Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  SECRETUL pentru a depasi rapid virozele, gripa si raceli
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anghinare
1.007 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Strugurii – top 20 de beneficii pentru sanatate
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fructe uscate: sanatate la superlativ, piele impecabila!
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cimbrul cu miere de albine
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Astragalus membranaceus)
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ghintura, indicata in dischineziile biliare
1.358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CIMBRUL. Ce beneficii are pentru sanatate?
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talpa-gastei (Leonurus cardiaca)
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coada zmeului
881 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Busoioc planta pentru sanatate

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.11.2012  Adauga la favorite 1.697 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Busuiocul provine din Orient, ca mai toate aromaticele si mirodeniile. Pentru cultivare ca planta aromatica si medicinala, se recomanda terenuri bogate in substante nutritive. In Romania se cultiva in gradini din sudul, estul si vestul tarii (Dobrogea, Campia Baraganului, Campia Olteniei, Campia Timisului, vaile Crisurilor si ale Muresului).
Perioada de vegetatie:
Are o tulpinita dreapta, inalta de 20-60 cm, in patru muchii, fin paroasa, cu ramificatii multiple, frunzulite opuse, au forma ovala, cu varf ascutit, floricele mititele, albe ori cu picaturi rozele, cu miros caracateristic, seminte numeroase si negre. Planta infloreste din iulie pana in septembrie.
Perioada de recoltare:
Busuiocul se recolteaza de 3 ori pe an (prima data la inceputul infloririi in iulie-septembrie), ramurile inflorite se pot taia esalonat, se face buchetele, si se agata la uscat in podul casei sau in camara, iar artificial a temperaturi sub 35°C., iar primavara, semintele de busuioc se semana la loc.
Afectiuni pentru care se recomanda:
Boli cardiovasculare, boli ale aparatului respirator, boli ale aparatului digestiv, boli reno-genitale, boli ale sistemului nervos cenfral, stimularea lactatiei la femei, boli ale gatului si gurii, rinita si inflamatii ale ochilor si urechilor, afectiuni dermatice.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil are proprietati antimicrobiene si antifungice, pectorale, expectorante, antitusive, tonifiante ale sistemului nervos, calmante, usor tranchilizante, diuretice, galactogoge (stimuleaza secretia laptelui la femeile in perioada de alaptare), stomahice, carminative, anticolitice, antispastice, emetice (contra greturilor), stimulente in digestie si anorexie, usor laxative, vermifuge, antiinflamatoare, bactericide, antiseptice, cicatrizante, aperitive, eupeptice, reconfortante.
Recomandari:
- uz intern -
Infuzie din frunze pentru tuse, raceli, gripe.
Suc din frunze pentru tuse, raceala, gripa.
Ceai din frunze impotriva problemelor digestive.
Frunze crude impotriva inapetentei.
- uz extern -
Pasta din frunze in probleme ale tenului (comprese).
Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Mod de administrare:
- uz intern -
Dureri (colici) abdominale la adulti (enterocolite, pancreatite, sau in anumite tulburari neurovegetative): infuzie din o lingurita planta la o cana de apa, 2 cani/zi, dupa mese.
Meteorism (balonari): infuzie din 1 lingurita planta la cana, se beau 2 cani pe zi.
Sirop de busuioc preparat din 75 g de planta la un litru de apa. Are efecte favorabile asupra tubului digestiv, fiind un bun dezinfectant la nivelul intestinelor.
Esenta de busuioc luata cate 5-6 picaturi adaugate in lapte, ceai sau puse pe o bucata de zahar cubic, avand rol contra spasmelor gastrice, durerilor de cap de origine atona digestiva si contra nevrozelor atonice.
Decoct din un pumn de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa rece; se fierbe 2 minute, se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se beau 2 ceaiuri pe zi, ca stimulent al secretiei glandelor mamare Ia femeile care alapteaza.
- uz extern -
Afte: pe langa tratamentul clasic cu solutie de bicarbonat, se recomanda si gargara cu infuzie din 2 linguri de planta la 100 ml apa.
Intepaturi de insecte: se freaca locul intepaturii cu busuioc proaspat, zdrobit.
Suc din planta proaspata care se picura in urechi pentru a combate congestionarea interna sau se aplica pe leziunile verucoase (negi, papiloame), repetand tratamentul pana la disparitia lor.
Cataplasme din frunze proaspete zdrobite, aplicate pe rani deschise, ulceratii cronice, leziuni infectate, favonizand vindecarea lor. Se mai folosesc la frecarea cu frunze proaspete a locuribor intepate de insecte (albine, viespi, tantari), reducand mancarimea pielii si prevenind infectiile provocate prin scarpinat. Se aplica pe frunte in cazul durerilor de cap.
Contraindicatii:
Nu exista.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.