Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Afectiunile reumatice
1.618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lupus – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza
2.532 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imita albinele si mananca miere si polen
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Produsele vitei de vie
1.134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Combina corect alimentele ca sa ai o digestie buna
1.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce mananci daca nu tolerezi lactoza
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Remedii naturiste pentru VANATAI
574 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum prevenim si cum tratam sindromul colonului iritabil
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fragilitate vasculara
1.156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cerealele integrale: secretul unei vieti sanatoase
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Fibromialgia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.10.2012  Adauga la favorite 1.383 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fibromialgia este o afectiune medicala cronica, ce se caracterizeaza prin durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale (tendoane, ligamente), puncte sensibile localizate si tulburari de somn, slabiciune si o varietate de alte simptome. Aceste probleme pot fi suparatoare si pot intrerupe activitatea zilnica a persoanei. Din fericire, acest sindrom nu afecteaza permanent muschii, articulatiile sau organele interne.
Fibromialgia este un sindrom de durere cronica, nu este o boala sau o afectiune medicala fiziologica.

Varietatea si severitatea simptomelor din fibromialgie difera de la o persoana la alta. Durerea cronica este cel mai frecvent simptom. Aceasta apare, de obicei, gradat.
Alte simptome care apar frecvent pe langa durere sunt:
- oboseala, care interferaza cu munca si activitatile zilnice
- tulburarile de somn (dificultati la inducerea somnului sau starea de somn, trezirea cu stare de oboseala)
Simptome mai rare la persoanele cu fibromialgie:
- redoare matinala cu durata de mai putin de o ora
- migrene
- constipatie sau diaree asociata sindromului de intestin iritabil
- tulburari de memorie si de concentrare
- senzatia de anestezie sau furnicaturi in maini si in alte segmente ale corpului
- pielea poate fi foarte sensibila, la o apasare ferma reactioneaza cu furnicaturi, anestezie sau intepaturi
- sindromul Raynaud
- anxietate si depresie
- simptome pseudogripale
- prurit (mancarimi), slabiciune si disfunctii intestinale
- durerea din articulatii si muschi poate fi suparatoare in special in timpul noptii, cand trezeste persoana din somn sau dimineata cand sunt dureroase si intepenite
- dificultati de concentrare datorate oboselii.

Simptomatologia poate dura de la cateva zile pana la cateva luni.
Persoanele cu fibromialgie au perioade asimptomatice si perioade simptomatice. Puseele cu oboseala si dureri musculare sau articulare sunt frecvente, in special dupa stress fizic sau psihic. Multi oameni cu fibromilagie acuza dureri accentuate la temperaturi scazute sau umiditate crescuta, cand nu dorm destul, cand sunt obositi, stressati sau extenuati.
Deoarce simptomatologia fibromialgiei mimeaza alte sindroame, prezenta altor probleme medicale cu simptome similare trebuie eliminate prin diagnostic diferential, pentru obtinerea diagnosticului final de fibromialgie. In multe cazuri se pot gasi si alte afectiuni asociate fibromialgiei.
Tratament - generalitati

In prezent, nu exista nici un tratament pentru fibromialgie. Tratamentul este concentrat pe abordarea durerii, oboselii, depresiei si altor simptome specifice fibromialgiei, in speranta de a intrerupe cercul vicios al tolerantei scazute la durere si a scaderii activitatii fizice.
Tratamentul poate include:
- medicamente de somn ca antidepresivele triciclice, antidepresivele inhibitoare selective de serotonina sau ciclobenzaprinul, un relaxant al musculaturii striate
- medicamente pentru scaderea durerii musculare si articulare ca antidepresivele triciclice, ciclobenzaprinul sau, mai rar, antalgice cu prescriptie libera
- fizioterapia pentru scaderea durerii musculare si pentru cresterea energiei.
Tratamentul la domiciliu este, de asemenea, o etapa importanta in abordarea fibromialgiei. Eforturile pacientului de a face exercitii fizice regulat, de a imbunatati somnul si a reduce stressul sunt la fel de importante pentru tratarea fibromialgiei ca orice tratament medicamentos prescris de medic.

Tratament initial

Daca pacientul a fost diagnosticat recent cu fibromilagie, scopul tratamentului initial poate include:
- initierea unui program de exercitii fizice regulate
- identificarea tulburarilor de somn, daca exista si descoperirea unor metode pentru o odihna completa
- scaderea durerii si senzatiei de intepenire cu medicatie, caldura si aplicatii reci
- reducerea treptata a stressului
- identificarea factorilor care accentueaza simptomatologia.
Cu coordonarea medicului curant, pacientul va putea continua tratamentul acasa.

