Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pisici - Rasa: Bombay
2.178 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Rasa Marwari
1.415 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum indepartam capusele de pe caini / pisici
1.732 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Rasa Appaloosa
1.435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisici - Rasa: Abyssinian
1.925 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Braque du Puy
1.116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati despre pisici
2.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Holland Lop
422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dutch
493 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa Allerca
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Pisici - Rasa: Havanah Brown

 
 
 
 
 
Adaugat de nina 18.12.2012  Adauga la favorite 1.370 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O pisica de culoarea ciocolatei negre, Havana Brown este o rasa sociabila si inteligenta, ideala pentru iubitorii de animale aflati in cautarea unui companion istet si jucaus.

Havana Brown este o rasa populara atat datorita personalitatii sale, cat si a aspectului deosebit, dat de blana mahon si ochii verzi, patrunzatori.

Istoricul si originea

Havana Brown este o rasa hibrid, obtinuta de om in urma incrucisarii a trei trei feline de rase diferite, in Marea Britanie a anilor 1950. Totusi, documentele pastrate atesta existenta pisicii ciocolatii in Marea Britanie si Europa inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea.



Rasa Havana Brown pare sa aiba la origine o pisica din Siam (siameza). Conform Encyclopedia Britannica, editia a XI-a (1910-1911), pisicile maronii ale acelor vremuri, al caror stramos este rasa siameza, mai erau denumite si pisici elvetiene de munte.

In anii 1920, Clubul Pisicilor Siameze din Marea Britanie a interzis imperecherea pisicilor siameze care nu aveau ochi albastri. Perpetuarea rasei Havana Brown a fost reluata in anii '50, cand un grup de crescatori de animale au incrucisat o pisica europeana neagra si o pisica siameza maronie. Se pare ca acestia au folosit, ocazional, si o pisica Albastra de Rusia. Rezultatul a fost rasa Havana Brown, care si-a primit numele dupa culoarea luxoasa a trabucului havanez.

Prima pisica Havana Brown a fost importata in America de Nord la mijlocul anilor '50. Rasa a fost acceptata de CFA in 1959. In Marea Britanie, Havana Brown a pastrat caracteristicile pisicilor siameze, iar particula "Brown" a disparut din denumirea rasei. In schimb, crescatorii din America de Nord au mentinut aceasta denumire si aspectul pisicilor Havana Brown originare.



Aspectul exterior si dimensiunile

Havana Brown este o rasa de marime medie, cu trupul musculos si ferm, dar elegant, in acelasi timp. Caracteristica sa principala este blana maro, stralucitoare, insa o pisica Havana Brown poate fi recunoscuta si datorita formei capului, mai degraba lung decat lat. Imbinarea caracteristicilor sale unice fac din Havana Brown o rasa usor de recunoscut.

Capul se ingusteaza inspre bot, are adancituri sesizabile in zona de imbinare a mustatilor. Stopul este bine conturat, iar botul pare patratos, vazut din profil. Impresia este determinata de barbia bine dezvoltata, cu contur patrat.



Urechile sunt mari, cu varfurile rotunde, cu baza in forma de cupa si situate la o distanta considerabila una de cealalta. Sunt acoperite cu putin par la exterior, parul fiind rar si in interiorul urechilor.

Ochii sunt ovali, de marime medie, situati la o distanta mare unul fata de celalalt. Stralucitori, mereu in alerta, ochii Havanei Brown contribuie la expersivitatea rasei. De regula, ochii rasei autentice sunt verzi, in diferite nuante (de la verde dechis la verde intens). Preferate sunt exemplarele cu ochi verde aprins.

Trunchiul pisicii este mediu, ferm si musculos. Masculii sunt de obicei mai mari decat femelele. Un mascul adult are o greutate cuprinsa intre circa 3,5 kg si 4,5 kg, in timp ce o femela adulta cantareste intre 2,7 kg si 3,5 kg.

Un exemplar ideal de Havana Brown are picioarele destul de lungi si de drepte, raportat la dimensiunile corpului.

Membrele femelelor acestei rase sunt subtiri si gratioase, trasaturi mai putin evidente la masculi, care prezinta membre musculoase. Membrele posterioare sunt usor mai lungi decat cele anterioare. Labutele sunt ovale si compacte, prevazute cu cinci (labele anterioare), respectiv, patru (labele posterioare) degete.

Coada este de lungime medie, proportionala cu dimensiunile corpului felinei. Este subtire si rotunjita la varf.

Blana este scurta pana la medie, moale si lucioasa. De regula, este ciocolatie, cu reflexii mai degraba rosiatice decat negre-maronii. Nasul este roz, la fel si pernitele labutelor. Mustatile Havanei Brown sunt maro.



Personalitatea

Havana Brown este o rasa de pisici curioase, mari iubitoare de oameni. Exemplarele din aceasta rasa au nevoie de multa atentie din partea celor din jur, pe care o rasplatesc cu iubire si tandrete. Nu ar trebui sa te surprinda o pisica Havana Brown care se foloseste de labutele sale pentru a-ti atrage atentia cand o ignori prea mult timp (nu te va zgaria, insa). Tot de labute se va folosi si pentru a cerceta cu atentie obiectele din jur.

Havana Brown este o pisica inteligenta, care se adapteaza cu usurinta celor mai diverse conditii de trai. Nu este indicat totusi sa o lasati prea mult timp pe cont propriu, intrucat va suferi din cauza singuratatii.

Relatiile cu familia si casa

Havana Brown este un companion perfect pentru o familie cu copii, datorita firii sale afectuoase. Este blanda si, spre deosebire de stramoasa sa siameza, nu miauna excesiv. Intrucat nu tolereaza singuratatea mult timp, Havana Brown se bucura intotdeauna de prezenta unor membri ai familiei in interiorul casei - le va tine companie micutilor atunci cand parintii lipsesc. Nici adultii nu vor scapa de curiozitatea ei innascuta si de nevoia de atentie, Havana Brown aducandu-si aportul (fie si doar prin simpla prezenta) la treburile casnice.


Adora sa se joace si, de asemenea, poate fi dresata sa mearga in lesa.

Aspecte particulare

Intrucat blana celor mai multe exemplare de Havana Brown este scurta, ingrijirile pe care le presupune sunt minime. Ii poti completa ritualul zilnic de ingrjire stergandu-i blanita cu o bucata moale de panza din bumbac.

De asemenea, in situatia in care pisica ta Havana Brown urmeaza sa participe la un concurs, se recomanda ca inainte cu cateva zile sa ii faci o baie. Blanita trebuie periata cu atentie dupa ce se usuca in totalitate, astfel eliminandu-se si parul in exces.

Pisoii de Havana Brown se nasc complet maro. Totusi, in anumite cazuri, pot fi remarcate in prima etapa a vietii si cateva dungi pe suprafata blanitei, care insa vor disparea la varsta maturitatii.

Havana Brown este o pisica de casa, de interior, care prefera, asadar, traiul intr-un mediu sigur.



Boli si afectiuni curente

Havana Brown este considerata o rasa destul de rezistenta. Totusi, exista riscul ca felina sa dezvolte probleme precum hemofilia, afectiuni ale tractului urinar si infectii respiratorii. La achizitionarea unui exemplar de Havana Brown, se recomanda solicitarea unui certificat care sa ateste starea buna de sanatate a felinei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.