Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pisici - Rasa: Bombay
2.176 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Rasa de pisici Sphynx
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa Marwari
1.411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum indepartam capusele de pe caini / pisici
1.727 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Rasa Appaloosa
1.427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisici - Rasa: Abyssinian
1.923 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Braque du Puy
1.111 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati despre pisici
2.153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Holland Lop
417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dutch
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Pisici - Rasa: Sphynx

 
 
 
 
 
Adaugat de nina 18.12.2012  Adauga la favorite 1.736 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Imposibil sa nu va surprinda prin aspectul sau exterior, Sphynx-ul este, intr-adevar lipsit de par, sau mai bine spus, corpul sau este acoperit doar de un puf foarte fin. In ciuda acestui aspect, Sphynx-ul este o pisica robusta si rezistenta, afectuoasa si jucausa, un adevarat animalut de companie.


Istoricul si originea
In ultimii circa o suta de ani, pisoi fara par au aparut spontan printre puii fatati de diferite pisici domestice cu parul scurt. Aceasta mutatie naturala, spontana pare a fi una relativ obisnuita, din moment ce pisici fara par a fost descoperite in Canda, Franta, Mexic, Rusia, Australia si in Statele Unite. Totusi, multe dintre aceste linii nu au fost niciodata perfectionate.

Primul program oficial de selectie al rasei a debutat in anii '60, in Canada, cand o pereche de pisici domestice cu parul scurt au dat anstere unui pisoi fara par. In 1970, Cat Fanciers Association (CFA), a acordat "pisicii canadiene fara par" statutul de rasa provizorie. Cu toate acestea, in anul urmator, CFA ii anuleaza statutul provizoriu datorita problemelor de sanatate aparute si a dificultatilor de crestere. La momentul respectiv se credea ca gena asociata cu lipsa parului era letala.

Sphynx-ul pe care il stim noi astazi a aparut in 1975, cand proprietarii unei ferme din Minnesota, familia Pearson, au descoperit ca pisica lor cu parul scurt, Jezabelle, a dat nastere unui pisoi fara par, pe care l-au numit Epidermis. In 1976, se naste un alt pisoi fara par, numit Dermis. Cele doua pisicute fara par sunt cedate crescatorului Kim Mueske, din Oregon, care le-a utilizat la crearea rasei.

Denumirea de "Sphynx" a fost aleasa dupa numele marelui sfinx din Giza.

In 1983, o crescatoare canadiana, Shirley Smith ii trimite doi pisoi Dr. Hugo Hernandez in Olanda. Dr. Hernandez a imprecheat cele doua exemplare, numite Punkie si Paloma, pana la obtinut Devon rex-ul. Descendentii acestor pisici, alaturi de descendentii pisicilor Pearson, au constituit fondul de creere al sphynx-ului de astazi. In februarie 1998, Sphynx-ul a fost acceptat de catre CFA in baza sa de date si se fac eforturi sustinute de castiga statutul provizoriu in CFA.


Aspectul exterior si dimensiunile
Odata ce reusiti sa treceti peste socul vederii unei pisici "goale", veti constata ca aceasta rasa are si alte trasaturi distinctive. Sphynx-ii sunt pisici de talie medie, cu un corp mai mult lung decat lat, musculos si bine proportionat. Pieptul este adanc si bine imbracat de musculatura. Abdomenul este proeminent, dar nu ca de batracian. Capul este triunghiular, cu colturile rotunjite, mai mult lung decat lat, cu craniul rotunjit si fruntea usor plata. Maxilarele sunt proeminente, iar barbia este puternica si bine evidentiata. Urechile sunt mari si late asemanatoare antenelor parabolice, lipsite de par pe fata lor interna. Nasul este scurt, acoperit cu piele de aceeasi culoare cu cea de pe corp. Ochii mari, ovali, de forma lamaiei, usor oblici, bine distantati, expresivi, sunt de culoare in concordanta cu cea a parului, dar pot fi si verzi. Gatul este lung, subtire si musculos. Coada sa este lunga si subtire, conica. Picioarele sunt lungi, zvelte si cu musculatura bine evidentiata. Gambele sunt de lungime medie, subtiri, dar cu osatura puternica. Labele sunt ovale, cu degete lungi si pernite groase. In realitate, Sphynx-ul nu are pielea mai cutata decat oricare alta pisica. Toate pisicile au pielea lasata, cutat, pielea pisicii fiind cea mai subtire in comparatie cu celelalte animale domestice, si, de asemenea, cea mai elastica. De fapt, este mult mai usor sa observi aceste cute la o pisica fara par.

In ciuda asteptarilor dumneavoastra, Sphynx-ul, doar pare ca nu ar avea par. Pielea sa este acoperita cu puf extrem de fin, care aduce cu textura pielii de caprioara.

