Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Spinelul
1.313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rubinul
1.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul guansilor si piramidele din Tenerife
1.069 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Port Royal din Jamaica
748 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mezolitic
755 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentatie si energie
881 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biografia: Robert DeNiro
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa citesti gandurile
519 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata bizara a nepotului cu dizabilitati al Victoriei
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tudor Arghezi
769 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Safirul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.11.2012  Adauga la favorite 1.402 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Safirul, considerat de unii astrologi ca piatra lunii septembrie, a devenit piatra pretioasa albastra proeminenta dealungul mileniilor. Persii antici credeau ca refexiile safirului pictau cerul raiului. Se pare ca numele i se trage din latinescul "sapphires", care insemna albastru.

Daca albastrul, culoarea safirului cea mai cunoscuta data de continutul de fier si titan, devenise culoarea traditionala, ulterior au fost descoperite insa aproape toate culorile de safir exceptand rosul, care este de fapt rubin, de la incolor, datorita lipsei altor elemente chimice in compozitie (a nu fi confundat cu diamantul) si alb, pana la culori fanteziste, cum sunt galben (datorat continutului foarte redus de fier), galben-portocaliu, portocaliu, coniac, roz, violet, mov si verde, precum si diverse variante ale acestor culori. De fapt, safirul alb a devenit pentru multi un inlocuitor natural al diamantului. Variantele de safire fanteziste sunt uneori alese de clienti ca inlocuitori pentru alte pietre colorate, mai putin rezistente.

Este considerat cea mai importanta si mai versatila piatra din familia pietrelor pretioase. Desi safirul nu are stralucirea diamantului, are totusi o stralcire aparte. Safirul este taiat in aproape toate formele in care se taie si diamantul. In plus, ca si rubinul, safirul poate avea efecte optice de stea in sase colturi (efect de asterism), sau ochi de pisica (chatoianta) atunci cand este taiat in forma de caboson (denumita si forma de dom). O alta calitate unica a unelor safire, ca si a unelor rubine, este aceea de a-si schimba culoarea in functie de unghiul in care cade lumina si este privit fata de linia mediana a pietrei (acest efect se numeste pleocroism).

Safirele naturale se extrag din multe zone al globului, dar cele mai rare provin din Kasmir si Myanmar (Burma), fiind cele mai pretioase datorita faptului ca albastrul lor este cel mai apropiat de culaorea albastra spectrala. Safire deosebite se gasesc si in Sri Lanka, insa in cantitati limitate, in ambele forme, albastre si culori fanteziste. Alte safire se gasesc si in Thailanda, Cambogia, Tanzania, Madagascar, Australia si, chiar si in U.S.A, in statul Montana.

Safire naturale perfecte ca si culoare sau aspect, sunt foarte rare si foarte scumpe.

Prin incazlirea controlata a safirelor se poate intensifica sau diminua culoarea lor, sau chiar imbunatati claritatea lor. Acest procedeu produce pietre de calitate mult mai buna, procedeul fiind stabil si de durata, insa in astfel de cazuri bijutierii trebuie sa mentioneze in certificatele pietelor acest aspect al imbunatatirii calitatilor.

Safirul, ca si rubinul, este cunoscut din punct de vedere chimic ca si mineral din familia corindonului, avand o structura cristalizata hexagonal, compusa din oxid de aluminiu. Ca si duritate, safirul are duritatea 9 pe scara Mohs, fiind cel mai dur mineral dupa diamant, alaturi de rubin. Este considerat ca fiind foarte durabil, fiind o piatra ideala pentru bijuterii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.