Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  4/6.Tibet - Istoria unei tragedii | Partea 4 |
1.641 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Adevaruri despre trecut:Spre vest, cu voie de la partid!
716 vizite - 0 comentarii
adaugat de calul
 
  Jaful trenul Glasgow-Londra - 1963
1.805 vizite - 0 comentarii
adaugat de etna
 
  Cristofor Columb / Documentar
1.812 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
  Petre Tutea - Memorialul Durerii
1.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Alba Iulia-part II
1.171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 15
1.626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele incendiu din Londra - Septembrie 1666
1.341 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Istoria zaharului
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar BBC / Partea 1/6
1.895 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Tibet - Trenul spre Lhasa

 
 
 
 
 
Adaugat de queen 18.01.2012  Adauga la favorite 1.547 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Tibet - Trenul spre Lhasa

Lhasa, principalul oras al Tibetului, este situata in centrul Podisului Tibet, la altitudinea de 3.650 m. In 2005, numara 129 000 de locuitori.

Pana la jumatatea secolului al XX-lea, Lhasa a fost capitala unui stat independent, iar in prezent este centrul administrativ al unei regiuni autonome din China. Cine porneste cu autobuzul catre Lhasa, din orasul chinez Golmud, este sfatuit sa achizitioneze o butelie cu oxigen intr-unul dintre magazinele locale, deoarece soseaua depaseste 5.000 m altitudine in trecatoarea Tanggula, unde se afla punctul vamal prin care se patrunde in Tibet. La Lhasa se poate ajunge si cu avionul, dar aeroportul se afla la o distanta de 100 km de oras.

Capitala Tibetului este impartita in doua parti distincte: una tibetana, unde se gasesc cele mai interesante monumente, si una chineza, unde locul caselor traditionale demolate a fost luat de blocurile de beton, ridicate pentru chinezii care se stabilesc in oras.

Palatul lui Dalai Lama, „despre care a auzit o lume intreaga", este demn de faima de care se bucura.

Localnicii il numesc Buddha-La, adica „Muntele lui Buddha". Supusii lui Dalai Lama au ridicat pe o colina naturala impunatoare un palat plin de splendoare, care a devenit resedinta zeului reincarnat, in timpul ceremoniilor diverse, acesta contempla multimile de credinciosi care urcau prin vale, pentru a se inclina la poalele colinei sacre. Doua alei minunate conduc din Lhasa catre Muntele lui Buddha. „Zilnic, aici pot fi intalniti pelerini veniti de departe, care rostesc rugaciuni budiste, precum si calugari minunat invesmantati, calare pe cai bogat impodobiti si care apartin curtii lui Dalai Lama". in 1846, autorul acestor cuvinte, misionarul francez Abbe Huc, a fost martorul unei ceremonii organizate la picioarele palatului Potala din Lhasa, in stil tibetan autentic. Traditia statului teocratic, in cadrul caruia ritualurile religioase erau omniprezente, a continuat pana in 1959. Unul dintre ultimii observatori ai acestui Tibet a fost scriitorul austriac Heinrich Harrer, in anii '50 ai secolului trecut.

Potala in sine este unul dintre cele mai remarcabile edificii din lume. Are aproximativ 400 m lungime, aproape 117 m inaltime, iar suprafata sa este de 130.000 m2. Cladirea a fost finalizata in anul 1694, desi „regele-zeu" se mutase din manastirea Drepung in noua resedinta din capitala Tibetului, in 1649. Palatul a fost construit din piatra, lemn si mortar. Se sprijina pe 15.000 de coloane, iar in componenta sa intra Palatul Alb, cu 11 etaje, si Palatul Rosu, cu 13 etaje. in acest autentic labirint de coridoare si de incaperi exista dependinte pentru servitori, capele, sali imense, locuinte, tezaure si camari. La ultimele etaje ale Palatului Rosu, inconjurat din patru parti de Palatul Alb, se afla incaperile diversilor Dalai Lama care au condus Tibetul pana in 1959.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.