Sphynx-ul se gaseste in diferite varietati de culori si modele, dar culoarea exacta este, cateodata, dificil de determinat la o pisica fara par, astfel ca, in cadrul expozitiilor feline, nu se acorda puncte sau animalul nu este penalizat din cauza coloritului.

Greutatea corporala a Sphynx-ului este cuprinsa intre 3,5-7 kg, masculii fiind mai robusti.


Personalitatea
Sphynx-ul este un animalut de companie afectuos si jucaus. Sunt pisici sociabile, agile si extrem de curioase, fiind innebunite dupa compania omului sau a altor animalute de companie. Sphynx-ul este o parte maimuta, o parte caine, o parte copil si o alta parte pisica, prezentand trasaturi de caracter specifice fiecareia. Sa spui ca Sphynx-ul este ager si plin de viata este doar o afirmatie modesta; ele vor efectua acrobatii aeriene similar maimutelor din varful usii sau bibliotecii. Devotate si loiale, isi vor urma stapanul peste tot, dand din coada similar cainelui si torcand necontenit. Isi vor intampina stapanul cand acesta ajunge acasa si sunt foarte vorbarete. Sphynx-ul are nevoie de atentia dumneavoastra neconditionata si este la fel de neastamparat si dragalas ca si copiii.

Se spune ca Sphynx-ii sunt campioni la tors. Le place sa fie rasfatati si nu se dau inlaturi de la o partida buna de joaca.

Sunt medium active, cu o capacitate medie de reactie, extrem de curioase si agile. Rabdator si docil, Sphynx-ul este animalul perfect de companie.


Relatiile cu familia si casa
Sunt pisici extrem de sociabile tolerand fara prea mari straduinte alte animalute de casa. Prietenos si afectuos, Sphynx-ul va indragi copiii din prima clipa. Cauta cu precadere atentie din partea stapanului, placandu-i sa doarma in bratele sau in patul acestuia.


Aspecte particulare
Sphinx-ii sunt exclusiv pisici de interior deoarece ei au o protectie diminuata fata de factorii de mediu, neplacandu-le sa lancezeasca pe suprafetele reci.

Temperatura lor corporala este cu un grad sau doua mai mare in comparatie cu celelalte pisici si au o capacitate extraordinara de a compensa pierderea de caldura.

Sphynx-ii au o pozitie caracteristica, in statiune, ridicand unul dintre membrele din fata.

Pisoii se nasc acoperiti de un puf fin, pe care il inlatura cand devin adulti. Culorile si modelele blanii pot fi, uneori, greu sesizabile la adulti. Sphynx-ii pot prezenta toate varietatile de culoare. Sphynx-ul necesita o ingrijire saptamanala. Unghiile trebuie scurtate cand este necesar. Sphynx-ul trebuie sa fie imbaiat o data pe saptamana, dar trebuie sa utilizati intotdeauna numai produse speciale pentru pisici. Pisicile sunt foarte sensibile, astfel ca este foarte important sa utilizati numai produsele adresate acestora. Este important sa il uscati cu un prosop imediat dupa imbaiere si nu trebuie sa ii permiteti sa stea in frig sau sa iasa afara.

Urechile trebuie si ele sa fie curatate o data pe saptamana cu ajutorul betisoarelor igienice. Urechea trebuie curatata dinspre exterior spre interior. Daca nu ati mai facut acest lucru pana acum, medicul dumneavoastra veterinar va va invata.

Retineti ca Sphynx-ul este o pisica, exclusiv, de interior. Pielea lor este extrem de sensibila datorita lipsei de par, fiind predispusi arsurilor solare.


Boli si afectiuni curente
In ciuda lipsei sale de par care i-ar putea conferi o mai mica protectie fata de factorii de mediu si fata de diversi agenti patogeni, Sphynx-ul este o rasa rezistenta si sanatoasa cu putine probleme de ordin medical. Ca si in cazul altor rase, aceste pisici sunt predispuse afectiunilor cavitatii orale (gingivite, tartru dentar), alergiilor pielii, iar in cazul masculilor trebuie acordata o atentie suplimentara eventualelor probleme urinare.

Sphynx-ul nu trebuie expus schimbarilor bruste de temperatura, precum nu trebuie expus la temperaturi extreme, prea scazute sau prea crescute, fiind predispus arsurilor solare sau degeraturilor.

Ca si maladii de ordin genetic, in literatura de specialitate nu se relateaza vreo sensibilitate specifica.

Aidoma altor rase, odata cu inaintarea in varsta, respectiv, dupa varsta de 6-8 ani, este imperios necesar un control de rutina al animalutului dumneavoastra, control insotit de cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si de urina) pentru a depista din timp a eventualele sensibilitati individuale si pentru incercarea instituirii unei diete sau a unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata la Spyhnx este de 9-15 ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.