Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Vulpea
1.735 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un om printre Lupi - Shaun Ellis
1.948 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Cainele Enot
2.153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lupii - vanatoarea de Coioti | HD|
5.500 vizite - 0 comentarii
adaugat de buster
 
  Feline somnoroase
1.071 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Lhasa Apso curajosi si devotati
1.391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delfini
1.303 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caprioara
1.783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pelicanul
1.752 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Porumbeii, impreuna pe viata
1.076 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Vulpea

 
 
 
 
 
Adaugat de nina 06.11.2012  Adauga la favorite 1.912 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vulpea, mamifer carnivor, cu numele stiintific Vulpes vulpes crucigera, este incadrata sistematic in familia Canidae, alaturi de lup, caine, sacal, enot etc.

Desi de obicei vulpea e considerata - automat - a fi roscata, de fapt coloritul sau prezinta o mare varietate (de la roscat aprins pana la galben-cenusiu). Se vorbeste, ca urmare, de existenta a trei varietati de vulpe: de mesteacan (cu pieptul, partea ventrala si varful cozii albicioase, iar partile laterale galbui), cu cruce (care are o dunga neagra pe spinare, care se incruciseaza cu cea de pe membrele anterioare; cea mai raspandita) si carbunareasa (cu pieptul, gatul, abdomenul si varful cozii cenusii sau negru-cenusiu si picioarele negre). Exista insa si varietati intermediare, in multe cazuri fiind foarte greu de deosebit vulpea de anumite varietati de caini.

[modificare] Caracteristici generaleVulpea este mai mica decat cainele obisnuit si evident mai mica decat lupul. Are intre 7 si 10 kg, rar mai mult. Corpul are sub 1 m lungime, iar coada stufoasa cca 30-40 cm.

Corpul vulpii nu este mare, fiind destul de asemanator cu al cainelui, dar iese in evidenta datorita cozii lungi si stufoase, care are varful alb. Blana este roscata. Vulpea mananca, probabil, cele mai multe mici mamifere: soareci de camp, popandai, castori, lemingi, veverite, iepuri etc. Detecteaza prada chiar si fara sa o vada (dupa miros sau dupa sunet), dar nu alearga dupa ea, ci sare asupra sa, cu labele din fata, ca pisicile. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decat pot manca la o singura masa si ingroapa ce le prisoseste, urmand a reveni alta data la locul cu “provizii".

Puii se nasc in vizuini subterane, o singura data pe an, din martie pana in mai. De obicei, vin pe lume cate cinci frati, dar au fost studiate si cazuri extreme: un singur pui sau 12 - la o singura nastere! Puii de vulpe sunt orbi la nastere, ochii lor deschizandu-se abia dupa a doua saptamana de viata. Parintii sunt foarte grijulii cu micutii: mama este mereu in preajma puilor pentru a ii apara, iar tatal pleaca la vanatoare pentru a asigura hrana intregii familii. Este vorba despre maturi, caci in prima luna puii se hranesc doar cu laptele supt de la mama lor. Incepand cu a doua luna, puii de vulpe sunt luati la vanatoare de catre adulti, pentru a incepe primele incercari pe cont propriu.

Considerate in trecut “devoratoare de gaini", vulpile au fost vanate cu cruzime ani la rand. Un alt motiv pentru care oamenii nu le-au privit cu simpatie pe vulpi este faptul ca acestea raspandesc - mai ales in mediul rural - cateva boli foarte grave, printre care si turbarea. Pot fi afectate in special mamiferele cu care vulpile intra in contact direct, dar boala poate fi transmisa si omului, fie direct prin muscatura, fie prin intermediul pasarilor din ograda


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.