Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nineteen Eighty-Four (SUA 1984) George Orwell
1.002 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  The Stone Boy (SUA 1984)
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Doi intr-unul (Comedie cu Steve Martin 1984)
2.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de chiachu
 
  Alberto Sordi - Tutti dentro (1984)
2.091 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Alberto Sordi - Tutti dentro (1984)
1.855 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ingerii in Discoteca (Italia 1984) Comedie /
690 vizite - 0 comentarii
adaugat de labionda
 
  WONDER WOMAN 2: 1984 Official Trailer (2020) Gal Gadot
656 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Politistii umfla potul Franta 1984 Crima 107 min
1.060 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul lui Bachus (Romania 1984) Comedie
4.818 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sherlock Holmes - Biciclistul singuratic (1984)
1.924 vizite - 0 comentarii
adaugat de ford
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Trailers
 

 

Nineteen Eighty-Four(1984)

 
 
 
 
 
Adaugat de camel 26.07.2012  Adauga la favorite 2.225 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (15 voturi )
   
 
Nineteen Eighty-Four(1984) " - George Orwell



Viziunile incredibile si inspaimantatoare ale George Orwell despre o societate viitoare totalitara in care un barbat a carui datorie de zi cu zi este aceea de a rescrie istoria...

Regizat de britanicul Michael Radford, Nineteen Eighty-Four este una dintre cele mai reusite ecranizari si a doua transpunere pe ecran a romanului lui George Orwell.


Dupa Razboiul Atomic, lumea este impartita in trei state, iar Londra este capitala Oceaniei, fiind condusa de un partid care are control absolut asupra tuturor cetatenilor sai.


Winston Smith (John Hurt) este unul dintre birocratii de aici si face parte dintr-un department important, datoria acestuia fiind de a rescrie istoria.

In vreme ce colegul sau, Pearsons (Gregor Fisher) pare destul de multumit sa respecte aceste legi aberante, Smith comite “crima" de a se indragosti de Julia (Suzanna Hamilton), care lucreaza pentru Ministerul Adevarului, iar cei doi gasesc o modalitate de a scapa de sub control, insa asta este o iluzie pentru ca, in realitate, nimeni nu este cu adevarat liber.

Dar, curand se afla despre idila lor, iar Smith ajunge sa fie interogat si torturat de catre fostul lui prieten, O’Brien (Richard Burton).


1984 (carte)

O mie noua sute optzeci si patru, scris si 1984, este un roman politic creat de George Orwell in 1948 si tiparit in 1949. Actiunea romanului are loc intr-un viitor despotic si prezinta o parte din viata intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei.

O mie noua sute optzeci si patru a imprimat foarte multi termeni si idei in cultura contemporana, si mai ales in limba engleza, de exemplu Fratele cel Mare, dubla gandire, politia gandirii, Soceng. „Fratele cel Mare sta cu ochii pe tine" este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie actiunile si organizatiile Oceaniei.


examen care se sustine la saisprezece ani. Nu exista discriminari rasiale, si nici favorizati in functie de regiunea in care s-au nascut ori in care traiesc. Partidul nu are interesul sa-si perpetueze sangele, ci sa se perpetueze pe sine insusi. Nu conteaza cine anume exercita puterea, atata timp cat structura ierarhizata a societatii ramane mereu aceeasi" (idem, pag. 260).

Partidul Exterior
„Sub Partidul Interior urmeaza Partidul Exterior, pe care, daca socotim Partidul Interior drept creierul Statului, il putem usor asemui cu bratele acestuia" (idem, pag. 258).

Partidul Exterior constituie aproximativ cincisprezece la suta din populatia Oceaniei, reprezentand un fel de clasa de mijloc a societatii. Membrii Partidului Exterior – in general functionari in cadrul vreunuia dintre ministerele Oceaniei – au un nivel de trai mult inferior membrilor Partidului Interior, si ceva mai ridicat decat al prolilor, insa, spre deosebire de acestia din urma, ei sunt sub permanenta supraveghere, si vesnic in atentia Politiei Gandirii.

Prolii (cei de jos), aproape optzeci si cinci la suta din populatia Oceaniei, sunt in mare parte analfabeti si indeplinesc munci fizice platite cat se poate de prost. In ciuda numarului lor mare pe care-l alcatuiesc, ei nu reprezinta un pericol pentru partid, caci nici macar nu sunt constienti de forta lor; din acest motiv ei nici nu sunt prea strict supravegheati, ori prea aspru pedepsiti atunci cand incalca vreuna din legile (scrise ori nescrise ale) Oceaniei.

„Intr-un singur caz ar putea proletarii sa devina periculosi, si anume daca progresul tehnologic ar face necesara educarea lor la un nivel superior; dar, din moment ce concurenta militara si comerciala a disparut, nivelul de educatie al maselor este, de fapt, in scadere"



Ministerele Oceaniei

In numar de patru, ministerele Oceaniei – toate cu sediul in Londra – sunt, dupa cum urmeaza:

Ministerul Pacii (care se ocupa de tot ceea ce are legatura cu razboiul).
Ministerul Adevarului (responsabil cu falsificarea continua a trecutului, cu presa, literatura si filmele distribuite membrilor Partidului si proletariatului.
Ministerul Abundentei (cel care rationalizeaza toate bunurile de larg consum, de la alimente, tigari, alcool, pana la sireturi de pantofi si lame de barbierit).
Ministerul Iubirii – de care tine si Politia Gandirii (in atributiile caruia, pe langa cele doua minute de ura, intra si torturile fizice si psihice in urma carora, toti cei arestati marturisesc crimele (reale si imaginare), unii sunt impuscati, insa, fara exceptie, toti sunt vindecati).


