Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Zimbrul
2.000 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Schnauzer
2.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Pisica de mare
1.892 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Soim calator
194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rechinii tigru
1.107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Foca sihastru (Monachus monachus)
926 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati despre pisici
2.155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gaina
1.906 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pescuit- un somn urias in Amazon
1.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Orcii lui Crozet: David si Goliat
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Bizonul-Campionul preerilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.05.2023  Adauga la favorite 176 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Bizonul este un animal erbivor masiv din categoria rumegatoarelor, apartinand familiei Bovidae, care a fost in trecut foarte raspandit ca animal salbatic in regiunile emisferei nordice. Singurele reprezentante ale bizonului le reprezinta cele doua varietati ale sale, bizonul nord-american (Bison bison) si cel european, cunoscut si ca zimbru
Bizonul american are masa cuprinsa intre 450–1350 kg. Inaltimea la greaban este de 1,60–1,80 m. Numarul de pui este 1. Durata vietii sale este in jur de 33 ani.

Bizonul american este o bovina salbatica, fiind inrudit cu Bizonul european. Desi seamana cu cel european exista totusi cateva deosebiri. Bizonul american are 15 coaste, in timp ce bizonul european are 14. Bizonul american are patru vertebre lombare, in timp ce bizonul european are cinci.[ Bizonul adult american nu este la fel de inalt si zvelt ca cel european deoarece au picioare mai scurte. Coarnele bizonilor europeni sunt plane cu fetele lor, facandu-le mai adaptate la lupta cu coarne, in acelasi mod ca la bovinele domestice, spre deosebire de bizonul american, care are coarne ce favorizeaza ciocnirea Bizonii americani sunt mult mai usor de domesticit decat verii lor europeni, ei se imperecheaza mai usor cu bovinele domestice

Este cel mai puternic mamifer ce traieste pe marele campii ale Americii de Nord. Bizonul este erbivor si mananca frunze. Cauta cartofi in timpul verii; licheni, iarba uscata si muschi in timpul iernii.







Un grup de imagini de Eadweard Muybridge, setat pe miscare pentru a ilustra miscarea bizonului
In timpul sezonului de imperechere, masculii si femelele se strang impreuna in grupuri mari, unde masculii poarta lupte violente intre ei. Bizonul american este un animal periculos. El se poate deplasa cu viteze de pana la 56 km/h si poate acoperi distante lungi in galop El ataca cu mare viteza, imediat cum isi identifica rivalul, lucru care se intampla gratie unui fin simt al mirosului si al unui auz foarte bun. In trecut, era foarte important pentru indienii nord-americani. Acesti oameni urmareau miscarile sezoniere ale cirezilor, pentru ca intreaga lor existenta depindea de bizoni dar nu ucideau decat un numar rezonabil, atat cat era nevoie.


Sosirea europenilor si progresul cailor ferate spre vest au adus pierderi majore in randul bizonilor. Doar cateva sute au supravietuit si acestia au fost dusi in rezervatie pentru a se reproduce. Azi exista aproximativ 10.000 de bizoni americani, toti traind in zone protejate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.