Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  AKHAL TEKE-Printul desertului
474 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa de cai Friesian
1.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O alta dimensiune a frumosului
1.381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cal Alter Real
726 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
03:19
  Pur Sange Englez.- Rasa de cai
6.028 vizite - 0 comentarii
adaugat de lavinia
 
  Rasa Marwari
1.401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa Appaloosa
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Braque du Puy
1.099 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisici - Rasa: Bombay
2.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Cai - Rasa: Ardenez
2.154 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Cai - Rasa: Akhal Teke

 
 
 
 
 
Adaugat de nina 19.12.2012  Adauga la favorite 2.463 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Akhal Teke
Absolut totul in legatura cu aceasta rasa este unic, straniu, uimitor! Este cea mai veche rasa din lume, caii Akhal Teke slujind umanitatea de peste 3000 ani! Este una dintre cele mai frumoase, elegante si mandre rase de cai de pe Pamant, a carei rezistenta fizica si la supraincalzire sunt neintrecute de alte rase de cai.

Istoric si origine
Absolut totul in legatura cu aceasta rasa este unic, straniu, uimitor! Este cea mai veche rasa din lume, caii Akhal Teke slujind umanitatea de peste 3000ani! Este una dintre cele mai frumoase, elegante si mandre rase de cai de pe Pamant, a carei rezistenta fizica si la supraincalzire sunt neintrecute de alte rase de cai. Akhal Teke vine din desertul Kara-Dum din Turkmenia, care este un loc pentru cei mai duri oameni, dar si pentru cei mai duri cai. Turkmenii nu ar fi supravietuit niciodata fara calul Akhal Teke, dar si viceversa.

Turkmenii au fost primii oameni ai desertului care au produs un cal ideal pentru mediul in care traiau. Astazi, acest cal este folosit ca si cal de curse, de sport si enduranta, si chiar si in spectacolele de circ. Rasa si-a luat numele de la tribul turkmen Teke, care traiau in oaza Akhal. Este unul dintre cei mai deosebiti cai din lume, aproape tot ce il caracterizeaza fiind exotic si neobisnuit.

Dintre cele 250 rase de cai cunoscute azi in lume, Akhal Teke este universal considerata ca fiind cea mai veche dintre acestea. De o noblete straveche, mai veche decat a Arabului sau a Pur Sangelui Englez, Akhal Teke este o rasa a carei puritati de sange este neintrecuta. Originile acestei rase se pierd in negura mileniilor.



Textele cuneiforme gasite in Assyria relateaza despre niste cai numiti "magarii din munti" din Midis si Urartu. Herodot ofera un text cu o descriere a 10 cai sacri, cu harnasamente magnifice, care pavau drumul pentru trasura sacra a lui Akhuramazada, din armata lui Xerxes. Acesti cai s-au inmultit in campia Nisei intre Balkh si Midis. Erau gratiosi, cu gaturi subtiri, lungi, flexibile, ochi mari, capete foarte frumoase si expresive si picioare puternice.

Imagini cu caii Akhal Teke au fost gasite , datand din sec. 9-2 i.e.n. , in teritoriile dintre Caucaz si Luristan. Probe, un imparat al Romei se pare ca a detinut un cal Akhal Teke care putea acoperi o distanta de 150km/zi, timp de 10 zile in sir. Akhal Teke era foarte pretuit in Califatul Bagdadului, (sec.9-10e.n.), elita armatei califatului incalecand cai turkmeni. Alexandru cel Mare, Darius cel Mare-imparatul Persiei, Genghis Han, stapanitorii Parphei, Mongoliei si Turciei au folosit toti in campaniile lor militare "divinul cal auriu". Marco Polo a descoperit ca Bucephal, vestitul armasar al lui Alexandru cel Mare era de rasa Akhal Teke.



Aspect exterior si dimensiuni
Conformatia rasei o face unica si diferita de oricare alta rasa de cai din lume, ea reprezentand conformatia perfecta pentru mediul care a creat-o. Talia este de 145-150 cm, trunchiul este tubular, musculos, pieptul este ingust, toracele putin adanc adanc, spatele este lung, continuat cu sale lungi, putin proeminente, coapsele sunt inguste , dar uscative si musculoase, crupa este lunga, musculoasa, usor tesita, fara ca aceasta sa fie un defect. Umerii sunt lungi, cu o inclinare buna si cu un unghi foarte bun intre spata si humerus. Parul de acoperire este foarte fin iar pielea foarte subtire, acestea fiind caracteristice cailor de desert.



