Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce sa mananc un morcov crud pe zi?
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cafeaua ca medicament
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce se intampla, daca bei apa de usturoi in fiecare zi
318 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Samburii de fistic
639 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficiile flotarilor in durerile de spate
2.555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este si care sunt beneficiile dietei asiatice? |
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SANATATE: BENEFICIILE CONSUMULUI SUCULUI DE ROSII
176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sapte beneficii extraordinare ale apei de scortisoara
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pastura
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cu aceste 7 nucifere vei avea o viata lunga si sanatoasa
1.308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Beneficiile consumului de fistic crud

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.09.2022  Adauga la favorite 154 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
1. Promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular
Fisticul reprezinta o sursa excelenta de grasimi sanatoase. Astfel 100 grame de fistic crud contin 44 g de grasimi, din care 23,3 g sunt mononesaturate (53%), iar 13,5 g polinesaturate (30,7%). Acest raport benefic de acizi grasi este de ajutor in prevenirea bolilor cardiovasculare, consumul de grasimi mononesaturate fiind asociat cu o incidenta mai scazuta a acestor boli.
Studiile au sugerat ca includerea fisticului in consuml regulat poate sa duca la scaderea nivelului colesterolului rau (LDL).
In plus, fisticul contine antioxidanti (seleniu, cupru, fitosteroli – 214 mg/100 g, vitamina E, luteina si zeaxantina), care ajuta organismul sa se lupte cu radicalii liberi, promovand si in acest fel sanatatea inimii prin prevenirea factorilor raspunzatori de declansarea bolilor cardiovasculare.
Alte substante nutritive, cu efect cardioprotector, continute in fistic sunt: gama-tocoferol, magneziu, cupru, mangan, calciu si potasiu, aminoacidul L-arginina (care joaca un rol important in promovarea sanatatii vaselor sangvine, impiedicand depunerile pe peretii acestora, ceea ce are efect de protejare impotriva aterosclerozei).
Vitamina B6, care este o prezenta bogata in fistic, poate ajuta impreuna cu acidul folic la descompunerea homocesteinei, reducand in felul acesta riscul bolilor de inima.
2. Te ajuta sa slabesti sau sa-ti tii sub control greutatea corporala
Daca doresti sa slabesti sau sa-ti mentii greutatea corporala sub control, atunci consumul de nuci, in general, si a fisticului, in particular, este o idee cat se poate de buna! Persoanele care consuma in mod frecvent nuci, inclusiv fistic, se prezinta printr-o greutate corporala mai sanatoasa si rate de obezitate mai scazute in comparatie cu cei care evita mancatul de nuci.
Fisticul este de folos in mentinerea sub control a greutatii corporale - fapt datorat prezentei din belsug atat a unor proteine si grasimi sanatoase, cat si a unor fibre alimentare care determina un grad ridicat de satietate, ajutandu-te sa te simti satul si plin de energie o perioada mai lunga de timp. Astfel se reduce nevoia de a manca intre mese sau - cum se mai spune pe la noi! – se reduce nevoia de a ciuguli intre mese.

Conform Nutrition Science Solutions:
"Atunci cand este consumat cu moderatie, fisticul poate ajuta la controlul greutatii corporale, din cauza efectelor de indestulare si satietate pe care le cauzeaza si a aportului net redus de energie metabolizabila. Un studiu efectuat pe subiecti implicati intr-un program de pierdere in greutate a aratat indici de masa corporala si nivele a trigliceridelor mai mici la persoanele care au consumat fistic, comparativ cu cei care au consumat o gustare isocalorica (similara ca numar de calorii) de covrigi. Cercetari recente sugereaza ca adaugarea de fistic la mesele cu indicele glicemic mare poate reduce raspunsul glicemic global de dupa masa."
Un studiu condus in India timp de 24 de saptamani pe 60 de indivizi care sufereau de sindromul metabolic a evaluat efectul consumului de fistic, in calitate de supliment la dieta si exercitiile fizice, asupra parametrilor care privesc compozitia corpului, metabolismul, inflamatiile si stresul oxidativ. Grupul de indivizi care au inclus fisticul in dieta lor au raportat o imbunatatire semnificativa din punct de vedere statistic in comparatie cu grupul de control al urmatorilor parametri: circumferinta taliei, colesterol total, colesterol cu densitate scazuta (LDL), proteina c-reactiva inalt-sensibila, precum si a altor parametri.
Un alt studiu, publicat in Journal of the American College of Nutrition, a aratat de asemenea ca cei care au inclus nucile in dieta lor au obtinut numeroase beneficii in raport cu persoanele care nu obisnuiesc sa consume nuci:
• un indice mai mic al masei corporale;
• circumferinta taliei mai mica;
• tensiune arteriala sistolica mai mica;
• greutate mai mica;
• diminuarea riscurilor legate de sindromul metabolic.
