Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Papa Ioan Paul al II-lea fugea de la Vatican sa schieze
1.735 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Anul 1998 / Episodul 21
1.451 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Papa Ioan Paul al II-lea - 1999 / Sosirea la New York
1.583 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Papa Ioan Paul al II-lea - Ziua Mondiala a Tineretului
1.656 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Papa Ioan Paul al II-lea - 1979 / Vizita in Polonia
1.468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Roma 1994 Valorile familiei
1.590 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Papa Ioan Paul al II-lea - Un Papa care a facut Istoria
979 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Anul 1980 / In Kenia
911 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Anul 2000 / La Ierusalim
823 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Anul 1989 / Indonezia
718 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Papa Ioan Paul al II-lea -1999 / In Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de Alexandra 02.12.2012  Adauga la favorite 1.496 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In mai 1999, Sfantul Ioan-Paul al II-lea facea o vizita istorica in Romania. Era prima calatorie apostolica a unui Papa al Romei intr-o tara majoritar ortodoxa. Intr-un fel, vizita Suveranului Pontif a schimbat definitiv relatiile dintre Biserica Catolica si cele ortodoxe, iar dialogul fratesc dintre cele doua culte crestine a intrat intr-o noua epoca istorica. Si aceasta desi negocierile care au precedat aceasta vizita au fost dificile. Ierarhii ortodocsi au insistat ca vizita sa aiba loc doar in Bucuresti. Presa vremii relata ca ierarhii ortodocsi se temeau ca, daca Papa Ioan-Paul al II-lea ar fi ajuns in Transilvania, foarte multi dintre credinciosii pierduti de Biserica Greco-Catolica in anul 1948, dupa ce a fost interzisa de comunisti, s-ar fi putut intoarce la acest cult. Insa, in ciuda acestor dificultati, vizita Papei Ioan-Paul al II-lea a reprezentat un adevarat moment de triumf.

In 7 mai 1999, Suveranul Pontif saruta pamantul Romaniei, tara pe care a numit-o Gradina Maicii Domnului. La aeroport, Papa Ioan-Paul al II-lea era intampinat de presedintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Muresan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, si de nuntiul apostolic Jean-Claude Perisset. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primit in Palatul Patriarhiei, apoi a urmat o receptie la Palatul Cotroceni. Sfantul Parinte a rostit un discurs in limba romana in care a spus ca se roaga pentru cicatrizarea ranilor produse in perioada comunista in relatia dintre catolici si ortodocsi. Este vorba de perioada in care Biserica Romana Unita a fost interzisa de comunisti cu complicitatea unor ierarhi ortodocsi, iar bisericile greco-catolice au fost transformate fortat in biserici ortodoxe.

A doua zi Sfantul Ioan-Paul al II-lea a vizitat, in Cimitirul Belu, mormintele a doi martiri pentru credinta: cardinalul Iuliu Hossu si episcopul Vasile Aftenie. Apoi, Papa s-a recules la Monumentul Eroilor Revolutiei din 1989.

In catedrala romano-catolica Sfantul Iosif l-a regasit pe cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, fost detinut politic, care a fost adus in Bucuresti in scaunul cu rotile. Dupa liturghie, Papa Ioan-Paul al II-lea s-a intalnit cu membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar in data de 9 mai a oficiat o celebrare euharistica in Parcul Izvor din Bucuresti, la care au participat sute de mii de persoane. Papa a rostit predica in limba romana si a oferit binecuvantari in romana, maghiara, germana si poloneza, apoi l-a invitat pe patriarhul Teoctist la Roma. Cei doi conducatori ecleziastici s-au indreptat impreuna in papamobil spre aeroport, in aclamatiile unui milion de oameni care, vreme de trei zile, au scandat "Unitate!".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.