O caracteristica a rasei o reprezinta coada, scurta, jos-prinsa, cu par moale, matasos. Capule este fin, elegant, cu profil drept sau usor concav, bine proportionat cu corpul, obrajii sunt mari, ochii de asemenea sunt foarte mari, narile sunt largi, subtiri, uscative, urechile sun lungi, frumoase, foarte alerte, motul si coama nu sunt foarte lungi. Gatul este prins foarte sus si tinut aproape vertical fata de corp. Membrele sunt lungi, curate, cu tendoane bine detasate si osatura densa. Membrele anterioare sunt tinute foarte aproape unul de altul si sunt foarte drepte. Membrele posterioare sunt lungi, cu jaretii purtati mult deasupra solului. Copitele sunt mici dar bine conformate, calcaiele sunt joase iar cornul copitei este dur. Buletii nu prezinta pilozitate, sau aceasta este foarte redusa. Fluierele difera de cele ale altor rase, in sensul ca, la alte rase, fluierele membrelor anterioare sunt mai lungi decat cele posterioare si pozitionate mai vertical decat acestea .



La Akhal Teke, fluierele membrelor pelvine nu sunt mai scurte decat cele toracice si sunt pozitionate mai putin vertical. Roba are culori foarte variate, de la roib, murg, sur, palomino (isabel), negru corb, cenusiu. Toate culorile, cu exceptia negrului corb au irizatii aurii, metalizate, cu exceptia culorii sure, care are irizatii argintii, ceea ce face din Akhal Teke un cal foarte atractiv.



Personalitate
Akhal Teke sunt cai vigurosi, nervosi, nelinistiti. Sutele de ani de selectie si-au lasat amprenta nu numai asupra aspectului fizic si al eficientei, dar si asupra comportamentului. Acesti cai nu sunt numai sensibili, ci si foarte intuitivi, fiind chiar capabili sa raspunda unor sugestii mentale ale calaretului. Inteligenta lor este net superioara oricarei alte rase de cai. In principiu, sunt caii unui singur stapan, astfel incat unele exemplare de Teke pot fi foarte dificili daca sunt incalecati de persoane straine.

Supunerea acestor cai nu poate fi obtinuta prin bataie sau pedeapsa. O privire, un gest minor, o vorba soptita sunt suficiente. O pedeapsa aplicata gratuit, sau neanteleasa de cal il poate face sa se comporte defensiv o perioada indelungata, chiar pana la cateva saptamani. Sunt cai cu personalitate foarte puternica, care nu poate fi dominata. Acesti cai nu sunt potriviti pentru persoanele nervoase sau irascibile. Ei nu au nevoie numai de un calaret sensibil, ci si de un partener uman cu care sa isi imparta trairile atunci cand galopeaza pe ariile vaste, doar de dragul miscarii in libertate.

Nu sunt de loc potriviti pentru grajdurile moderne, limitate ca spatiu, care le-ar distruge spiritul si personalitatea. Acesti cai apartin spatiilor larg deschise, fiind nascuti sa se intreaca cu vantul desertului!



Aspecte particulare
Miscarile cailor din aceasta rasa sunt unice, ca si calul in ansamblu, dealtfel. Akhal Teke este produsul nisipului desertului, astfel incat, stilul pasilor sai este ideal pentru nisip. Varul din desert al Akhal Teke, Arabul, este produsul unui desert stancos, de aceea, arabii merg prin ridicarea picioarelor sus, scuturandu-si intregul corp, Akhal Teke avand fluierele cumva mai drepte, paseste mult mai lin cumva alunecand deasupra solului intre-o miscare plutitoare, fara a-si scutura prea tare trunchiul, avand un echilibru mai bun.



Impulsia este elastica, dar puternica. Trapul este de asemenea usor, plutitor iar galopul este usor si cu un fuleu lung. Caii cu roba palomino au fost exclusi de la reproductie, deoarece s-a constatat ca au probleme cu vederea, datorita soarelui puternic din desert. De asemenea, nu a mai fost incurajata inmultirea exemplarelor cu roba sura deoarece se pare ca acestia sunt mai susceptibile la aparitia melanoamelor. Astfel in prezent cei mai multi cai din aceasta rasa au roba murga, de diferite nuante, inclusiv cenusiu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.