Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  4/5..Salvador Dali - Delirul megalomaniei | Partea 4
1.460 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Salvador Dali - A Soft Self Portrait
1.522 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Persistenta memoriei - Salvador Dali
30 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvador Dali o colectir de 933 lucrari
477 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvador Dali
1.291 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Persistenta memoriei, de Salvador Dali
1.438 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5/5..Salvador Dali - Delirul megalomaniei | Partea 5
1.780 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  3/5..Salvador Dali - Delirul megalomaniei | Partea 3
1.748 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  7 lucruri pe care nu le stiai despre Dali
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5..Salvador Dali - Delirul megalomaniei | Partea 1
1.945 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

2/5..Salvador Dali - Delirul megalomaniei | Partea 2

 
 
 
 
 
Adaugat de orly 13.02.2012  Adauga la favorite 1.755 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Salvador Dali

Salvador Dali, numele la nastere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali Domenech (* 11 mai 1904, Figueras, Spania - † 23 ianuarie 1989, Figueras) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seama al curentului suprarealist in arta. Gratie aparitiilor excentrice si megalomaniei sale, Salvador Dali a devenit o vedeta mondiala, care a reusit sa foloseasca forta mass-mediei pentru a-si spori averea si gloria.


Viata si opera

Inca de copil, manifesta un viu interes pentru pictura, primele incercari le face pe cutii de carton pentru palarii, primite de la matusa sa, croitoreasa de lux. Familia locuieste la Figueras, intr-o vara, parintii il trimit la Moula de la Torre, la unul dintre prietenii lor, Ramon Pichot, pictor impresionist. Convins de talentul lui Salvador, Pichot ii sugereaza sa-si continue studiile in Madrid. In 1918, va avea prima expozitie a operelor sale in teatrul local din Figueras.

In 1921 intra la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde se imprieteneste cu Federico Garcia Lorca si Luis Bunuel, dar - deceptionat de sistemul de predare - incita studentii la manifestari de protest si este exclus din scoala. Incepe sa poarte favoriti, pantaloni scurti, pardesiu lung, palarie de pasla si sa fumeze pipa.


Salvador Dali - Persistenta memoriei , 1931

Este interesat de futuristii italieni, apoi de "Scoala de Metafizica" a lui Giorgio De Chirico, care ii va influenta considerabil evolutia artistica, mai cu seama ca lecturile pasionate din Freud trezisera vocatia pentru manifestarile inconstientului in arta.

In anul 1926 se duce la Paris, unde vine in contact cu ambianta intelectuala a capitalei Frantei, in acel timp in plina efeverscenta suprarealista, si face cunostinta cu Andre Breton, Pablo Picasso, Joan Miro si Paul Eluard. In acest cerc suprarealist se imprieteneste mai ales cu scriitorul francez Rene Crevel, care ii va dedica pictorului o brosura intitulata "Dali sau antiobscurantismul" (1931).Salvador Dali - Copil geopolitic privind nasterea omului, 1943


"Metoda paranoico-critica"

Dali este entuziasmat de miscarea suprarealista, in care vede posibilitatea manifestarii imaginatiei sale exuberante unita cu o virtuozitate tehnica a desenului si culorii. Datorita comportamentului sau, in 1934 este exclus din grupul artistilor suprarealisti, ceea ce nu-l impiedica sa se considere singurul artist capabil de a capta "formele suprareale".

Ca alternativa la "automatismul psihic" preconizat de Breton, Salvador Dali recurge la propriul sau stil ca "metoda paranoico-critica", pe care o defineste drept "o metoda spontana a cunoasterii irationale care consta in interpretarea critica a reveriilor delirante".

Astfel, imaginile pe care pictorul incearca sa le fixeze pe panza deriva din agitatia tulbure a inconstientului (paranoia) si reusesc a capata forma numai datorita rationalizarii delirului (momentul critic).

Din aceasta metoda au rezultat imagini de o extraordinara fantezie pana la stupefactie. Tehnica adoptata este aceea a picturii din Renastere, din care preia doar exactitatea desenului si cromatismul, nu insa masura echilibrului formal. In picturile sale prevaleaza efecte iluzioniste si o complexitate tematica care amintesc empfaza si exuberanta barocului iberic. Dali recurge la spatii largi in care include o mare cantitate de elemente - oameni, animale obiecte - intr-o combinatie irationala a raporturilor si deformare a realitatii.


Pasiunea pentru Gala

In 1929 intalneste pe Gala Diaconov, sotia poetului Paul Eluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vietii lui. Reuseste sa o desparta de Eluard, Gala devenindu-i nu numai sotie, dar si muza inspiratoare, reprezentand-o in multe din picturile sale. Gratie Galei, Dali va cunoaste in cele din urma dragostea trupeasca, care ii fusese pana atunci cu desavarsire straina, salvandu-l de nebunie, dupa cum a marturisit artistul.

Delirul megalomaniei

Intre 1939 si 1948 traieste la New York, unde expozitiile sale obtin un succes triumfal. Artistul se complace intr-o mandrie provocatoare si creeaza teme in care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei si putrefactiei. Se plimba pe strazile New York-lui cu un clopotel, pe care il foloseste pentru a atrage atentia asupra sa - gandul ca ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca saracia si smerenia.


Cand acorda interviuri, vorbeste despre sine la persoana a treia, folosind formularea "divinul Dali" sau pur si simplu "divinul". Explica in mod savant cum mananca in fiecare dimineata jambon cu dulceata de trandafiri, cum inoata in fiecare zi douazeci de minute, face o siesta de sapte minute, dar martruriseste ca frica de moarte nu il paraseste niciodata. Sustine ca aceasta spaima este, impreuna cu libido-ul, motorul creatiei lui.

Pana in ultima perioada a vietii lui, Dali a continuat sa alimenteze pana la extrem faima sa de artist excentric, original pana la limita delirului, devenit cu timpul prizonierul propriului sau personagiu, orgolios si imprevizibil. In 1975 primeste un titlu nobiliar, devine "marchiz de Pubol", deoarece in acel timp locuia in castelul Pubol, pe care i-l oferise Galei.

Gala moare in 1982, in 1983 Dali picteaza ultimul sau tablou, Coada de randunica. Dupa un accident in care sufera arsuri grave, se retrage din viata publica. Paraseste castelul si se adaposteste in turnul "Galatea" din al sau "Teatro-Museo", unde va muri in ziua de 23 ianuarie 1989, la Figueras, localitatea in care s-a nascut.

Citate

"Daca vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul". (Dali)

"Exista intotdeauna doua feluri de pictori: cei care depasesc limita si cei care stiu cum sa se apropie de aceste granite cu respect si rabdare, fara sa le incalce insa". (Dali)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.