Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Palatul Versailles - Biblioteca si camerele... secrete
1.588 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Palatul Versailles: Visul lui Ludovic al XIV-lea
3.773 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Palatul Prezidential din Hanoi, Vietnam
1.229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cresterea si decaderea Palatului Versailles (partea 1)
2.543 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Cresterea si decaderea Palatului Versailles (partea 2)
2.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Comorile Palatului Versailles
2.391 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Versailles, marire si decadere / Episod 1
2.076 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cresterea si decaderea Palatului Versailles (partea 3)
1.928 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Palatul Versailles - Viata lui Ludovic al XIV-lea
2.529 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Secretele murdre ale Palatului Versailles
2.342 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Palatul Versailles: Visul unui Rege / Palatul placerilor

 
 
 
 
 
Adaugat de balas 06.05.2012  Adauga la favorite 2.331 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Palatul Versailles: Visul unui Rege (partea 2)

Filmul (Documentar BBC) reconstituie viata si pasiunile celui mai faimos rege al Frantei, Ludovic al XIV-lea. Supranumit Regele Soare

Cea mai mare realizare sa - si, desigur, cea mai de durata dragoste a lui - a fost incredibilul palat a construit la Versailles, una dintre minunile lumii.

Palatul Versailles (numit si castelul Versailles; in franceza Chateau de Versailles) este un castel regal construit la Versailles, in Franta. A fost resedinta regilor Frantei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea.

Acest castel se inscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franta, nu numai prin frumusete, ci si prin prisma evenimentelor al caror teatru a fost. Devine resedinta regala permanenta incepand cu anul 1682, cand regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris, pana in 1789, cand familia regala a fost fortata sa se intoarca in capitala, cu exceptia catorva ani din timpul Regentei. Castelul Versailles reprezinta un simbol al monarhiei absolute adoptat de catre Ludovic al XIV-lea.



Versailles inseamna astazi 800 ha de gradini si paduri, 2 km de drumuri, 200.000 de copaci, 210.000 de flori plantate anual, 26 ha – suprafata Marelui Canal, 20 km pereti dubli, 50 de fantani, 35 km conducte de apa, 3.600 mc/ora – consumul tuturor fantanilor, 11 ha de acoperis, 51.210 metri patrati de podele, 2,153 ferestre, 700 camere, 67 de scari
6.000 tablouri ,2.100 sculpturi , 5.000 piese de mobilier.


Palatul Versailles este unul dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa. Fiecare incapere a fost bogat decorata de catre Charles Le Brun cu reliefuri de marmura colorata, piatra si lemn, picturi murale si mobiler cu intarsii din aur si argint.

Spre exterior, pe latura nordica, erau situate saloanele oficiale, in care se desfasura viata de la Curtea regala. Fiecare salon purta numele unei zeitati din Olimp.

Sala Oglinzilor a fost edificata de Jules Hardouin-Mansart intre 1678 si 1684, prin unirea unor incaperi din apartamentul Regelui, ale Reginei si o terasa.

Lunga de 73 m, lata de 11 si inalta de 13 m, si-a dobandit renumele de la cele 357 oglinzi dispuse in 17 arcade. Pe peretele opus se afla 17 ferestre tot in forma de arcada, care ofera o vedere larga spre vest, asupra Gradinilor Palatului. Incepand cu 1681 Sala Oglinzilor a fost decorata de Charles Le Brun cu picturi alegorice care ilustrau cele mai importante momente ale celor 27 ani de domnie ai lui Ludovic al XIV-lea.

Sala Oglinzilor a fost folosita ca loc de desfasurare al marilor ceremonii oficiale, primiri ale ambasadorilor extraordinari, etc. Tot aici, in 1919, a fost ratificat Tratatul de la Versailles care punea capat Primului Razboi Mondial. In prezent este supusa unui amplu proces de restaurare. In 1678,

Mansart preia lucrarile de constructie, adauga cele doua imense aripi: sudica (destinata apartamentelor marilor nobili) si nordica, unde incepe si amenajarea unei Capele Regale (terminata in 1710).

Pentru a scapa de protocolul strict de la Curtea Regala, Ludovic al XIV-lea construieste la capatul vestic al Gradinilor Palatului, Palatul Trianon (Grand Trianon), loc in care era insotit si de metresa sa, Madame de Maintenon

In 1715 Regele-Soare moare, Curtea se muta la Paris iar palatul este abandonat, pana in 1722 cand Ludovic al XV-lea readuce administratia la Versailles si cladeste in 1762 Petit Trianon.

Ludovic al XVI-lea adauga o sala de opera, pe care o termina in 1770, la timp pentru celebrarea casatoriei sale cu Maria-Antoaneta.

In anul 1883 Regele Ludovic-Filip decide ca Palatul Versailles sa devina Muzeu de Istorie a Frantei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.