3. Ajuta la acoperirea necesarului de proteine al organismului
O portie de doar 28 grame de fistic contine 6 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 12% din doza zilnica recomandata (DZR). Ca baza de comparatie - un ou obisnuit furnizeaza 5,5 g de proteine.
4. Promoveaza sanatatea sistemului digestiv
O portie de doar 28 g de fistic ofera 8 g de carbohidrati, inclusiv 3 g de fibre alimentare (ceea ce acopera aproximativ 12% din DZR). In mod normal, un om matur obisnuit ar avea nevoie de mai mult de 25 de grame de fibre in fiecare zi – nivel pe care, datorita alimentatiei moderne saracacioase, putini il ating!
Fibrele au un rol important in protejarea tractului digestiv - lucru pe care foarte putini oameni il constientizeaza, din pacate, la justa sa valoare - avand rolul de „maturatori" care ajuta la expulzarea din organism a reziduurilor si a tot felul de substante nedorite.
In plus, fibrele joaca un rol important in:
• reglarea nivelului glicemiei;
• controlul greutatii;
• promovarea sanatatii sistemului cardiovascular;
• protejarea pielii;
• prevenirea formarii pietrelor la vezica biliara si la rinichi;
• atenuarea sindromului colonului iritabil;
• reducrea riscului de formare a hemoroizilor;
• reducrea riscului de a suferi infarct;
• hranirea florei bacteriene "prietenoase".

Beneficiile aduse de consumul de fibre stau tocmai in faptul ca acestea nu pot fi digerate de catre organism. Fibrele solubile, asa cum sunt gasite in fistic si migdale, precum si alte tipuri de nuci, se transforma in tractul digestiv intr-o substanta cu textura gelatinoasa, ceea ce are ca efect reducerea digestiei. Rezultatul?! Datorita simtamantului de satietate instalat te simti satul o perioada mai lunga de timp, fiind una dintre explicatiile pentru faptul ca fisticul, la fel ca alte tipuri de nuci si alune, ajuta la controlul greutatii.
5. Combate anemia
Persoanele care se confrunta cu anemia cauzata de deficienta fierului pot obtine beneficii in urma includerii fisticului in dieta lor zilnica.
Fisticul reprezinta o sursa foarte bogata in cupru (o portie de doar 28 g de fistic acopera 18% din DZR), un oligoelement foarte valoros care faciliteaza, conform unor studii recente, absorbtia fierului, producand astfel un efect antianemic superior chiar unor medicamente farmaceutice care se bazeaza doar pe fier.
Deoarece fisticul este relativ sarac in vitamina C, pentru a creste efectul antianemic al acestuia este recomandat sa-l consumati impreuna cu alte fructe si legume bogate in vitamina C (deoarece aceasta faciliteaza absorbtia fierului in intestin).
6. Reduce riscul de degenerescenta maculara datorata inaintarii in varsta
Fisticul contine luteina si zeaxantina, niste antioxidanti care - conform studiului efectuat de catre Chen CYO si Blumberg JB de la Tufts University, Boston, SUA – pot sa reduca riscul de contractare a bolii maculare in oamenii varstnici. Fisticul poate fi inclus in dieta, alaturi de legume, pentru a asigura o crestere a aportului de luteina si zeaxantina.
7. Te ajuta in plan sexual
Studiul efectuat de catre Aldemir et al (2011) pe 17 barbati casatoriti care sufereau de disfunctii erectile de cel putin 12 luni a scos in evidenta faptul ca fisticul a influentat semnificativ vitalitatea sexuala a barbatilor care au consumat fistic. Studiile au aratat ca acei barbati care au consumat in jur de 100 grame de fistic timp de 3 saptamani si-au imbunatatit functia erectila cu aproximativ 50%, fapt care a fost dovedit prin scanari cu ultrasunete a fluxului sanguin din interiorul penisului.
8. Te ajuta sa fii plin de energie
Vitaminele B1, B2 si B6, continute in fistic au un rol in obtinerea de energie din carbohidrati si transmiterea impulsurilor sistemului nervos. Mineralele cum sunt magneziul, potasiul si calciul asigura o buna functionare a nervilor.
9. Este de ajutor in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor
Fisticul promoveaza sanatatea oaselor si a dintilor cu ajutorul mineralelor continute – magneziu, fosfor si calciu - care au un rol important in producerea si mentinerea masei osoase, ajutand astfel la pastrarea unor dinti sanatosi. Beneficiile aduse de nutrientii prezenti in fistic ajuta la prevenirea deteriorarii dintilor, reducand totodata riscul de facturi si osteoporoza.
