Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Grecia necunoscuta - Crezi ca stii totul despre Grecia ?
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Repartitia, dragostea mea
904 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: "J.R." in Epoca de aur
736 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afla totul despre pisici
1.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Totul despre codul secret al lui Albert Einstein
1.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Galamsey - Pentru un pumn de aur
433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: strada Kent
786 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Fitele epocii de aur
857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Hot in epoca de aur
317 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarate observatii de OZN in Europa
314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Totul despre aur

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.11.2012  Adauga la favorite 5.175 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri. Fiind raspandit in stare nativa in natura, el se putea obtine usor in cantitati mici. Se crede ca aurul a fost descoperit inaintea cuprului. Cules sub forma unor bucati stralucitoare din nisipurile raurilor si din depunerile aluvionare, aurul a fost dintotdeauna un metal de ornament, apreciat pentru luciul sau galben, dar mai ales pentru stabilitatea sa fata de agentii corozivi. Usor de prelucrat, prin ciocanire, el lua forma diverselor obiecte de podoaba sau de cult cunoscute in antichitate. Aurul pur (care este intotdeauna galben) este prea moale pentru folosirea sa ca bijuterie. Metalele care se folosesc in amestec cu aurul, pentru a-l intari, pot modifica culoarea acestuia, rezultand astfel un aur de diferite nuante de galben, alb si rosu. Acest amestec determina numarul de carate al aurului. Este unul din cele mai dense metale.


Minereurile de aur pur, in afara de aurul nativ, sunt foarte rare. Aurul se gaseste majoritar in doar cateva minerale rare si intr-o proportie mai mica in alte cateva. Uneori acesta e intalnit si sub forma de aliaj cu alte metale, in special argint.
Putinele minerale care accepta in formula lor existenta aurului fac parte dintr-o subclasa a sulfurilor si sunt numite telururi. Foarte rar se gasesc telururi care sa nu contina aur. Aceasta se explica prin faptul ca telurul este singurul element de care aurul se ataseaza foarte usor. Printre telurile cele mai bogate in aur, si asa putine, se numara : nagyagit, calaverit, silvanit si krennerit. De regula acestea se prezinta sub forma de minereuri de aur. Uneori se gasesc si in asociatie cu aurul nativ.
Tot in grupa sulfurilor exista si o suma de minerale numite ‘Aurul Prostului‘, (cel mai cunoscut fiind pirita), care si-au capatat aceasta denumire de la asemanarea cu aurului in culoare si stralucire. Ce diferentiaza totusi aurul de aceste minerale este tocmai ductibilitatea acestuia, maleabilitatea si densitatea.
Minerale asociate: cuart, nagyagit (sacarambit), calaverit, silvanit, krennerit, pirita si alte sulfuri.
Indicatori de calitate: culoare, densitate, duritate, maleabilitate, ductibilitate.


Omul preistoric a folosit foitele si firicelele de aur la confectionarea unor rudimentare podoabe (bratari, idoli etc) pe care le modela dupa placul lui, supunandu-le la bataia cu ciocanul.
Minereul bogat in aur, asa cum provenea din vana era maruntit cu multa rabdare in pive (rasnite, mojare) , realizate la inceput din piatra, apoi din fier. Tulbureala produsa din macinis era trecuta la saitroc pentru selectionarea firisoarelor de aur (aurul, mai greu, ramanea la fund).
Prelucrarea in steampuri primitive era cunoscuta din timpuri vechi O roata de moara obisnuita misca cateva baterii de lemn, alcatuite fiecare din cate trei pisaloage. Minereul faramitat manual (“paraclit") cu ciocanul era asezat in blocuri de fag intarite cu cremene [5], puse in dreptul fiecarui pisalog, prevazut la capatul de jos cu saboti de cremene sau de fier. Suvoiul de apa, ce era indeobste abatut dintr-un parau apropiat, misca roata, iar fusul acesteia, cu ajutorul unor zimti, ridica si lasa in voie pisaloagele sa cada in blocul de fag cu minereu. Macinatul si spalatul minereului erau ajutate de o suvita de apa, care trecea necontenit prin piua de lemn. Cam jumatate din aur ramanea in pive, iar restul era purtat de firul de apa, sub forma unei tulbureli, printr-o sita si apoi depusa intr-un mic bazin numit “melegar". Ceea ce nu trecea prin sita se numea “tagla", ce se lua si se spala pe un “valau" . “Hapul" ramanea pe “valau", iar resturile (“roamele") intr-un alt bazin, aflat la capatul “valaului". “Hapul" se strangea apoi si se alegea din el, in saitroc, aurul liber. Tulbureala scursa in “melegar" se prelucra prin spalare, fie pe “valau", fie pe un plan inclinat acoperit cu o tesatura din lana scamosata [8] care avea menirea de a prinde fluturasii si granulele de aur .
Tulbureala se putea spala si cu ajutorul “hurcei", ce era o lada simpla de lemn, acoperita cu un ciur. Macinisul, udat fara intrerupere si miscat prin greblare, lasa sa treaca prin ochii ciurului materialul fin purtator de aur. Aici, scandura de brad sau firele de lana tesuta, barau si opreau fluturasii de aur.
Aurul se topea apoi intr-un mojar, pana se obtinea o “galca" de aur.
[modificare]Extractie moderna prin metode traditionale in Romania

