Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Toate cele 9 specii de cai „salbatici" frumosi
120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calul
1.809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magarul
2.350 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa Appaloosa
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AKHAL TEKE-Printul desertului
480 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calul andaluz
640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calul frizon
1.009 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lama
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale ciudate din Africa de Sud - super
2.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Frizon (cal)
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Mustangul - Calul salbatic din America

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.05.2012  Adauga la favorite 11.748 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (3 voturi )
   
 
Mustangul este calul salbatic din America de Nord, astazi pe cale de disparitie, datorita restrangerii spatiului forestier si mediului in care traia.

Era un animal ocrotit si venerat de indienii nord-americani (pieile rosii) care aveau un cult aparte pentru acest animal.

Mustangul adevarat se distinge prin coloritul tipic (pete alb-negru, sau alb-maro) cat si prin trasaturile sale "atletice" care il deosebesc de celelalte rase de cai.

Mustangul se deosebeste si prin inteligenta sa, simturile si alte calitati pe care nu le intalnim la alte rase de cai.

Mustangul traia (traieste) in preeriile nepopulate de om, in herghelii de cateva sute de exemplare (astazi foarte posibil in numar mult mai restrans), in care exista o ierarhie precisa. In fruntea unei herghelii se afla mereu un mascul (armasarul dominant) care conduce si apara herghelia pe durata deplasarii spre alte teritorii si in timpul stationarii hergheliei. Pe laturile hergheliei se gasesc armasarii, spre centru femelele (iepele) si in centru se gasesc manjii si iepele gestante, astfel incat la un atac al pradatorilor sa fie cat mai feriti componentii vulnerabili. Herghelia de mustangi are si unul sau mai multi "cercetasi" care au misiunea ca, pe timpul deplasarii, sa cerceteze terenul si sa avertizeze herghelia in cazul eventualelor pericole. Armasarul conducator (si nu numai) este un animal puternic, curajos in stare de orice pentru a-si apara herghelia. Spre exemplu el poate pune pe fuga 1-2 lupi sau chiar o pantera, lovind cu toate cele 4 picioare, in timp ce cu dintii cauta sa-si muste adversarul. Este un animal rezistent atat la temperaturi aproximativ ridicate, cat si la temperaturi scazute.

In timpul iernii herghelia se deplaseaza pe distante lungi in cautarea hranei. In timpul acestor deplasari mor doar exemplarele foarte batrane, bolnave sau foarte tinere. Inainte de colonizarea intregului continent nord-american, in preeriile si podisurile cu vegetatie abundenta ale Muntilor Stancosi se gaseau sute de mii de exemplare, in timp ce azi din mustangul pur au ramas doar cateva mii de exemplare. La disparitia acestei splendide rase de cai a contribuit in general omul, odata cu procesul de colonizare.

Mustangul este la origine din Spania, si sunt descendenti din Andalusian, Barb si Arab. Mustangii, au ajuns in America de Nord, adusi de catre exploratorii Spanioli. Oriunde Spaniolii ajungeau, isi aduceau cu ei si caii foarte necesari deplasarilor rapide si libertatii acestora. Caii spaniolilor, fiind foarte obisnuiti cu oamenii, erau usor de furat de catre nativii americani, iar foarte curand au devenit Americani Nativi si cei mai buni prieteni (spun unele surse). Acesti cai “insusiti prin furt" de catre nativii americani de la spanioli, au devenit fundamentul Mustangului modern cunoscut si astazi. Din pacate pana in zilele noastre, Mustangul a fost imperechiat cu o varietate foarte larga de alte rase ceea ce le da o mare gama de culori, marimi si aspecte.

La mijlocul anilor 1800, in timpul marelui triaj in California, 40 000 de cai au fost ucisi de catre “rancers", acestia fiind suparati ca, caii le mancau pasunile. In 1930 a inceput vanzarea cailor mustang, pentru consumul de carne. Incepand cu anii 1971, Mustangii sunt protejati de Bureau of Land Management si nu mai sunt sacrificati pentru consumul de carne


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.