aprilie, 1990
999 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Rusaliile sau Cinzecime - semnificatie
1.827 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Pe urmele Bibliei - Mormantul din Gradina, Ierusalim
1.505 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Andrei Plesu - Adevarul intre logica si poveste
1.601 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Pogorarea Sfantului Duh
1.453 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Boboteaza semnificatie - Mitropolit Bartolomeu Anania
1.543 vizite - 0 comentarii
adaugat de marco
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Ziua Sfantului Ioan Botezatorul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.01.2013  Adauga la favorite 1.481 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ziua Sfantului Ioan Botezatorul, 7 ianuarie, incheie sarbatorile de iarna incepute cu Nasterea Domnului. Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai iubiti sfinti ai poporului roman. Este protectorul copiilor. El protejeaza pruncii sa nu moara nebotezati.







Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul a fost pusa special dupa Boboteaza, cele doua momente fiind legate unul de celalalt. Ioan Botezatorul este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos in apele Iordanului, cel care a spus despre Iisus ca este “mielul lui Dumnezeu, cel ce ridica pacatele lumii" si a vazut latura divina a lui Hristos. Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. In memoria crestinatatii, el ramane cel care, botezandu-l pe Mantuitorul Iisus Hristos in Iordan, a spus lumii ca Iisus este cu adevarat Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.

Misiunea principala a Sfantului Ioan Botezatorul era sa puna inaintea ochilor mintii realitatea pacatului si sa trezeasca datoria de ispasire, urmand ca Mantuitorul sa le descopere celor convertiti calea pe care sa o urmeze. Predica lui avea un caracter social, cum ar fi eliminarea nelegiurilor, indreptarea moravurilor si instaurarea dreptatii.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem, langa Ierusalim, si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului Zaharia. Nasterea lui a fost anuntata de Arhanghelul Gavril, care i-a transmis, totodata, preotului Zaharia, cand acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului. Ioan a venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus. Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan. L-a criticat public, in mod repetat, pe regele Irod Antipa, pentru culpa de a se fi casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui vitreg Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus din Pereia (Iordania de azi).

La o petrecere cu multi oaspeti, dedicata aniversarii zilei de nastere a regelui, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg Irod Antipa, cerandu-i capul lui Ioan Botezatorul, in schimbul favorului de a-i deveni amanta. Potrivit Scripturii, Ioan Botezatorul a fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, iar capul sau i-a fost adus Salomeei pe o tava. Trupul lui Ioan Botezatorul a fost dus de ucenicii sai in orasul Samaria (azi, Israel), unde a fost ingropat. Imparatul roman anticrestin Julianus Apostata a ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul i-a fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta).

Biserica i-a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.