Razboiul

Cele trei mari puteri: Oceania, Eurasia si Estasia sunt mult prea echilibrate ca forta pentru a se putea pune problema cuceririi vreuneia dintre ele de catre celelalte (chiar daca s-ar alia doua contra uneia singure). In plus, economia fiecareia este una inchisa, astfel incat nici motivatia financiara nu mai exista. „Principalul scop al razboiului modern este acela de a consuma produsul masinii fara a ridica nivelul de trai. […] Intr-o lume in care fiecare ar fi muncit putine ore pe zi, ar fi posedat o masina ori chiar un avion, intr-o astfel de ipotetica lume, forma cea mai evidenta, si poate cea mai importanta de inegalitate ar fi disparut. Pana la urma, o societate ierarhizata, nu este posibila decat bazata pe saracie si ignoranta. […] esenta razboiului consta in distrugere."


Nouvorba

„Scopul Nouvorbei nu este doar acela de a oferi un mijloc de exprimare a conceptiei despre lume si obiceiurile mentale proprii adeptilor devotati ai SOCENG-ului, ci, in acelasi timp, de a face imposibil orice alt mod de gandire. Intentia este ca, atunci cand Nouvorba va fi adoptata, o data pentru totdeauna, iar Vechivorba uitata, o idee neortodoxa – adica o idee divergenta fata de principiile SOCENG-ului – sa fie literalmente de neconceput, cel putin in masura in care gandirea se bazeaza pe cuvinte." (pag.368)

Derivata din Engleza, si devenita limba oficiala in Oceania, Nouvorba se imparte in trei categorii de cuvinte, categorii diferentiate pe baza modului de formare a cuvintelor:

Vocabularul A contine cuvintele cele mai uzuale, majoritatea pastrand forma lor initiala din limba engleza, insa sensul lor este foarte strict delimitat; de exemplu, cuvantul lovitura descrie impactul fizic dintre doua corpuri, si in nici un caz nu poate fi inclus in expresii de genul „lovitura de stat", ori „lovitura cu bataie lunga" – referitor la o idee, atitudine, etc.
Vocabularul B se compune din cuvintele cu sens politic, in marea lor majoritate fiind compuse prin alaturarea radicalelor a doua cuvinte din vechivorba cu sens opus ori, cel putin total diferit; in mai toate cazurile, cuvintele care fac parte din Vocabularul B, au cel putin doua sensuri, care difera in functie de atitudinea pe care o ai fata de interlocutor: de exemplu, a macavorbi – are sens laudativ atunci cand expresia este asociata unei persoane cu gandire ortodoxa, si acuzator in sens contrar, in ambele cazuri desemnand o lunga insiruire de cuvinte prin care sa nu se afirme absolut nimic. Mai toate cuvintele din aceasta categorie se subordoneaza conceptului de dublugandit.
Vocabularul C este compus exclusiv din expresii tehnice si stiintifice, fiind – ca numar de cuvinte – mai redus decat celelalte doua.


Dublagandire


Cuvantul din Nouavorba care corespunde cel mai bine conceptului de dublugandit, este negrulalb, si „reprezinta capacitatea de a stoca in minte, concomitent, doua convingeri care se exclud reciproc, si de a le imbratisa pe amandoua in acelasi timp. Un ganditor al Partidului stie in ce directie trebuie sa-si modifice amintirile; prin insusi acest lucru, el este constient ca joaca feste realitatii, dar, prin intermediul dubluganditului, el se si asigura ca realitatea nu a fost violata. Acest intreg proces trebuie sa fie si constient, altminteri nu s-ar desfasura cu precizia necesara, si inconstient, altfel ar atrage dupa sine un sentiment de falsitate la inceput, apoi de vinovatie." (pag.265)

"Cuvantul cheie este aici: negrulalb. Similar multor cuvinte din Nouavorba acest cuvant detine doua semnificatii mutual contradictorii. Aplicata unui opozant (de Partid, n.t.), semnifica obisnuinta de a sustine fara retinere ca negrul este alb, in contradictie cu faptele reale. Aplicata unui membru de Partid, semnifica o dorinta loiala de a spune ca negrul este alb atunci cand disciplina de partid o cere. Dar inseamna de asemenea abilitatea de a crede ca negrul este alb si de a uita ca cineva a crezut vreodata contrariul. Acest lucru necesita o continua alterare a trecutului, facuta posibila de catre sistemul gandirii care cuprinde cu adevarat tot ceea ce ramane, si care este cunoscut in Nouavorba ca si dublagandire. Dublagandire este de fapt puterea de a pastra doua credinte contrare in mintea cuiva in mod simultan, si amandoua sa fie acceptate. (Partea a II-a Cap. IX - "Teoria si Practica Colectivismului Oligarhic" - Emmanuel Goldstein)"



SURSA
WIKIPEDIA


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.