10. Satisface necesarul de minerale al organismului
Fisticul este o sursa abundenta de minerale estentiale: o sursa excelenta de cupru, mangan si fosfor; o sursa buna de magneziu, potasiu si fier; mici cantitati de zinc, calciu, seleniu.
Cuprul este necesar pentru convertirea fierului din organism in hemoglobina. Fosforul este prezent in fiecare celula, fiind implicat in aproape toate reactiile chimice fiziologice – acesta este necesar pentru structura normala a oaselor si dintilor, pentru functionarea regulata a inimii, pentru functionarea normala a rinichilor, fiind implicat si in transferul de impulsuri nervoase.
Manganul ajuta la: activarea enzimelor necesare pentru utilizarea corecta a biotinei, a vitaminei C; mentinerea structurii normale a oaselor; la eliminarea oboselii.
Magneziul este necesar pentru: metabolismul calciului si al vitaminei C, precum si al fosforului, sodiului si potasiului; buna functionare a nervilor si a muschilor; transformarea zaharului din sange in energie.
Potasiul actioneaza impreuna cu sodiul pentru reglarea echilibrului hidric al organismului si normalizarea ritmului cardiac.
Fierul este esential pentru mentinerea vietii, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei (globulele rosii din sange), a mioglobinei (pigmentul rosu din muschi) si a anumitor enzime.
Zincul este esential pentru sinteza proteinelor si formarea colagenului.
Calciul actioneaza impreuna cu fosforul pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Calciul lucreaza impreuna cu magneziul pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Seleniul este vital pentru producerea de glutation peroxidaza, antioxidantul principal al organismului, care isi desfasoara activitatea protectoare in fiecare celula.
11. Te ajuta sa nasti copii sanatosi
Fisticul contine folat, o vitamina din grupul de vitamine B. Femeile care doresc ca sa devina mame sau care se afla in primele saptamani de sarcina, trebuie sa se asigure de un aport suficient din aceasta vitamina, aceasta fiind absolut necesara pentru o dezvoltare normala a copilului.
12. Te ajuta sa lupti cu radicalii liberi
Fisticul, in comparatie cu alte nuci, este bogat in luteina, beta-caroten si gama-tocoferol (o forma a vitaminei E). Consumarea in mod regulat a 1-2 portii de fistic in fiecare zi a aratat, in fapt, ca poate avea ca rezultat cresterea nivelului de antioxidanti din sange, ceea ce la randul sau are ca efect reducerea nivelului colesterolului "rau" (LDL) in persoanele care au nivelele ridicate.
13. Combate inflamatiile
Printre beneficiile incluse in fistic se numara si prezenta vitaminelor A si E, care au proprietati anti-inflamatoare, diminuand astfel inflamatiile cauzate ca rezultat al diverselor probleme pe care le confrunta organismul.
Vitamina E este un antioxidant puternic, solubil in lipide, care are un rol estential in protejarea integritatii membranelor celulelor care fac parte din piele sau din membranele mucoase, oferind astfel protectie contra efectelor negative ale radicalilor liberi.
14. Mentine sanatatea sistemului nervos
Fisticul este o sursa excelenta de vitamina B6, care are un rol benefic pentru sistemul nervos. O portie de doar 28 grame de fistic ofera 24% din doza zilnica recomandata de vitamina B6. Vitamina B6 contribuie la construirea multor aminoacizi care sunt implicati in procesul de transmitere a impulsurilor nervoase.
In plus, vitamina B6 mai ofera si urmatoarele beneficii: ajuta la absorbtia corespunzatoare a vitaminei B12; este implicata in productia de acid clorhidric; intareste sistemul imunitar; combate formarea pietrilor la rinichi; contribuie la sinteza acizilor nucleici anti-imbatranire.
Atentie: vitamina B6 se elimina in circa 8 ore de la servirea mesei, la fel ca si alte vitamine din grupa de vitamine B. De aceea, trebuie sa va asigurati ca dieta dvs va asigura, in mod regulat, necesarul de vitamina B6 care sa inlocuiasca pierderile.
15. Bun pentru sanatatea creierului
Vitamina B6 - care este prezenta, asa cum s-a amintit deja, in cantitati mari in fistic - ajuta la cresterea concentratiei de hemoglobina din sange. Sangele bogat in oxigen este pompat apoi catre creier, sporindu-i activitatea.
16. Protejeaza si mentine pielea cat mai tanara
Vitamina E, care este prezenta in fistic, este un antioxidant puternic care joaca un rol foarte important pentru sanatatea pielii. Vitamina E protejeaza pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, ajuta la prevenirea bolilor de piele, contribuind astfel la sanatatea si frumusetea pielii. Grasimile continute in fistic au proprietati emoliente, ceea ce ajuta pielea sa se mentina hidratata, ajutand-o sa evite deshidratarea.
