Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pentru cei ce cred ca pot schimba lumea..
1.612 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  Exista un vechi templu roman de relicve ingropat ?
246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Droguri inteligente:
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Droguri inteligente
5 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  LIFE BEYOND II: Muzeul vietii extraterestre
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitaminele si suplimentele-
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Colapsul Epocii Bronzului - Apocalipsa Mediteraneeana
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prabusirea Epocii Bronzului - Apocalipsa Mediteraneeana
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prin Univers cu Stephen Hawking -Calatoria in timp 2
1.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arhitectul lui Hitler
565 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Materialul minune care ar putea schimba lumea: GRAFENUL

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.12.2012  Adauga la favorite 1.072 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Acest material este mai rezistent decat diamantul, desi se intinde ca o guma. Din punct de vedere virtual este invizbil, conduce electricitatea si cadura mai bine decat orice sarma de cupru, iar greutatea sa este aproape egala cu zero. Grafenul este un nou material uimitor care poate revolutiona aproape orice parte a vietii noastre.
Unii cercetatori sustin ca este cel mai important material care urmeaza sa fie creat de la plasticul sintetic, realizat in urma cu 100 de ani. Acest material poate duce la inventarea telefoanelor mobile care pot fi rulate si asezate in spatele urechii, la televizoare HD la fel de subtiri ca o coala de tapet, si ziare electronice care se indoaie pentru ca cititorii sa le poata impaturi intr-un mic patrat, scrie Daily Mail.
Grafenul a fost descoperit in Marea Britanie in urma cu doar sapte ani. Anul trecut, le-a adus cercetatorilor de la Universitatea Manchester Premiul Nobel pentru fizica, iar saptamana aceasta cancelarul George Osborne a promis 50 milioane de lire sterline pentru dezvoltarea de tehnologii care sa se bazeze pe “aceasta substanta super puternica".
Grafenul este realizat prin exfolierea si procesarea chimica a grafitului, materialul ieftin folosit la creioane. La fiecare cateva luni oamenii de stiinta descopera modalitati noi si mai ieftine de prelucrare in masa a grafenului, asa ca unii experti cred ca pana la urma va ajunge sa coste mai putin de 4 lire jumatate de kilogram.
Dar oare grafenul este substanta-minune a secolului 21?
Description: http://4.bp.blogspot.com/-KeLflQT9bR0/TsygC5-L5HI/AAAAAAAAA_o/kmjBeQGcRiM/s200/grafen+2.jpg
Pentru un material atat de promitator are o structura chimica incredibil de simpla. O foaie de grafen este alcatuita dintr-un singur strat de atomi de carbon, dispusi intr-o retea hexagonala, avand o structura rigida.
Acest lucru face grafenul sa fie cel mai subtire material realizat vreodata. Pentru a atinge o grosime totala de un milimetru sunt necesare 3 milioane de straturi de grafen alaturate. Din cauza subtirimii lor foile de grafen luate separat sunt transparente.
De asemenea, este si materialul cu cea mai mare rezistenta mecanica cunoscut de omenire. Potrivit unui calcul, pentru a trece prin acea foaie de grafen, un elefant ar trebui sa se exercite o forta incredibil de mare, balansandu-se cat mai tare.
In ciuda rezitentei sale, grafenul este si extrem de flexibil si poate fi intins cu aproximativ 20% mai mult fara a suferi o dauna.
Este de asemenea un conducator de electricitate superb, cu mult mai bun decat cuprul folosit in mod traditional la cablare, si este cel mai bun conducator de caldura de pe planeta.
Dar poate cea mai remarcabila proprietate a grafenului este originea sa. Grafenul este format din grafit, iar mina unui creion este alcatuit din milioane de straturi de grafen. Aceste straturi sunt “alipite" usor intre ele, de aceea aluneca unul de pe celalalt atunci cand un creion este miscat de-a lungul foii de hartie.
Descoperirea grafenului a declansat un boom pentru stiinta materialelor. Anul trecut existau 3000 de lucrari de cercetare asupra proprietatilor sale si 400 de cereri de brevet.
Industria electronicelor este convinsa ca grafenul va duce la realizarea gadgeturilor care vor face ca iPhone si Kindle sa para niste jucarii din epoca trenurilor cu aburi.
Ecranele moderne cu touchscreen folosesc oxid de staniu si indiu, o substanta care este transparenta dar care poarta curenti electrici. Dar acest oxid de staniu si indiu este scump, si gadgeturile realizate din aceasta substanta se sparg usor atunci cand sunt scapate din mana. Inlocuirea oxidului de staniu si indiu cu anumiti compusi pe baza de grafen ar putea permite dezvoltarea ecranelor pentru calculatoare si televizoare flexibile si subtiri ca o foaie de hartie. Cercetatorii din Coreea de Sud au proiectat un ecran cu atingere flexibil de 63,5 centimetri folosind grafenul.
Alti cercetatori privesc in viitor la multe modalitati de a folosi grafenul in medicina.
De asemenea, este considerat ca fiind o alternativa la caroseria din fibra de carbon a ambarcatiunilor si bicicletelor. Iar grafenul in componenta cauciucurilor le-ar face mult mai puternice.
Unii chiar sustin ca materialul va inlocui siliciul din componenta cipurilor calculatoarelor. In viitor un card de credit realizat din grafen ar putea stoca la fel de multe informatii ca si calculatoarele actuale.
Insa exista si unele probleme in folosirea grafenului. Este atat de bun conducator de electricitate incat transformarea lui in dispozitive precum tranzistorii s-a dovedit problematica.
La inceputul anului acesta IBM a recunoscut ca „este dificil sa ne imaginam" ca grafenul va inlocui siliciul in microcipuri.
Expertii insa au incredere in acest material si sunt dispusi sa urmeze calea in continuare. „Vorbim despre un numar impresionant de proprietati unice combinate intr-un singur material, lucru care nu s-a mai intamplat pana acum. De aceea exista atat de multi cercetatori care lucreaza la analiza acestuia", au adaugat acestia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.