Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Hugh Laurie prezentare album "Let Them Talk" / 2011
792 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Rodica Mandache despre Sidonia Dragusanu
1.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Leonard Cohen despre depresie,prietenie si ZEN (1997
1.654 vizite - 0 comentarii
adaugat de antonia
 
  George Harrison despre... Madonna si 'Shanghai Surprise'
1.422 vizite - 0 comentarii
adaugat de jolie
 
  Al Pacino - Despre...Parfum de femeie
2.310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Florin Calinescu despre ...irefutabil
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Printul Charles despre Leonard Cohen
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de antonia
 
  Bob Marley interview despre marihuana
1.309 vizite - 0 comentarii
adaugat de antonia
 
  1/2.Marianne Faithfull despre Mick Jagger si Altii......
1.256 vizite - 0 comentarii
adaugat de pasta
 
  Marin Moraru / Profesionistii (despre fericire)
1.797 vizite - 0 comentarii
adaugat de coloana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Kazuo Ishiguro despre ...Never Let Me Go

 
 
 
 
 
Adaugat de sanda 30.09.2012  Adauga la favorite 1.160 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneza si are la activ trei nominalizari la premiile Man Booker Prize si un trofeu castigat(in 1989 pentru Ramasitele zilei), iar The Times l-a clasat pe locul 32 in topul 50 al celor mai importanti scriitori britanici de dupa 1945.

S-a nascut la Nagasaki in 1954 si s-a mutat impreuna cu familia(parintii si cele doua surori) in Anglia in 1960, deoarece tatal sau, oceanograf de meserie, fusese angajat la o companie care se ocupa cu extractia petrolui din Marea Nordului. Dupa terminarea scolii, facuta in Stoughton si Surrey, va calatori un an in Statele Unite si Canada inainte sa inceapa studiile universitare. Isi va lua licenta la University of Kent (Canterbury, 1978) si masteratul la University of East Anglia(1980), stabilindu-se ulterior la Londra unde traieste si in prezent. A devenit cetatean britanic in 1982. S-a casatorit in 1986 cu Lorna MacDougall, cei doi avand impreuna o fiica, Naomi.

Debutul editorial survine la varsta de douazeci si opt de ani cu Amintirea palida a muntilor, povestea unei japoneze care traieste singura in Anglia, straduindu‑se sa exorcizeze un trecut bintuit de cosmarul celui de‑al Doilea Razboi Mondial. Romanul primeste The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature, fiind tradus ulterior in treisprezece limbi.

In 1986, Ishiguro isi publica al doilea roman, Un artist al lumii trecatoare, nominalizat in acelasi an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award si tradus in paisprezece limbi, actiunea romanului desfasurandu-se in orasul natal Nagasaki in perioada de reconstructie a orasului, dupa bombardamentul atomic.

1989 este pentru Ishiguro anul de virf al carierei, autorul obtinind cu Ramasitele zilei rivnitul Booker Prize din partea unui juriu prezidat de David Lodge. Romanul a fost tradus in peste treizeci de tari si ecranizat de James Ivory, cu Sir Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Hugh Grant si Christopher Reeve in rolurile principale.

In 1995 Kazuo Ishiguro a primit distinctia de Officer of The British Empire for Services to Literature si, in 1998, ordinul de Chevalier des Arts et des Lettres din partea statului francez.

Cel mai recent roman al sau "Never let me go", aparut in 2005 si nominalizat la Booker Prize, Arthur C. Clarke Prize si laureat al National Book Critics Circle Award a fost ecranizat in 2010.




Kazuo Ishiguro despre romanul "Sa nu ma parasesti"

Cei trei eroi ai cartii, Kathy, Ruth si Tommy, sunt prieteni din copilarie, au crescut impreuna intr-o scoala englezeasca mai deosebita, numita Hailsham, de care ii leaga o multime de amintiri - acum multi dintre cei din jurul lor ii invidiaza pentru privilegiul de a fi de la Hailsham. In prima parte a cartii ii vedem pe cei trei crescand acolo, mai intai copii apoi adolescenti. In unele privinte e o scoala ca oricare alta, in care baietii il necajesc si umilesc continuu prin farse rautaciose pe cel mai vulnerabil dintre ei, in care fetele se grupeaza in bisericute si isi spun secrete, iar cand intra in adolescenta incep sa se formeze perechi.

Naratiunea, alcatuita din amintirile fragmentate ale lui Kathy, se concentreaza pe cei trei prieteni: Tommy, caruia farsele crude ale colegilor sai ii provoaca crize de nervi, Ruth, o fata voluntara, dominatoare, lidera grupului si Kathy insasi, fata buna, empatica, dar dominata de Ruth. Se concentreaza pe relatiile dintre ei trei, pe inchegarea prieteniei lor, cu urcusurile si coborasurile ei, dar printre randuri sesizam ca Hailsham e o scoala foarte atipica. O scoala unde se pune atata accent pe arta, pe creativitate, ca cel mai netalentat elev, Tommy, devine cel mai dispretuit si bullied de colegii a sai. O scoala din care n-au iesit niciodata, caci niciunul nu are familie, unde cel mai fericit eveniment, mult asteptat de ei, e cand primesc lucruri de la solduri. O scoala unde fumatul este privit ca o mare crima si elevii sunt socati de marturisirea profesoarei de sport ca a fumat candva. O scoala unde profesorii se numesc "paznici" (guardians) - in locul lui Vali Florescu eu as fi tradus prin "supraveghetori", sa nu fie chiar asa batator la ochi.

Nu pot merge mai departe fara spoilere, dar cred ca mai toti cei care citesc cartea asta stiu dinainte ca este vorba despre - atentie spoiler - clone. Si copiii stiu asta, stiu de mici ca rostul lor in viata e sa fie donatori, dar asta nu ii prea preocupa, fiind vorba de un viitor vag, neprecizat, la fel cum fac si copiii obisnuiti ce stiu ca toti oamenii vor muri candva dar nu-si bat capul cu asta. Apoi se fac mari, pleaca de la Hailsham, ajung la Casute, unde sunt intr-un fel de vacanta, citesc, hoinaresc, se plictisesc... si asteapta sa le vina randul...

E curios cum, desi pot circula liber prin tara, niciunul dintre cei trei nu incearca sa fuga, sa se ascunda in masa oamenilor obisnuiti. Probabil cunostintele lor precare despre restul lumii nu le-ar fi prea permis sa se integreze, dar ei nici macar nu incearca, niciunul. Se straduiesc sa obtina doar o amanare, printr-o portita care, dupa stirea lor, ar fi prevazuta chiar de sistem, dar nu sa se revolte impotriva sistemului. Chiar si voluntara Ruth se multumeste doar sa viseze la o slujba corporatista intr-un birou, ca la un vis pe care il stie imposibil, iar Tommy isi varsa furia si revolta urland in gol; cat despre Kathy, este mentinuta multi ani in rolul de ingrijitoare (meserie ce presupunea nu ingrijiri medicale ci suport sufletesc pentru clonele ce reuseau sa supravietuiasca primelor donatii) nu numai datorita empatiei ci si a docilitatii ei.

Clonele acestea, despre care multi se indoiesc ca ar avea suflet, au de fapt suflete complexe, in care incap sentimente durabile dar nerostite - n-am citit si nici vazut filmul dupa "Ramasitele zilei" dar inteleg ca asta e ceva specific lui Kazuo Ishiguro.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.