Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria bicicletei
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.945 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.023 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
1.872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  Istoria semnelor de circulatie .....
863 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria bicicletei

 
 
 
 
 
Adaugat de fashion 22.05.2012  Adauga la favorite 1.180 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Foarte rar ne punem intrebari de genul “De unde vine bicicleta?", “Cine este inventatorul bicicletei si cum a avut el aceasta idee?"

Acest articol isi propune sa prezinte pe scurt modul in care a evoluat aceasta inventie pe care astazi o numim bicicleta.

Baronul Karl Drais von Sauerbronn – inventatorul primei biciclete
Baronul german Karl Drais von Sauerbronn a inventat “Laufmaschine" sau “masina de alergat". Acest stramos al bicicletei era construit in totalitate din lemn si nu avea pedale. Utilizatorul trebuia sa se impinga cu picioarele in pamant pentru a deplasa masinaria inainte. Aceasta inventie a fost prezentata la Paris in 6 Aprilie, 1818.


Velocipedul sau “Boneshaker"
Urmatoarea aparitie a masinariei pe doua roti a fost in 1865, cand pedalele au fost aplicate direct pe roata din fata. Masinaria a fost numita velociped dar era cunoscuta in termeni populari ca si “bone shaker"(scuturator de oase). Porecla este justificata, avand in vedere faptul ca velocipedul era construit din lemn si ulterior a fost echipat cu o banda de metal pe roti pentru o rezistenta sporita. Aceasta combinatie, impreuna cu strazile pavate cu pietre, nu oferea o calatorie foarte confortabila.


Urmatorul pas este deja cunoscut de multa lume. O bicicleta cu o roata foarte mare in fata si cu o roata mai micuta in spate. Era anul 1870 cand aceasta “Masinarie" a aparut (pana in acel moment nu exista posibilitata producerii unui cadru si a unor componente din metal care sa reziste). Pedalele erau in continuare atasate de roata din fata. Cauciucul a fost folosit prima oara in combinatie cu spitele, pentru oferirea unei calatorii mai confortabile. Roata din fata era foarte mare deoarece constructorii au realizat ca in acest fel o rotatie a pedalelor va permite deplasarea pe o distanta mai mare.Aceasta masinarie a fost prima care a purtat numele de bicicleta (bicycle).


In timp ce barbatii riscau sa se accidenteze pe o bicicleta instabila, doamnele, imbracate in fuste lungi si stranse de corset aveau nevoie de altceva. Asa a apirut bicicleta cu trei roti. Acestea ofereau o alta prestanta fiind utilizate si de medici sau avocati.


Bicicleta a evoluat ajungand la niste performante uluitoare. Cadrul de carbon si greutati de 7 kg nu mai sunt ceva neobisnuit. Sa nu uitam totusi ca meritul cel mai mare le revine celor care au gandit aceasta minunata “masinarie" care se numeste bicicleta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.