Uleiul de fistic, care intra usor in piele, poate fi folosit in masajul acesteia, catifeland-o si redandu-i supletea.
17. Te ajuta sa previi cancerul si sa combati infectiile
O dieta care include o doza zilnica de fistic ar putea sa fie de ajutor in combaterea riscului de aparitie a cancerului la plamani si a altor forme de cancer – aceasta este concluzia la care s-a ajuns in baza datelor rezulate dintr-un studiu prezentat la American Association for Cancer Research la data de 9 decembrie 2009.
"Este cunoscut faptul ca vitamina E asigura un grad de protectie impotriva anumitor forme de cancer. Dozele mai mari de gamma-tocoferol, care este o forma de vitamina E, pot reduce riscul de cancer pulmonar. Fisticul este o sursa buna de gamma-tocoferol. Consumul de fistic creste aportul de gamma-tocoferol, astfel fisticul poate ajuta la scaderea riscului de cancer pulmonar." - a afirmat Ladia M. Hernandez, senior research dietitian, de la Departamentul de Epidemiologie a Universitatii din Texas.
Fisticul este de asemenea bogat intr-o diversitate de antioxidanti (caroteni, fitosteroli, vitamina E, seleniu, cupru) care ajuta la combaterea radicalilor liberi.
18. Te ajuta sa-ti mentii sanatatea si frumusetea parului
Profilul benefic al acizilor grasi din fistic stimuleaza cresterea firelor de par, contribuind in acelasi timp si la intarirea buclelor. Mastile pe baza de fistic ajuta la hranirea si hidratarea parului, imbunatatind flexibilitatea fibrelor care intra in componenta parului. Deficienta de biotina este considerata a fi una dintre cauzele principale care contribuie la pierderea parului. Fisticul contine cantitati mari de biotina, putand astfel sa ajute la combaterea pierderilor de par.
19. Te ajuta sa previi diabetul
Un studiu efectuat pe 54 subiecti spanioli prediabetici intre 20.10.2011 si 04.02.2013 a ajuns la concluzia ca un consum regulat de fistic poate fi o strategie nutitionala folositoare in stadiul prediabetic. Datele rezultate au sugerat ca fisticul are un efect de reducere a glucozei si a insulinei, promoveaza un profil metabolic mai sanatos, ajuta la inversarea unor consecinte metabolice negative in prediabetici.
20. Te ajuta in bucatarie!
Fisticul, datorita gustului sau deosebit, isi aduce aportul in prepararea unei game largi de bucate: prajituri, ciocolata, inghetata, gofre, salate cu fructe si nuci, musli, fursecuri, salate de legume (grasimile prezente in nuci ajuta la o mai buna asimilare a nutrientilor prezenti in legume).

Scurt istoric
Fisticul a fost cunoscut omului din cele mai stravechi timpuri, fiind mentionat in Biblie – cartea sfanta a crestinilor – in cartea Genezei:
"Israel, tatal lor, le-a zis: "Fiindca trebuie, faceti asa. Luati-va in saci ceva din cele mai bune roade ale tarii, ca sa duceti un dar omului aceluia, si anume: putin leac alinator, si putina miere, mirodenii, smirna, fisticuri si migdale." Geneza 43:11
Observam ca, alaturi de miere, mirodenii, smirna si midgale, fisticul facea parte din lista celor mai bune roade ale tarii.
In prezent fisticul este cultivat pe arii extinse in SUA, in regiunea Californiei. Alte tari mari producatoare de fistic sunt: Iran, Turcia, China, Australia, precum si tarile meditaraneene.

Fisticul – indicatii terapeutice
Se recomanda consumul de nuci, inclusiv a fisticului, in tratamentul adjuvant in cazul urmatoarelor boli:
• deficienta imunitara;
• ateroscleroza;
• hipertensiune;
• constipatie;
• dementa;
• depresie;
• diabet zaharat de tip 2;
• afectiuni ale bilei;
• gastrita si arsuri la stomac;
• infarct miocardic si boli cardiovasculare;
• lipsa de concentrare sau tulburari de concentrare sau de somn;
• cardiopatie coronariana;
• varicele;
• ulcer gastric sau duodenal;
• boli provocate de deficienta de vitamine sau de substante nutritive;
• accident vascular cerebral.

Recomandare pentru un mic dejun delicios si sanatos
Fisticul - in combinatie cu fructele uscate (caise uscate, curmale uscate, smochine uscate, fructe goji uscate) si cu alte nuci (nuci braziliene, nuci pecan, nuci macadamia, caju crud) si semintele de tot felul (seminte de in, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea soarelui) - pot fi o idee excelenta pentru prepararea unui mic dejun consistent, delicios si sanatos, avand la baza cerealele (preferabil integrale – orez brun, de exemplu) sau pseodocerealele (hrisca, quinoa, amarant).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.