Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regele Ferdinand al Romaniei si Regina Maria 1919
1.833 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Metamorfoza – Franz Kafka
641 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucuresti intre 1919-1940 si dupa
1.119 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihaelasa
 
  Razboiul de Iarna ruso-finlandez (1939-1940)
994 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Regina Maria si Regele Ferdinand la Alba Iulia / 1919
2.009 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Dictatura lui Carol al II lea
1.274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 4/6
1.502 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 3/6
1.332 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul fulger - Blitzkrieg - Al Doilea Razboi Mondial
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Portughez de Restauratie (1640-1669)
1.107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Razboiul polono-sovietic 1919-1921

 
 
 
 
 
Adaugat de alecu 10.10.2012  Adauga la favorite 1.346 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Razboiul polono-sovietic (februarie 1919 – martie 1921) — in limba poloneza denumit si Wojna bolszewicka („Razboiul bolsevic") — a fost un conflict care a opus RSFS Rusa pe de-o parte si A doua Republica Poloneza si Republica Populara Ucraineana pe de alta parte pentru controlul teritoriilor care corespund in mare in zilele noastre Ucrainei si Belarusului. A fost urmarea operatiunii bolsevice cunoscute ca “Obiectiv-Vistula" pentru ocuparea teritoriilor abandonate de armatele germane din asa numita regiune Ober-Ost in urma retragerii de la sfarsitul primei conflagratii mondiale.

Jozef Pilsudski, seful de stat al renascutei Polonii, a considerat ca sosise momentul pentru extinderea granitelor tarii cat mai departe spre est. Aceasta actiune ar fi trebuit sa fie urmata de crearea unei federatii a statelor central si est-europene „Miedzymorze", in care Polonia sa aiba un rol conducator. Federatia trebuia sa asigure securitatea noilor state europene impotriva imperialismului renascut german si rus. In acest timp, Vladimir Ilici Lenin considera ca Polonia nu este decat o piedica in calea asigurarii ajutorului bolsevic pentru partidele comuniste europene dornice sa declanseze revolutii proletare.

Pana in 1919, fortele poloneze cucerisera controlul asupra celei mai mari parti a Ucrainei apusene dupa victoriile repurtate in razboiul polono-ucrainean. Efemerul stat vest-ucrainean condus de Evghen Petrusivici nu a putut rezista intr-o regiune revendicata atat de polonezi cat si de ucraineni. In paralel, in regiunea fostului Imperiu Rus locuita de ucraineni, Simon Petliura a incercat sa apere statalitatea Republicii Populare Ucrainene. In acest timp, bolsevicii castigau victorii importante in cadrul razboiului civil si au inceput sa isi indrepte atentia catre apus. In acest context, fortele lui Petliura au fost obligate sa se retraga in fata atacurilor Armatei Rosii, pastrand controlul doar a unui teritoriu restrans in Podolia. Spre sfarsitul anului 1919 s-a format un front clar dupa ce Petliura a decis sa se alieze cu Pilsudski impotriva dusmanului comun. Ciocnirile de frontiera au degenerat intr-un adevarat razboi odata cu declansarea de catre polonezi a unui atac de amploare in interiorul teritoriului ucrainean in aprilie 1920. Contraatacul bolsevic a respins aramtele poloneze spre vest, pana in fata capitalei Varsovia. In acest timp, liderii nationalistilor ucraineni in frunte cu Petliura au fugit in Europa Occidentala. Capitalele occidentale au inceput sa fie tot mai preocupate de o posibila victorie rusa, care ar fi facut posibil marsul victorios al Armatei Rosii in Germania. Pentru ajutorarea Poloniei a fost infiintata Comisia interaliata in Polonia, o misiune diplomatica creata la initiativa premierului britanic David Lloyd George.

Victoria rusilor la Varsovia parea un lucru cert dar, pe 13-25 august 1920, polonezii au castigat o victorie neasteptata – „Miracolul de pe Vistula". Acest succes a schimbat cursul razboiului. In fata inaintarii impetuoase poloneze, sovietele au cerut o incetarea a focului in octombrie 1920.

Tratatul care avea sa puna capat in mod oficial razboiului a fost semnat la Riga, pe 18 martie 1921. Pacea de la Riga a impartit teritoriul disputat intre Polonia si Rusia Sovietica.

Sursa:Wikipedia.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.