Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Biblioteca din Alexandria
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A gasit K. Martinez mormantul pierdut al Cleopatrei?
408 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarata Cleopatra
497 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hodos-Bodrog, Arad-Romania
2.267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1Desertul Danakil,2Efectele radiatiilor din Fukushima
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Esenienii - Misterul comunitatii de la Marea Moarta
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - Cultul craniului
366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enigma mormantului lui Alexandru Macedon
633 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria traducerilor Bibliei partea 1
1.232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Hypatia din Alexandria

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.03.2012  Adauga la favorite 663 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Hypatia din Alexandria - intaia mare matematiciana a lumii antice

In anul 370 e.n. s-a nascut cea mai mare minte feminina a antichitatii si totodata prima matematiciana din istorie: Hypatia. Frumoasa, inteligenta si foarte respectata intr-o perioada in care femeile din Alexandria nu puteau patrunde in inalta societate, Hypatia a fost cea mai cunoscuta ganditoare a lumii antice. Simbol al stiintei si al gandirii independente, Hypatia avea sa-si gaseasca sfarsitul in circumstante tragice, dupa ce a refuzat sa se supuna dogmelor religioase.

Crescand alaturi de geniile Alexandriei

Hypatia era fiica lui Theon, unul dintre cei mai educati barbati din intreaga Alexandrie. Acesta era astronom si matematician, profesor la Universitatea din Alexandria si un ganditor renumit in intreaga regiune, astfel ca Hypatia a crescut intr-un mediu propice dezvoltarii intelectuale.

Theon era adeptul unei educatii complete, atat fizice, cat si intelectuale, dorind ca singurul sau copil sa devina "un om complet". Astfel, Theon a invatat-o pe Hypatia tot ce stia despre matematica, stiinta si religie, dar a incurajat-o totodata sa dedice mult timp sporturilor, precum alergarea si cataratul.

Theon a invatat-o pe Hypatia sa aiba mereu mintea deschisa, neingradita de vreun sistem religios care sa nu-i mai permita sa descopere adevaruri stiintifice. "Rezerva-ti dreptul de a gandi, caci chiar si a gandi gresit e mai bine decat a nu gandi deloc", i-ar fi spus Theon fiicei sale.

In copilaria Hypatiei, Theon a devenit conducatorul Universitatii din Alexandria, considerata la acea vreme cea mai importanta institutie de invatamant in lume. Carturari din multe tari veneau aici pentru a studia si a colabora cu alti invatati de nivelul lor, astfel ca Hypatia a avut sansa de a creste inconjurata de cele mai stralucite minti ale vremii. A invatat de la ei despre arta, literatura, filozofie, religiile lumii si arta oratoriei.

Operele Hypatiei

Hypatia a mostenit pasiunea tatalui ei pentru matematica, aprofundand studiile in acest domeniu la scoala din Atena condusa de Plutarh cel Tanar si de fiica sa, Asclepigenia. La intoarcerea sa in Alexandria, Hypatiei i s-a propus sa predea matematica si filozofia la Universitate, ca urmare a rezultatelor excelente obtinute la Atena.

Entuziasmul pe care Hypatia il avea pentru matematica, eruditia si elocventa sa au facut ca tot mai multi studenti sa doreasca sa o asculte. Astfel, casa ei a devenit un punct de intalnire pentru cei ce doreau sa descifreze tainele matematicii. Cu timpul, casa Hypatiei a devenit un veritabil nucleu intelectual, cei mai sarguinciosi studenti ai ei dezbatand aici aspecte importante ale filozofiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.