Tratament de intretinere

La fel ca si pentru tratamentul initial, tratamentul la domiciliu este esential pentru tratarea fibromialgiei. Exercitiul fizic, somnul, reducerea stressului, pot fi foarte utile in controlul simptomatologiei. Simptomele fibromialgiei sunt prezente in pusee, prin urmare este importanta continuarea pe termen lung a tratamentului la domiciliu.
Medicamentele cu prescriptie pot fi folositoare pentru ameliorarea unor simptome, ca durerea sau tulburarile de somn. Se recomanda reevaluarea tratamentului de catre medicul curant, in cazul in care acestea nu ajuta. Exista si alte alternative. Este important sa se cunoasca faptul ca nevoia de medicamnete se poate modifica in timp.
Alta componenta importanta a tratamentului de continuare este evitarea sau limitarea factorilor favorizanti sau stressanti care accentueaza simptomatologia. Vremea rece sau umeda, somnul insuficient, oboseala, stressul fizic sau emotional si epuizarea se pare ca sunt factori stressanti pentru oamenii cu fibromialgie. Cateodata, nu pot fi evitati toti acesti factori, dar se pot gasi metode pentru a reduce stressul, pentru a imbunatati somnul si evitarea epuizarii.
Atentie la semnele de depresie sau anxietate, frecvente la oamenii cu fibromialgie! Acestea apot fi tratate cu succes daca sunt recunoscute si discutate cu medicul curant.
Multi oameni cu fibromialgie mai au alte boli articulare sau musculare (de exemplu artrita reumatoida sau lupusul) care, de asemenea, trebuie tratate. Orice simptome nou aparute sau accentuate trebuie comunicate medicului curant.

Tratament in cazul agravarii bolii

Fibromialgia nu este o boala progresiva si nu duce la disfunctii fizice permanente. Oricum, simptomatologia poate fi debilitanta si pacientul poate experimenta perioade in care se simte mai rau decat de obicei. Daca apar simptome noi sau cele prezente se accentueaza, se recomanda discutarea lor cu medicul curant. Acesta poate reevalua tratamentul. Medicatia trebuie ajustata sau se pot incerca medicamente noi. Poate pacientul face prea multe exercitii fizice sau prea putine.
In acelasi timp este posibil ca modificarea simptomatologiei sa fie corelata si cu alte afectiuni in afara de fibromialgie. Medicul curant poate evalua aceasta posibilitate dar numai in cazul in care pacientul comunica cu acesta.

De retinut!

Se considera ca exercitiul ajuta cel mai mult pacientul cu fibromialgie. Tipul de tratament necesar sau dorit de pacient se poate baza pe:
- severitatea simptomelor
- posibilitatea de a tulbura viata persoanei
- adaptabilitatea si modificarile pe care le-ar putea face
Deoarece simptomele fibromialgiei apar si dispar, este dificil de analizat daca un anumit tratament functioneaza sau nu.
Oamenii pot raspunde diferit la fiecare tip de tratament si de aceea necesita timp si trebuie abordate tratamente diferite pentru gasirea celui potrivit.

Tratament ambulator (la domiciliu)

Desi fibromialgia este un sindrom cronic, se pot face multe pentru reducerea si controlul simptomelor. Tratamentul la domiciliu este cea mai importanta parte din tratamentul fibromialgiei si se bazeaza pe:
- exercitii regulate. Dintre toate tratamentele fibromialgiei, exercitiile par a aduce cele mai multe beneficii in reducerea durerii si a altor simptome si determina imbunatatirea starii generale
- imbunatatirea somnului
- alinarea durerii. Terapia cu temperaturi ridicate si scazute, masajul, exercitiile usoare si administrarea de antalgice cu prescriptie la liber pe termen scurt pot ajuta.
- reducerea stressului
- informarea despre fibromialgie.
Cele mai bune rezultate le are pacientul care participa activ la propriul tratament. Trebuie ajustat stilul de viata astfel incat sa includa tratamentul, in special exercitiile fizice regulate. Poate lua ceva timp pana cand se gaseste un program adaptat la caz. Persoana trebuie sa aiba rabdare si sa cunoasca faptul ca tratamentul continuu la domiciliu, de obicei, ajuta la alinarea sau controlul simptomelor fibromialgiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.