Ioan Catalina (n. 1935) este singurul cautator de aur autorizat din Romania, nascut in satul Stanija, comuna Buces, judetul Hunedoara. Zona din care provine Catalina este una bogata in resurse aurifere, dovada stand numeroasele mine din zona. In anii '50, in aceasta comuna in jur de jumatate dintre familii detineau o astfel de amenajare. La fel si familia sa. Odata cu nationalizarea, exploatarea aurului de catre sateni a fost interzisa, iar extractia aurului a fost continuata de sateni clandestin, in mare secret. In aceea perioada Securitatea a suspectat tot timpul multe familii ca ascund cantitati ilegale de aur, din cauza relelor tratamente si abuzuri multi fugind in Muntii Apuseni, de teama altor persecutii.
Pe vremea comunismului, Ioan Catalina a lucrat multi ani ca tehnician in uzine de preparare a aurului. In anul 1999 s-a decis sa munceasca pentru el. Dupa ani intregi de drumuri pe la autoritati, in urma cererii si luandu-se in considerare experienta sa, in 2005 sateanul a primit autorizatia de extractie si prelucrare de minereuri neferoase si rare. A devenit astfel primul cautator de aur cu autorizatie din Romania. Batranul spune ca aceasta activitate e mai mult o pasiune mostenita din tata in fiu decat o munca. El a concesionat toate raurile din imprejurimi pentru a-si putea desfasura activitatea. El extrage minereul aurifer, imbinand tehnologia veche, din batrani, cu tehnologii industriale la scara redusa.
Romania are un zacamant de aur unic in lume, format din cel putin 8 zacaminte de talie mare, evaluat la 54 de miliarde de dolari. Romania a pierdut dreptul de a stanta lingouri de aur in 2002. Oficialii romani au spus ca minele de aur sunt nerentabile si le-au inchis in perioada 2004-2006. Romania ar putea deveni intre principalele producatoare de aur din Europa, dupa Finlanda si Suedia.Sacaramb era o zona unde se exploata aur de multa vreme. Exploatarea de aur a incetat in 2006, in pofida faptului ca un studiu efectuat in 2008 arata ca la Certej exista un zacamant de 63,5 tone de aur si 375 tone de argint. Valoarea aurului era estimata la 1,3-1,9 miliarde de dolari.
[modificare]Tehnica obtinerii aurului
Tehnica a invatat-o de la bunicul sau, dar a putut sa o puna in practica abia dupa caderea comunismului. Minereul aurifer adus de aluviuni sau bucatile de roca desprinse din maluri sunt spalate, la fata locului, in saitroc. Dupa cateva repetari ale operatiei de spalare, pe fundul saitrocului, in bucatile de minereu, stralucesc cateva firicele de aur. Faza a doua se petrece la mica fabrica a mesterului. Aici, bucatile de roca sunt supuse unei macinari preliminare pe un concentrator, care are drept scop separarea minereului de steril. Urmeaza apoi macinarea minereului intr-o moara cu bile de unde rezulta un concentrat in forma de pulbere. Moara stanijanului are o capacitate de macinare de 40 de kilograme de minereu pe ora. In moara, alaturi de minereu, este adaugata caramida, var, soda calcinata si mercur. Concentratul obtinut este amestecat cu apa si lasat sa se matureze timp de o ora. In final, separarea aurului din concentratul obtinut se face prin amalgamare cu mercur intr-un amalgamator tip coloana. Randamentul acestuia este de peste 90%, ceea ce inseamna ca, practic, aproape tot aurul existent in concentrator este recuperat. Particulele fine de aur sunt atrase de mercur, dupa care, prin sifonare, sunt separate de acesta.[15]
[modificare]Productia

La nivel global, in anul 1900 productia mondiala se ridica la 386 de tone, cantitatea extrasa in anul 2000 ajungand la 2.590 de tone[16] In anul 2001 au fost produse 2.600 de tone de aur.[16] De atunci, cantitatea de aur produsa anual a inregistrat o scadere treptata, in 2009 fiind produse 2.450 de tone.
Productia mondiala de aur se afla intr-o faza terminala in ciuda pretului record si a eforturilor pe care companiile miniere le depun pentru a gasi zacaminte noi in zone indepartate. Daca in 1950 se obtineau 12 grame de aur pur dintr-o tona de minereu, in prezent (noiembrie 2009) concentratia este de numai 3 grame in Statele Unite, Canada si Australia.
In aprilie 2011, rezervele de aur erau estimate la aproximativ 167.000 de tone, adica de 60 de ori peste nivelul productiei anuale la nivel mondial.[18]


Daca in 1980 Europa si SUA reprezentau inca 70% din cererea globala de aur, in anul 2012, aceasta abia ajunge la 20%.
[modificare]Informatie utila

Muzeul Aurului, unicul din Europa se gaseste in orasul Brad, judetul Hunedoara. Muzeul infatiseaza un istoric al mineritului in Romania, prezentand totodata minerale provenite din zona, din Maramures si de la Ocna de Fier, precum si esantioane de aur nativ gasite in Muntii Apuseni.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.