Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Rasa de cai Friesian
1.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O alta dimensiune a frumosului
1.381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cal Alter Real
726 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
03:19
  Pur Sange Englez.- Rasa de cai
6.028 vizite - 0 comentarii
adaugat de lavinia
 
  Rasa Marwari
1.401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AKHAL TEKE-Printul desertului
474 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa Appaloosa
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Braque du Puy
1.099 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisici - Rasa: Bombay
2.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Holland Lop
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Cai - Rasa: Ardenez

 
 
 
 
 
Adaugat de nina 19.12.2012  Adauga la favorite 2.155 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Ardenez
Rasa Ardeneza este o rasa tipica de tractiune grea. Se preteaza la muncile foarte grele din agricultura, avand o capacitate energetica foarte buna, sunt cai foarte rezistenti si cu un caracter foarte bun, docil, putand fi condusi chiar si de copii.

Istoric si origine
Rasa Ardeneza este o rasa tipica de tractiune grea. Se preteaza la muncile foarte grele din agricultura, avand o capacitate energetica foarte buna, sunt cai foarte rezistenti si cu un caracter foarte bun, docil, putand fi condusi chiar si de copii. Zona de formare a rasei este cuprinsa in regiunea de granita dintre Franta si Belgia. Astazi exista o varietate suedeza a rasei ardeneze, dar si una romaneasca. Se pare ca este o rasa foarte veche, mentionata chiar de pe timpul lui Iulius Cezar, din Antichitate, in timpul campaniilor acestui imparat in Galia. O alta ipoteza este cea cum ca ar fi descendenti directi ai calului de Solutre. In timpul lui Napoleon s-au realizat infuzii de sange oriental, astfel incat s-a marit rezistenta rasei. Un rol important se pare ca l-au avut exemplarele acestei rase in timpul campaniei din Rusia a lui Napoleon, iar in primul Razboi Mondial, acesti cai au fost utilizati de armata olandeza pentru tractarea pieselor de artilerie. Astazi acesti cai se folosesc in agricultura, dar si in exploatarile forestiere, fiind considerat de taranii belgieni un tractor ideal. Din anul 1929 a fost deschis registrul genealogic al rasei, in care sunt inscrise cele mai valoroase exemplare. La noi in tara au fost introduse primele exemplare in anul 1925, in scopul distribuirii ca armasari de monta publica in Tara Barsei si in Baragan, pentru ameliorarea populatiei locale de cabaline. Prin anii 40 se organizeaza un nucleu la Jegalia, pentru aprovizionarea armatei cu cai de tractiune grea. Azi, aceasta rasa se creste la noi in Herghelia Izvin, din Timis. Aici se cresc in rasa curata, structurat, pe linii si familii. Materialul biologi de la Izvin este corespunzator din punct de vedere al insusirilor morfologice ale rasei, avand valori ale indicilor de reproductie si viabilitate asemanatoare cu cele din tara de origine

Aspect exterior si dimensiuni
Exemplarele din aceasta rasa se caracterizeaza printr-o dezvoltare corporala eumetrica, spre hipermetrica, adica o talie cuprinsa intre 152-162cm, cu o masa corporala intre 700-1000kg. Aspectul general este brevimorf. Roba prezinta culorile piersicie, deresa, vanata, izabel, murga. Culoarea neagra nu este dorita la aceasta rasa.

Capul este mare, incarcat in zona obrajilor, cu profil drept sau usor convex, fruntea este lata, joasa si lata, ochii luminosi, urechile scurte, ascutite, iar narile mari si largi. Gatul este musculos, scurt, larg , bine prins de trunchi. Greabanul este sters dar musculos. Spinarea si salele sunt scurte, drepte, musculoase, crupa este patrata si dubla. Toracele este larg, adanc, spata bine imbracata in musculatura si scurta. Membrele sunt scurte, puternice, musculoase, bine conformate, articulatiile sunt mari, proeminente, copitele mari. In regiunea buletului, pilozitatea este abundenta, formand fanioanele.

Personalitate
Ardenezul este o rasa grea, care, datorita influentei arabe, este mai energica decat ii sugereaza numele si aspectul de cal de talie grea. Este un lucrator, dar mic, si are o capacitate de rezistenta surprinzatoare chiar si in cele mai grele conditii. Ardenezii au un caracter foarte bland, docil, limfatic, supus, cu o rezistenta fizica si psihica foarte buna. Este usor de manuit si usor de hranit, fiind foarte economic in acest sens.

Aspecte particulare
Aceasta rasa a contribuit in ultimii 50 ani la formarea rasei Semigreu romanesc, cat si la ameliorarea cailor autohtoni de tractiune .


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.