Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Rinoceri in cautarea dragostei: ritualuri de imperechere
2.570 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Primele zile ale unui pui de leu
739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Broastele din Caraibe
571 vizite - 1 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Animale pot fi hipnotizate ?
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de bunele
 
  Animale ciudate din Africa de Sud - super
1.292 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Renii lui Mos Craciun - explicatia faptului ca pot zbura
632 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Legea Junglei ...filmata in direct !
662 vizite - 0 comentarii
adaugat de frantz
 
  Bursucul - Ce nu stiti despre el
766 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tigri
690 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Ce sanse de supravietuire are un elefant atacat de lei ?
3.649 vizite - 0 comentarii
adaugat de bunele
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Ritualuri de imperechere la hipopotami - documentar BBC

 
 
 
 
Adaugat de bunele 13.05.2012  Adauga la favorite 3.231 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (3 voturi)
   
 
Ritualuri de imperechere la hipopotami - BBC


Ca sa gaseasca o femela cu care sa se imperecheze, hipopotamii se aseaza in varful unui munte enorm de… balegar, pe care il imprastie cu coada in toate directiile.



Hipopotamul are corpul in forma de butoi, o gura enorma, picioare scurte si cate patru degete la fiecare picior. Poate atinge lungimea de 3,5 m, inaltimea la umeri de 1,5 m si greutatea de 3.200 kg.


Pielea este foarte groasa, aproape lipsita de par, de o culoare brun-cenusie pe spate, dar mai deschisa, roz, pe partea ventrala. Urechile si narile raman la suprafata apei cand restul corpului este scufundat. Hipopotamii traiesc in apropierea raurilor, lacurilor, mlastinilor sau a altor ochiuri de apa, de obicei in grupuri de 7 pana la 15 indivizi. Nu exista un dimorfism sexual evident, astfel ca femelele si tinerii masculi sunt adesea confundabili.


Femelele traiesc in turme, dar nu se asociaza in mod permanent cu alte femele, desi uneori pastreaza legaturi cu progeniturile lor pentru cativa ani. Cand ajung in proximitate, masculii dominanti din teritorii invecinate se uita fix unii la ceilalti, apoi se intorc si, cu partea posterioara scoasa din apa, elimina cu putere fecale si urina, intr-un arc larg. Acest comportament indica faptul ca teritoriul este ocupat. Ceilalti masculi din teritoriu fac si ei gramezi de balega de-a lungul cailor de acces spre zona lor, marcand-o olfactiv. Hipopotamii se recunosc reciproc dupa miros si uneori se urmeaza unul pe altul, cu nasul aproape de coada celui din fata, in deplasarile nocturne.

Rareori apar dispute intre masculi, atunci cand tauri straini invadeaza teritoriile de imperechere. Cele mai multe agresiuni constau in zgomote, improscari cu apa, false atacuri si afisarea dintilor prin cascarea larga a gurii, dar uneori oponentii se angajeaza in batalii violente, incercand sa-si sfasie adversarul din lateral cu incisivii inferiori. Ranile pot fi fatale in ciuda pielii groase.




Masculii se maturizeaza la varsta de 8 ani, dar majoritatea imperecherilor sunt realizate de masculii dominanti, de peste 20 de ani. Ei monopolizeaza timp de 12 ani sau chiar mai mult zone ale raurilor, numite teritorii de imperechere. Alti masculi sunt tolerati, dar numai daca nu incearca sa se imperecheze. Femelele se aduna in aceste zone in perioadele secetoase, cand se produc majoritatea imperecherilor.

Femelele se maturizeaza la 3 ani in gradinile zoologice, dar in salbaticie maturitatea nu se produce decat dupa varsta de 13 ani. Dupa o gestatie de opt luni este nascut un singur vitel, in greutate de circa 45 kg. Vitelul isi poate inchide urechile si narile pentru a se hrani sub apa si poate sa se suie pe spatele mamei pentru a se odihni.

Incepe sa manance iarba la varsta de o luna si este intarcat la varsta de 6-8 luni. Femelele nasc un vitel la fiecare doi ani. Tinerii vitei sunt vulnerabili in fata crocodililor, leilor si a hienelor. Longevitatea este de pana la 49 de ani in captivitate, dar rareori depaseste 40 de ani in salbaticie.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)